Latvijā

"Tas mums maksā dzīvības": Viņķele nožēlo, ka Latvijā nerunā par vakcināciju krieviski

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā vienu no vāja vakcinācijas tempa iemesliem Ilze Viņķele nosauca "nepieņemamu valodu politiku" Latvijā
RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Bijusī Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele pastāstīja, ka jūtas vainīga par situāciju ar Covid-19 valstī, pēc atstādināšanas viņai pat bija nepieciešama klīniskā psihologa palīdzība. Runājot par valdības pieļautajām kļūdām, Viņķele pieminēja arī varas iestāžu nevēlēšanos runāt par vakcināciju krieviski, kas maksā dzīvības.
Intervijā YouTube-kanālam "I grjanul Grem" Viņķele pastāstīja, ka varētu gadīties, ka viņa vispār aizies no politikas, un tas ir saistīts ar to, ka, būdama veselības ministre, viņai neizdevies efektīvi organizēt pirmo Covid-19 vakcīnu iepirkumu.
Mediķi Covid-19 nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Latvijā
Cipule: veselības aprūpes sistēmu nāksies nomainīt pret katastrofu medicīnu
"Tagad mēs redzam, ka šo kļūdu bija iespējams izlabot diezgan īsā laikā, tā neatstāja lielas sekas, taču tas nemazina vainas apziņu. Tieši tāpēc es nekandidēšu nākamajās vēlēšanās, varbūt pat aiziešu no politikas," paziņoja Viņķele.
Bijušā ministre pastāstīja, ka pēc atstādināšanas saskārās ar psiholoģiskām problēmām, kuru dēļ viņai nācies vērsties pie speciālista palīdzības.
"Tas bija pats grūtākais laiks manā dzīvē. Es sapratu, ka saviem spēkiem nevarēšu izkļūt no šīs depresijas. Emocionāli tas bija ļoti smagi, un rehabilitācija aizņēma apmēram 10 mēnešus. Es nevienam neko tādu nenovēlu piedzīvot, pat saviem naidniekiem," teica bijušā ministre.
Runājot par esošām Covid-19 izplatības problēmām, Viņķele norādīja, ka valdība līdz šim nav iemācījusies ieklausīties attiecīgo speciālistu ieteikumos, turklāt valdība turpina mācīt sabiedrību, kā tai ir jādzīvo.
Palāta Daugavpils slimnīcas Covid-19 nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2021
Latvijā
Atlikuši 4% gultasvietu: ārstiem var nākties atteikt smagi slimajiem
"Ja mēs redzam, ka lieli vakcinācijas centri stāv tukši, bet ir pieprasīti mobilie vakcinācijas punkti daudzdzīvokļu māju pagalmos, nav vērsts sūroties: žēl gan, ka jūs nenovērtējāt, mēs piedāvājam jums iespēju veikt vakcināciju lielos centros. Tas vispār nav jautājums: vakcinācija ir jāpiedāvā tur, kur cilvēki ir gatavi vakcinēties, nevis jāspriedelē, cik nepateicīga ir tauta," skaidroja Viņķele.
Tāpat bijušā ministre kritizēja varas iestādes par to, ka pat pandēmijas apstākļos viņi nevēlas sniegt svarīgu informāciju par vakcināciju citās valodās, izņemot latviešu valodu. Viņasprāt, šajā jautājumā galvenais ir rezultāts, un nav jāspriež, caur kuriem kanāliem un kādā valodā jāsniedz informācija.
"Manuprāt, tas bija pilnīgi stulbi, un risinājums, patiesībā gan, nerīsinājums, par kuru mēs maksājam ar cilvēku dzīvībām — tas ir aizliegums pat pandēmijā sniegt informāciju krievu valodā. Mēs sakām: "Nē, mums ir tāds likums, tas nekas, ka tagad plosās pandēmija, mēs šo likumu tik un tā nepārkāpsim," pauda savu viedokli Viņķele, ka piemēru mīnējot Lielbritāniju, kur iedzīvotājiem tika sniegta informācija par vakcināciju daudzās valodās, tai skaitā latviešu valodā. Vai tad tā dēļ Lielbritānija beigsies kā valsts?" vaicāja Viņķele.
Вакцина Спутник Лайт - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2021
Latvijā
Rīgas dome: daudzi seniori joprojām gaida "Sputnik V"
Ziņu lente
0