Latvijā

Cipule: veselības aprūpes sistēmu nāksies nomainīt pret katastrofu medicīnu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasMediķi Covid-19 nodaļā
Mediķi Covid-19 nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja slimnīcās vienlaikus ārstēsies vairāk nekā 1500 Covid-19 pacienti, nāksies pārveidot visu veselības aprūpes sistēmu.
RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Pavisam drīz hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits var pārsniegt pusotru tūkstoti. Tā ir kritiskā robeža, prognozēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja pārraidē "Šovakar" LTV ēterā.
Oktobrī sākumā tika lemts, ka NMPD brigādes neizbrauks situācijās ar zemāku prioritāti: pacientiem ar ilgstošām sāpēm mugurā, paaugstinātu asinsspiedienu, dzemdību gadījumos bez komplikācijām, ar lūzumiem uz slimnīcu jādodas patstāvīgi. Cipule norādīja, ka NMPD darbinieki strādā saskaņā ar pirmā viļņa laikā pieņemto algoritmu.
Palāta Daugavpils slimnīcas Covid-19 nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2021
Latvijā
Atlikuši 4% gultasvietu: ārstiem var nākties atteikt smagi slimajiem
Pie tam viņa ir noraizējusies par to, ka dažkārt cilvēki vēršas NMPD pārāk vēlu – reizēm cilvēks jāpieslēdz pie skābekļa aparātiem tūlīt pēc hospitalizācijas.
NMPD darbinieki retumis saskaras arī ar pacientu un viņu tuvinieku agresiju. Tādi gadījumi ir reti, taču gadās, ka pacienta radinieki patiešām uzskata, ka Covid-19 nepastāv, viņa stāstīja.
Cipule atzīmēja, ka dienests bieži sastopas ar cilvēkiem, kuri nožēlo, ka nav vakcinējušies un nav aicinājuši vakcinēties savus tuviniekus.

Tuvojas katastrofu medicīna

Aizvadītās nedēļas laikā atklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pieaudzis par 18,2%, bet par 32% pieaudzis arī stacionāros ievietoto pacientu skaits. Tāpat saglabājas pieaugums par 23% arī pacientiem ar smagu slimības gaitu. Drīz slimnīcās būs vairāk nekā 1500 pacienti. Ja šis slieksnis tiks pārsniegs, uzskata Cipule, būs jāpārveido visa veselības aprūpes sistēma, arī pacientu šķirošanas kritēriji un ārstēšanas metožu izvēle.
Vienlaikus viņa cerēja: pat ja būs hospitalizēti 3000 cilvēki, mediķi spēs palīdzēt visiem.
Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2021
Latvijā
Mediķe: "ātrie" strādā ar Covid pacientiem, lai viņi nenomirtu rindā uz slimnīcu
Cipule atzīmēja, ka noraizējusies par medicīnas personālu – līdzekļi slimnīcu resursu un iespēju palielināšanā ieguldīti, tomēr personāla trūkums ir jūtams.
Viņa atgādināja, ka reģionos situāciju apgrūtina tas, ka vairākas slimnīcas nevar nodrošināt divas plūsmas, piemēram, Ogres un Madonas slimnīcas vairs nevar uzņemt Covid-19 pacientus, lai arī Veselības ministrija devusi atbilstošo rīkojumu.

Ogres slimnīcas problēmas

Ogres slimnīcā nav infrastruktūras un personāla Covid-19 pacientu ārstēšanai, paziņoja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs sarunā ar Diena.lv.
"Patlaban slimnīcas infrastruktūra, līdzīgi kā Madonas slimnīcā, neļauj izvērst infekcijas slimnieku ārstēšanu esošajās telpās. Krustojas ceļi ambulatorajai, rehabilitācijas plūsmai un stacionāram," skaidroja Širovs.
Plaušu mākslīgas ventilācijas aparāts - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2021
Latvijā
Latvijā ir maksimāls ar Covid-19 hospitalizēto pacientu skaits, 11% - smagā stāvoklī
Viņš atgādināja, ka Infekciju nodaļa ir nepieciešamas speciāli aprīkotas telpas ar slūžām, lai būtu droša vide gan mediķiem, gan pacientiem, bet Ogres slimnīcā Infekciju nodaļu valsts slēdza pirms vairāk nekā 25 gadiem.
Saskaņā ar Valsts operatīvās medicīniskās komisijas lēmumu, slimnīcas, kuras nevar nodrošināt Covid-19 pacientu ārstēšanu slimnīcas teritorijā, uzņem lielāku skaitu akūto un neatliekamo pacientu skaitu, kam nav diagnosticēta Covid-19.
"To arī mēs darām. Jau kopš pagājušā gada sākuma slimnīcā strādā ar 99% noslodzi un esam gatavi to arī turpināt," uzsvēra slimnīcas vadītājs.
Ziņu lente
0