Latvijā

LM sarēķinājusi, cik naudas vajag normālai dzīvei. Iedzīvotāji nepiekrīt

CC BY 2.0 / Marco Verch / Counting moneyПодсчет денег
Подсчет денег - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labklājības ministrija, aprēķinājusi minimāli nepieciešamo ienākumu līmeni, ņemot vērā nevis datus par reālo patēriņu, bet uztura speciālistu ieteikumus par to, kādam jābūt uzturam.
RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Darbspējīgam rīdziniekam, pēc Labklājības ministrijas aplēsēm, dzīvei nepieciešami 423 eiro mēnesī, bet socioloģiskās aptaujas rāda, ka iedzīvotāju ieskatā normālai dzīvei vajadzētu saņemt 1440 eiro mēnesī, stāsta Latvijas avīze.
Pēc LM pasūtījuma veikts jauns pētījums par mājsaimniecību minimāli nepieciešamajiem izdevumiem, ko nākotnē izmantos sociālās politikas veidošanai.
Naudas maks - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Latvijā
Nabadzības risks: iedzīvotāji riskē, taču šampanieti nedzer
Labklājības ministrs Gatis Eglītis uzskata, ka resors noskaidrojis sabiedrības viedokli par pieņemamo dzīves līmeni, kas būs ļoti noderīgs tālākās politikas izstrādāšanai.
Mājsaimniecību minimālo budžetu veido pārtikas grozs un izdevumi nepārtikas precēm. Tas aprēķināts dažādu tipu mājsaimniecībām dažādos reģionos. Piemēram, vienam darbspējīgam Rīgas iedzīvotājam tas sastāda 423,27 eiro mēnesī, vienam laukos dzīvojošam pensionāram – 362,41 eiro.
Pārtikas produktu budžeta aplēsē izmantoti nevis reālā patēriņa dati, bet gan uztura speciālistu ieteikumi par pareizu uzturu. Jaunais aprēķins atšķiras ar to, ka vairs nav aplēsts iztikas minimums, bet gan patēriņa līmenis, ko var nosaukt par "minimāli optimālu".
Vienlaikus, saskaņā ar socioloģijas centra SKDS aptaujām, Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka normālai dzīvei vienam cilvēkam vajadzīgi 1439 eiro mēnesī, un lielākajai daļai valsts iedzīvotāju tāds budžets nav sasniedzams. Savukārt, lai īstenotu visas savas vēlmes, iedzīvotāji vēlētos saņemt apmēram 3000 eiro mēnesī.
Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 08.05.2021
Ierēdņiem algu - 3000 eiro, biznesam - jaunus nodokļus: Saeima apstiprināja likumprojektus
Ziņu lente
0