Latvijā

Par viltota Covid-19 sertifikāta iegūšanu var draudēt kriminālatbildība

© Sputnik / Sergey MelkonovВакцинация в Первой городской больнице Риги
Вакцинация в Первой городской больнице Риги - Sputnik Latvija, 1920, 29.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krimināllikuma grozījumi paredz, ka par viltota sertifikāta iegādi var tikt piemērots brīvības atņemšanas sods uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.
RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kuri paredz atbildību par viltota Covid-sertifikāta iegūšanu, raksta LSM.
Saskaņā ar grozījumiem, ko Saeima izskata steidzamības kārtībā (divos lasījumos triju vietā), kriminālatbildība paredzēta ne tikai par viltota vakcinācijas testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegādi, bet arī par citai personai izsniegta Covid-19 sertifikāta izmantošanu.
Илзе Винькеле - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Latvijā
"Tas mums maksā dzīvības": Viņķele nožēlo, ka Latvijā nerunā par vakcināciju krieviski
Paredzētais sods — brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīga brīvības atņemšana, vai ar piespiedu darbs, vai ar naudas sods.
Turklāt grozījumos ierakstīts, ka no kriminālatbildības tiks atbrīvotas personas, kuras labprātīgi paziņos par viltota Covid-19 sertifikāta iegādāšanos.
Jau tagad Krimināllikums paredz atbildību par viltotu dokumentu izgatavošanu, tirgošanu un izmantošanu, taču nav paredzēta atbildība par pašu iegādāšanos. Tāpēc, atklājot kārtējo shēmu ar vairākiem viltus sertifikātiem, jāpierāda, ka tie tika reāli izmantoti.
Plānots, ka grozījumi tiks pieņemti galīgajā lasījumā 11. novembrī.
Медсестра у пациента в реанимационном блоке во временном госпитале для больных COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Latvijā
Latvija lūgusi ES mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas
Iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule stāstīja, ka bieži vien sertifikātu viltošanas faktu atklāj, kad cilvēks nonāk slimnīcā smagā stāvoklī, un tikai tad viņš atzinās ārstiem, kā viņa Covid-sertifikāts ir viltots.
KNAB pārstāve tāpat atzīmēja, kaut arī, viltoto sertifikātu cenas melnajā tirgū ir palielinājušies no 50 līdz 400 eiro, vienmēr atrodas tādi, kas vēlas tos iegādāties.
Ziņu lente
0