Latvijā

LTRK vadītājs par atbalstu uzņēmumiem mājsēdes dēļ

© Торгово-промышленная Палата ЛатвииГлава Латвийской торгово-промышленной палаты Айгарс Ростовскис
Глава Латвийской торгово-промышленной палаты Айгарс Ростовскис - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Aigars Rostovskis lūdz valdību palīdzēt uzņēmējiem ar informāciju un naudu.
RĪGA, 22. oktobris — Sputnik. Intervijā radio "Baltkom" Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis pastāstīja, ar kādām problēmām saskaras uzņēmēji mājsēdes priekšvakarā.
Rostovskis uzsver, ka uzņēmēji nevar patstāvīgi tikt galā ar jauniem stingriem ierobežojumiem, kas tika ieviesti Covid-19 izplatības dēļ. Tāpēc Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera aicina varas iestādes izveidot portālu vai platformu, kur uzņēmēji varētu uzdot savus jautājumus un saņemt pareizās atbildes.
Attiecībā uz kompensācijām Rostovskis uzskata, ka, ja uzņēmums nevar strādāt, tad tādam biznesam jāizmaksā valsts kompensācija. Bet vispār LTRK nostāja paliek nemainīga – cilvēkiem jāsniedz iespēja strādāt.
"Mums ir tērzētava, kur mums var uzdot jautājumus, tostarp par to, kā izdarīt tā, lai cilvēki reāli varētu nokļūt darbā un ražotnes nebūtu slēgtas," uzsvēra LTRK prezidents.

Par atbalstu

Atgādinām, ka saskaņā ar Finanšu ministrijas provizoriskām aplēsēm valsts atbalsta apjoms mājsēdes laikā varētu sasniegt 182 miljonus eiro. Konkrētus lēmumus valdība pieņems pēc ministriju pieprasījumu iesniegšanas.
Jāatzīmē arī, ka pēc Ekonomikas ministrijas datiem, uzņēmēju atbalstam un algu subsīdijām krīzes apstākļos būs nepieciešami 152 miljoni eiro mēnesī.
Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2021
Pasaulē
Baltijai nav aktuāla cīņa ar Covid-19? Delegāti pamet zāli Matvijenko uzstāšanos laikā
Tostarp apgrozāmajiem līdzekļiem plānots piešķirt 120 miljonus eiro, bet algai — 32 miljonus eiro. Subsīdiju piešķiršanas termiņš — no 1. oktobra līdz 31. novembrim, turklāt plānots, ka algu subsīdijas būs piesaistītas vakcinācijai.
Iepriekš ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs informēja, ka atbalstu paredzēts sniegt iekštelpu izklaides un atpūtas pakalpojumu sniedzējiem, mazumtirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, foto pakalpojumu sniedzējiem, ceļojumu pakalpojumu sniedzējiem, sanāksmju un tirdzniecības izstāžu pakalpojumu sniedzējiem, sporta un ārpusskolas izglītības nozarei, mākslas, izklaides un atpūtas nozarei, friziera pakalpojumu sniedzējiem, fiziskās labklājības pakalpojumu sniedzējiem un ķīmiskajām tīrītavām.
Par norādītajām nozarēm ir panākta šāda vienošanās: ja uzņēmumu apgrozījums kritīsies vismaz par 20%, tiem grantu veidā tiks kompensēti 30% no iepriekšējos trīs mēnešos (augustā, septembrī un oktobrī) nomaksātās summas algu fondā. Pilnībā slēgtām nozarēm šādā veidā paredzēts kompensēt 60%. Atbalstam par iepriekšējo mēnesi uzņēmēji varēs pieteikties līdz esošā mēneša 25. datumam.
Панорама города Рига в Латвии, 1990 год - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2021
Latvijā
Par "komandantstundas" neievērošanu draud nopietns sods
Atbalsts netiks piešķirts šādās nozarēs - lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība, ieguves rūpniecība un karjera izstrāde, apstrādes rūpniecība, elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana, ūdens apgāde, atkritumu apsaimniekošana un sanācija, būvniecība, izdevējdarbība, telekomunikācija, datorprogrammēšana, konsultēšana un saistītas darbības, informācijas pakalpojumi.
Tāpat atbalstam nekvalificēsies nodokļu maksātāji, kas strādā arī šajās nozarēs – finanšu un apdrošināšanas darbības, darbaspēka un nodrošināšana ar personālu, ainavu veidošanas un uzturēšanas darbības, kombinētie biroju administratīvie pakalpojumi, kopēšana, dokumentu sagatavošana un citas specializētās biroju palīgdarbības, informācijas zvanu centru darbība, valsts pārvalde un aizsardzība, azartspēles un derības, kā arī sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbība.
Ziņu lente
0