Viedoklis

Ārkārtas situācija hiperskaņā. ASV izjukusi raķetes palaišana

CC0 / U.S. Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command / Hiperskaņas raķetes prototipa palaišana (Advanced Hypersonic Weapon) ASV poligonā
Hiperskaņas raķetes prototipa palaišana (Advanced Hypersonic Weapon) ASV poligonā - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija un Ķīna apsteidz ASV hiperskaņas bruņojuma sacensībās. Pentagons apstiprinājis: kārtējie izmēģinājumi beigušies neveiksmīgi.
Pentagons atkal saskāries ar problēmām hiperskaņas bruņojuma izmēģinājumos. Kārtējā starta laikā nespēja pacelties nesējraķete, kam vajadzēja izvest ieroci stratosfērā. Ārkārtas situācijas dēļ hiperskaņas izmēģinājumus nācās atlikt uz nenoteiktu laiku, atzīmēja radio Sputnik autore Olga Gavrilova.
Hiperskaņas bruņojuma izmēģinājumu izgāšanos paātrinātāja problēmu dēļ apstiprināja arī Pentagonā. Tur atzīmēja, ka runa ir par "datu savākšanas eksperimentu", kam vajadzēja notikt kosmodromā pie Aļaskas krastiem. Savukārt paātrinātājs, kas izgāja no ierindas izmēģinājumos, it kā nemaz "nav hiperskaņas bruņojuma attīstības programmas elements". Tagad oficiālas personas sākušas analizēt izmēģinājumus, lai noskaidrotu paātrinātāja sabojāšanās iemeslus.
Испытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Viedoklis
ASV hiperskaņas izgāšanās: raķete nedarbojas pat par milzu naudu
Par šo situāciju ieinteresējās CNN hiperskaņas bruņojuma sacensību kontekstā. Raksta autors atzīmēja, ka hiperskaņas ieroču izstrāde ir kļuvusi par vienu no Pentagona galvenajām prioritātēm, it īpaši tāpēc, ka līdzīgas sistēmas izstrādā Ķīna un Krievija.
Pirms vairākām dienām parādījās ziņas par sekmīgiem izmēģinājumiem Ķīnā – raķete ar hiperskaņas planējošo aparātu šķērsoja zemas orbītas telpu, apliecot zemeslodi, pēc tam samazināja augstumu, lai satriektu mērķi. Tiesa, mērķī raķete netrāpīja – tā nokrita 32 km attālumā no mērķa.
Taču izmēģinājumi parādīja, ka Ķīna pavirzījusies daudz tālāk uz priekšu hiperskaņas bruņojuma izstrādes jomā, nekā uzskatīja ASV. Var teikt, ka šie izmēģinājumi sagādāja pārsteigumu ASV izlūkdienestam, jo nevienam ne prātā nenāca, ka Ķīnai tas ir pa spēkam.
Ķīnā informāciju par hiperskaņas raķetes palaišanu noliedza. Valsts ārlietu ministrs Čžao Liczjans paziņoja, ka tie bija kosmiskā aparāta izmēģinājumi, organizēti ar mērķi pārbaudīt kosmiskā kuģa atkārtotas izmantošanas tehnoloģijas. Diplomāts atzīmēja, ka tās var būtiski samazināt konteksta apgūšanas izmaksas.
Tiesa, viņa vārdi nevienu īpaši nenomierināja, īpaši satrauktas bija Savienotās Valstis.
Viņu raizes, raksta CNN, saistītas ar to, ka hiperskaņas bloku, kura ātrums pārsniedz 5 Mahus, ir grūti ieraudzīt, un tā ir nopietna problēma pretraķešu aizsardzības sistēmām. Lieta tāda, ka hiperskaņas raķetes trajektorija ir daudz zemāka nekā ballistiskajai raķete, ko viegli identificēt. Turklāt hiperskaņas sistēmas var manevrēt un izvairīties no PRA sistēmām.
Piemēram, Pekina var iegūt iespējas izdarīt triecienu pāri Dienvidpolam, izvairoties no ASV PRA sistēmas – tā pārsvarā vērsta pret raķetēm, kas lido pāri Ziemeļpolam. Uz šo Ķīnas priekšrocību norādīja raksta autors. Tāpat CNN raksta par Krievijas hiperskaņas raķetes "Cirkon" pirmajiem sekmīgajiem izmēģinājumiem, kas tika palaista no zemūdenes Barenca jūrā. Aizsardzības ministrijas dati rāda, ka raķete sekmīgi trāpījusi mērķī.
Iepriekš amerikāņu žurnāls The National Interest atzīmēja, ka "Cirkon" BS bruņojumā nes sliktas ziņas NATO.
Atomzemūdene Severodvinsk - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Viedoklis
Nepaspēs ne iepīkstēties. Krievijas "Cirkon" noveduši Rietumus militārā strupceļā
Tomēr ir gandrīz neiespējami spriest par šīs raķetes unikālajām īpatnībām, jo dati par to ir slepeni. Tomēr gan "Cirkon", gan "Avangard" faktiski pacēlušas Krieviju pirmajā vietā hiperskaņas sacensībās, konstatēja The Telegraph.
Uz otro vietu jau pretendē Ķīna, bet ASV atliek vien ierindoties trešajā vietā, un tā nevar apmierināt pirmo pasaules ekonomiku ar lielāko militāro budžetu. tāpēc uzbrukuma hiperskaņas ieroči kļūst par neatliekamu uzdevumu, ņemot vērā krievu un ķīniešu panākumus hiperskaņas tehnoloģiju jomā, rezumēja raksta autors CNN.
Pie hiperskaņas spārnotajām raķetēm šodien strādā tikai četras valstis – Krievija, ASV, Ķīna un KTDR. Būs grūti runāt par panākumiem, kamēr draudīgais ierocis nav nonācis valsts bruņojumā. Valstis var nākt klajā ar paziņojumiem, kas atšķiras no patiesības, kā tas notika, piemēram, ar izmēģinājumiem Ķīnā. Ko Pekina palaidusi, – tas zināms tikai viņiem.
Ziņu lente
0