Viedoklis

Strīda zelts: skitu dārgumus atdod Ukrainai, nevis Krimai

CC BY-SA 4.0 / VoidWanderer / Scythian sword with golden sheath from Tovsta Mohyla, 4th century BC(cropped image)Скифский меч - экспонат выставки "Скифское золото" в Амстердаме, возвращенный на Украину
Скифский меч - экспонат выставки Скифское золото в Амстердаме, возвращенный на Украину - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropā vēl neredzētas Melnās jūras apkaimē atrastas zelta rotas un unikālie artefakti 2013. gadā devās no Krimas muzejiem uz Vāciju un Nīderlandi un līdz šīm nav atgriezušies dzimtenē. Tiesas process turpinājās vairākus gadus.
Šonedēļ tika pasludināts spriedums: Amsterdamas Apelācijas tiesa uzskata skitu zeltu par ukraiņu īpašumu. Tiek ziņots, ka šo lēmumu vēl var pārsūdzēt Nīderlandes Augstākajā tiesā, raksta Anna Ņehajeva.

Rembranta un "Nāriņas" līmenis

Nīderlandē paliek aptuveni divi tūkstoši unikālu priekšmetu no Krimas muzejiem, kuri 2013. gadā tika izstādīti Bonnā, bet pēc tam Amsterdamā.
Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi" ir ietvertas lietas, kas nekad nebija izstādītas Eiropā. Tostarp ķīniešu lakotas lādes, kas tika atrastas pilskalna izrakumos pie Bahčisarajas, apgleznots altāris no skitu ķēniņa Skiluras apbedījuma Skitu Neapoles mauzolejā Simferopolē, skitu dievietes statuja, ko uzskata par Kerčas pilsētas simbolu.
© AFP 2023 / BART MAATEkspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Крым: золото и секреты Черного моря в музее Allard Pierson Museum, Амстердам  - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Kad Krima atkalapvienojās ar Krieviju, bet izstāde Alarda Pīrsona muzejā Nīderlandē beidzās, radās jautājums, kam jāatgriež eksponāti. Gan Krievija, gan Ukraina uzskatīja kolekciju par savu īpašumu.
"Tāds zaudējums ir līdzīgs Kopenhāgenas Edvarda Ēriksena "Nāriņa" skulptūras vai Amsterdamas Rembranta gleznas "Nakts apskats" zaudējumam. Līdz ar šiem priekšmetiem mēs varam zaudēt ne tikai pasaules nozīmes objektus, bet arī arheoloģisko mantojumu, kas veido mūsu tautas kultūras koda pamatu," teikts Krimas muzeju paziņojumā.
Alarda Pīrsona muzejs nolēma nenodot eksponātus nevienai pusei, līdz tiks paslidināts tiesas spriedums vai būs panākta Krievijas un Ukrainas vienošanās.
CC BY-SA 4.0 / VoidWanderer / Scythian golden helm, 4th century BC(cropped image)Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Скифский золотой шлем - экспонат, находившихся на выставке Скифское золото в Амстердаме и возвращенный на Украину - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Kijeva pieprasīja atdot tai eksponātus, jo tas esot Ukrainas valsts īpašums. Krimā to nosauca par reiderisku sagrābšanas mēģinājumu.
2016. gada decembrī Amsterdamas apgabaltiesa nolema, ka "Krimas eksponāti jānodod Ukrainas valstij atbilstoši Nīderlandes likumam par (kultūras) mantojumu".
Krimas muzeji nomainīja advokātus un iesniedza apelāciju, ko sāka izskatīt tikai 2019. gada martā.
Visu šo laiku skitu zelts glabājas Alarda Pīrsona muzeja pagrabtelpās.
© AFP 2023 / HANDOUTEkspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Работы скифских мастеров были представлены на выставке Крым: золото и секреты Черного моря в музее Allard Pierson Museum, Амстердам  - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"

Politika vai ētika?

"Kultūras vērtību pārvietošanas XX gadsimta vidū traģiskais stāsts nedrīkst atkārtoties XXI gadsimtā, un pat teorētiskā iespēja atņemt tautai tās kultūras mantojumu nav pieļaujama," pārliecināti Krimas muzeji.
Krievijas politiķi un juristi pauž solidaritāti ar tiem.
"Skitu zelts neapšaubāmi ir saistīts vienīgi ar Krimas teritoriju. < … > Tam jāatrodas Krimas muzejos, neskatoties uz republikas statusa maiņu, iestāšanos Krievijas sastāvā," pārliecināts Starptautiskās krievvalodīgo advokātu asociācijas viceprezidents Mihails Jofe.
© AP Photo / Peter DejongEkspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Браслет на выставке Крым: золото и секреты Черного моря - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Oponenti ir noskaņoti visai apņēmīgi. Advokāts Martins Sanderss, kurš pārstāv Ukrainu, ziņoja, ka Kijeva noraida jebkādu kompromisa iespēju strīdā ar Krimas muzejiem.
Uz jautājumu, vai gadījumā ja zelts tiks nodots Kijevai, Ukrainai nav plānu pārdot vai dāvināt daļu eksponātu Krimas muzejiem, advokāts atbildēja, ka par šādiem plāniem neesot dzirdējis. "Tas ir kultūras mantojums, un es nedomāju, ka tas varētu tikt pārdots."
Pēc ekspertu domām, Krimas muzeju nostāju atbalsta fakts, ka eksponātus atraduši Krimā vietējie arheologi un šie atradumi raksturo pussalas arheoloģisko kultūru.
© AP Photo / Peter DejongEkspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Шкатулка на выставке Крым: золото и секреты Черного моря - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Jautājuma risināšanu apgrūtina birokrātiskie šķēršļi. Atļauju preču izvešanai piešķīra Ukraina, savukārt Nīderlande garantēja atgriezt eksponātus Ukrainai. Un tas ir ierakstīts līgumā.

Par ko strīdas?

"No starptautisko tiesību viedokļa manta kaut kādā veidā vienmēr ir saistīta ar to vietu, kur tā atrodas. Skitu zelts nepieder nedz Kijevai, nedz Ļvovai. Tieši skitu zelts, kas tika atrasts Krimas teritorijā. Kāpēc tad tas būtu kādam jāatdod? Starp Nīderlandi un Ukrainu nav nekādas vienošanās, tas ir privāts starpmuzeju strīds. Saprātīgi, protams, būtu atgriezt zeltu Krimai," pauž jurists Anatolijs Kapustins.
Par teju divu tūkstošu eksponātu unikalitāti bija iespēja pārliecināties tagad jau vēsturisko izstāžu apmeklētājiem Bonnā un Amsterdamā. Tik plaša arheoloģiskā projekta, kas veltīts Krimas un Melnās jūras teritoriju vēsturei, Eiropā vēl nav bijis. Īpašu noslēpumainību izstādei piešķīra mīti un leģendas par skitiem, klejojošām tautām, kas pārvietojās no Melnās jūras stepēm līdz mūsdienu Ķīnas teritorijai.
© AFP 2023 / BART MAATEkspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Посетительница на выставке Крым: золото и секреты Черного моря в музее Allard Pierson Museum, Амстердам - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Ekspozīcijā "Krima: Melnās jūras zelts un noslēpumi"
Tas ir tūkstošiem gadu ilgs stāsts. Senus artefaktus nevar pārvērtēt, runājot par apdrošināšanas summu, daži eksperti minēja divus miljonus eiro.
Ziņu lente
0