Viedoklis

Aizbēgt no grēkiem? "Facebook" mainīs nosaukumu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть "Фейсбук"
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Facebook" teju teju var mainīt nosaukumu, ziņo "The Verge" avoti. Sociālajā tīklā šo informāciju nosauca par baumām un no komentāriem atteicās.
"Facebook" plāno rebrendingu un nosaukuma maiņu, informēja "The Verge", atsaucoties uz uzticamu avotu. Kā norāda "Sputnik radio" autore Olga Gavrilova, jaunajam nosaukumam jāparāda, ka uzņēmums liek akcentu uz meta-Visuma izveidošanu, bet "Facebook" kļūs par vienu no daudzajiem vienvārda korporācijas produktiem. Tie ir Instagram, WhatsApp un Oculus servisi.
Tāpat nosaukuma maiņa var būt saistīta ar "Horizon" – jauno Facebook VR lietotni. Izdevums apgalvo, ka Facebook vadītājs Marks Zakerbergs pastāstīs par rebrendingu 28. oktobrī ikgadējā "Connect" konferencē.
Логотип видеохостинга YouTube. - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Video
Krievijas resors var bloķēt YouTube, atbildot uz RT kanālu dzēšanu
Pasaules lielākā sociālā tīkla algoritmi jau sen rada, maigi sakot, neizpratni. "Facebook" dzēš komentārus, dažreiz arī kontus, turklāt bieži vien nav skaidrs, kādu iemeslu dēļ. Varbūt tas ir saistīts ar cenzoru politiskajiem uzskatiem. Mēdz gadīties arī komiskas situācijas, kad vārdu nozīmes neizpratnes dēļ dažas tēmas kļūst par banbīstāmām.
Piemēram, "Facebook" īslaicīgi bloķēja Krievijas kosmonautikas popularizatora Vitālija Jegorova publikāciju. Viņš rakstīja par to, ka "Roskomos" apgleznoja raķeti "Sojuz" Hohlomas rakstu stilā par godu Ņižņijnovgorodas 800 gadu jubilejai, kur dzimusi šī tehnika. Paziņojumā no sociālā tīkla bija teikts, ka publikācija pārkāpj kopienas normas attiecībā uz naidīgiem izteikumiem un apvainojumiem. Citiem vārdiem sakot, moderatori vienkārši sajauca vārdu "hohloma" ar saskanīgu ukraiņu apvainojumu.
Un tādu piemēru ir daudz, kad "Facebook" kaut kādu apsvērumu dēļ bloķē lietotāju publikācijas. Turklāt pēdējā laikā sociālais tīkls pastāvīgi iekuļas skandālos. Kompāniju pieķēra informācijas nelikumīgā savākšanā par saviem lietotājiem. Viens no lielākajiem skandāliem izcēlās 2018. gadā, kad noskaidrojās, ka britu organizācija "Cambridge Analytica" ir apkopojusi miljoniem Facebook lietotāju datus, lai sastādītu vēlētāju politiskās preferences.
Tiesa, par šo izlēcienu "Facebook" bija jāsamaksā pieci miljardi dolāru. Šādu sodu kompānijai piesprieda par lietotāju personas datu masu noplūdi. Starp citu, šī summa bija pirmais vērā ņemamais naudas sods, ko "Facebook" piesprieda ASV teritorijā.
Sociālais tīkls Twitter - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Krievijā
Roskomnadzor publicēja Twitter, Facebook un Google pārbaudes rezultātus
Nesen sociālais tīkls nonāca jaunā skandālā. Tās "Instagram" platformu turēja aizdomās par kaitīgu ietekmi uz pusaudžu psihi. Kompānijas pārstāvis pat tika izsaukts uz ASV Senāta Patērētāju tiesību aizsardzības apakškomiteju, un, šķiet, senatori ir stingri apņēmušies novest šo lietu līdz galam.
Arī Krievijā "Facebook" ir problēmas ar likumu. Sociālais tīkls vairākkārt "uzdūries" sodiem – tas pārkāpj pantu par aizliegtās informācijas dzēšanu. Tagad sankcijas var būt daudz nopietnākas, jo runa ir par atkārtotiem Krievijas likumdošanas pārkāpumiem attiecībā uz aizliegto datu dzēšanu. Par to amerikāņu korporācijai draud jau miljardiem liels naudas sods.
Tātad attiecībā uz "Facebook" ir tik daudz tiesas prāvu, ka laiks kaut ko uzsākt. Tātad zīmola maiņa ir loģisks gājiens, lai atbrīvotos no skandālu šļūces, kas velkas aiz uzņēmuma. Cits nosaukums neizraisīs tādu negatīvu uztveri patērētāja prātā, saka eksperti.
Iespējams, ka "Facebook" meta-Visums kļūs par veiksmīgu mārketinga gājienu, un visi līdzšinējie kompānijas grēki sekmīgi piemirsīsies šajā virtuālajā fonā.
Ziņu lente
0