Latvijā

Latvija lūgusi ES mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasМедсестра у пациента в реанимационном блоке во временном госпитале для больных COVID-19
Медсестра у пациента в реанимационном блоке во временном госпитале для больных COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2020. gadā vairāk nekā puse pieprasījumu Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānismā bija saistīta ar pandēmiju
RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Latvija ir lūgusi ES atbalstu un starptautisko palīdzību dažāda medicīnas aprīkojuma un ierīču nodrošināšanai, lai turpinātu sniegt ārstēšanu Covid-19 pacientiem, kuru skaits, pēc prognozēm, turpinās pieaugt, ziņo Mixnews.lv.
Kā informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga, gadījumos, kad katastrofu izraisītās sekas pārsniedz cietušās valsts reaģēšanas spējas, valstīm ir iespēja izmantot ES civilās aizsardzības mehānismu, kas ļauj nodrošināt citu ES dalībvalstu civilās aizsardzības resursu iesaisti katastrofu seku likvidēšanā.
Mediķi Covid-19 nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Latvijā
Cipule: veselības aprūpes sistēmu nāksies nomainīt pret katastrofu medicīnu
ES civilās aizsardzības mehānisms tika dibināts 2001. gadā. Mehānisma darbībā pastāvīgi piedalās visas 27 ES dalībvalstis, kā arī Islande, Norvēģija, Serbija, Ziemeļmaķedonija, Melnkalne un Turcija.
Mehānismu pārvalda Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centrs (ERCC) Briselē, kurā diennakts režīmā strādā operatoru brigāde. Saņemot trauksmes signālu, ERCC piedāvā savu palīdzību. Tas var būt: glābēju komanda, aprīkojums, piemēram, ugunsdzēsēju lidmašīnas vai medicīnas preces un piederumi.
Agrāk pēc ERCC palīdzības vērsās galvenokārt stihisku nelaimju un tehnogēno katastrofu gadījumā, bet kopš pagājušā gada pavasara vairāk nekā puse pieprasījumu attiecas uz Covid-19 pandēmiju.
Veselības ministrija ir izveidojusi sarakstu ar dažādām ierīcēm un aprīkojumu, kas šobrīd Latvijā ir nepieciešams. To vidū tiek lūgtas 120 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, 12 transporta mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas lietošanai Neatliekamā medicīnas palīdzības dienesta autotransportā vai pārvietojot pacientu, 363 pacienta vitālo parametru monitorus un citas iekārtas.
Covid-19 eksprestests  - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Latvijā
Piekļuvei medicīnas iestādēm tagad būs vajadzīgs eksprestests
Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, tuvākajās dienās Covid-19 stacionēto pacientu skaits sasniegs 1500, kas var izraisīt veselības aprūpes sistēmas kolapsu. Sliktākās prognozes liecina, ka novembra sākumā saslimušo skaits var palielināties līdz trim tūkstošiem. Tad Covid-19 slimnieki būs jānovieto papildu telpās, privātajās klinikās, sanatorijās, kā arī Nacionālo bruņoto spēku hospitāļos.
Iepriekš Veselības ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka ekstremālā gadījumā intensīvās terapijas pacientus varētu būt nepieciešams pārvietot uz ārzemēm.
Ziņu lente
0