Viedoklis

Zaļā ekonomika – krīzes un politiķu stulbuma simbols

© Sputnik / Sergey MelkonovVēja ģenerators
Vēja ģenerators  - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumi trenējas "staigāt pa grābekļiem": sešus gadus pēc Parīzes klimata konferences tie paši dalībnieki pulcējas Glāzgovā, lai atkārtotu jau agrāk par bezjēdzīgām atzītas tēzes.
Pirms ANO klimata pārmaiņu konferences atklāšanas Glāzgovā "galvanizēja" Grētu Tunbergu ar viņas "kā jūs uzdrošinājāties!" un organizēja masu kampaņu presē ar saukļiem "jūra noskalos pilsētas" un "planētu pārklās kvēpu slānis, ja mēs turpināsim dedzināt benzīnu". Žurnālistes Jeļenas Karajevas komentārs.
Nav mestas novārtā arī grāmatas: izrādās, izdevniecība (nevis autoru atlase un redaktūra, bet gan rūpniecības sektors, proti, tipogrāfijas) arī kaitē dabai. Koksne pazūd, krāsas ir toksiskas, pārvadāšanas nozīmē CO2 emisiju.

Ko darīt?

ANO ierēdņi, kā planētas saglabāšanas idejas virzītāji, kas vienlaikus negūst nekādu labumu no šīm nostādnēm, aicina ievērot solidaritāti un līdztiesību un sniegt savstarpēju palīdzību.
Grēta Tūnberga - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Viedoklis
Ziema būs smaga: sals gūst virsroku pār Grētu Tūnbergu

Vai tad kāds iebilst?

Patiesie labuma guvēji — lielās transnacionālās korporācijas — gandarījumā berzē rokas: no vienas puses, piesedzoties ar energoresursu deficītu, tām ir iespēja neierobežoti palielināt produkcijas cenas, no otras — tās (vismaz ES) ir ekonomikas atveseļošanas fonda galvenie recipienti – puse no tā (vairāk nekā 350 miljardi eiro) tiks iztērēta tai pašai "zaļai pārejai".

Ceļš uz nekurieni

Pāreja pie atjaunojamiem enerģijas avotiem (vēja spēks un saules karstums) vienkārša bija tikai teorētiski, bet realitāti eirobirokrāti veikli "piemirsa": piemēram, ka Dabas māte ietekmē to pašu vēja spēku un saules dienu skaitu gadā.
Šovasar viņa atvēlēja eiropiešiem ļoti maz gan viena, gan otra.
ASV, kas solīja partneriem sašķidrinātu gāzi, novirzīja tankerus uz Āziju — atkal atbilstoši tirgus likumiem.
Lielbritānija, kurā iekļauta arī Skotija ar citu tās klimata konferenci un kur gāze kļuvusi par greznību, bet mājsaimniecību rēķini par siltumu un gaismu palielināsies par aptuveni 800 sterliņu mārciņām gadā, joprojām pārliecināti, ka "nav alternatīvas pārejai pie ekoloģiskajiem kurināmā veidiem".
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Krievijā
Vladimirs Putins par gāzes cenām: pietiek slēpt pašu kļūdas un apsūdzēt Krieviju
Lamanša otrā krastā, Briselē, joprojām apgalvo, ka "tikai vēja un saules enerģija glābs mūs no enerģētiskās atkarības no Krievijas".
Tikmēr Krievijas līderis deva rīkojumu "Gazprom" vadībai sākt papildu gāzes apjomu iesūknēšanu Eiropas gāzes krātuvēs.
Šajā cīņā, spriežot pēc visa, uzvar veselais saprāts, proti, tie, kuri prot pieņemt jēgpilnus lēmumus.
Lieta tāda, ka skaisti vārdi, lai cik bieži tos atkārtotu, mājas neapsildīs.
Ziņu lente
0