Latvijā

"Padomju kolonisti": Iesalnieks atradis, kas vainojams par krīzi veselības aprūpes sistēmā

Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks uzskata, ka pie karantīnas Latvijā noveduši "padomju kolonisti" – viņu dēļ latviešu bērni tagad nevarot normāli mācīties. Tomēr sociālo tīklu lasītāji nepiekrita un atgādināja politiķim, kas patiesībā saistīts ar šo krīzi.
RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Ar Covid-19 izplatības pieaugumu saistītās karantīnas priekšvakarā Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks sūdzas par netaisnību. Pēc viņa domām, krīzē vainojami "padomju kolonisti" – sak, viņi nevēlas vakcinēties un tagad latviešu bērni nevarēšot mācīties un sportot, uzskata politiķis.
"Latviešu bērni tagad nevarēs mācīties un sportot tāpēc, ka padomju laikos iebraukušie kolonisti nevīžo vakcinēties un tagad pārslogo slimnīcas. Tieši tik netaisnīgi," savā lapā Twitter sūkstās Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks.
Nav zināms, kādu efektu ar šo tvītu gribēja panākt politiķis, taču galu galā Iesalnieks saskārās ar kritikas vilni nevainojamā latviešu valodā gan no "padomju kolonistu, gan latviešu puses.
"Mana mamma ir krieviete, bet jau gadus 50 dzīvo latviskā vidē un man aizrāda pareizi runāt latviski. Ja viņa nebūtu potēta, aiz dusmām un aizvainojuma, šo izlasot, vakcinēties neietu. Un tādu būs daudz. Ja kāda pozīcijas partija ir vainīga tagadējā situācijā, tad te tā ir," konstatēja Helēna Rimša.
Daži pat apšaubīja, vai slimnīcu statistika par "krievvalodīgajiem" ir patiesa.
"Labdien, Jāni Iesalniek! Pirms nedēļas diennakti pavadīju Stradiņu uzņemšanā. Tajā diennaktī dzirdēju tikai vienu krievvalodīgo personu. Saprotams, ka bez kolonistiem Latvijā Jūsu politiskā karjera būs beigusies, bet tomēr labāk nekļūt par dezinformātoru kā kremlinistam," politiķim ieteica Aleksandra Gavrilova.
"Daudzi cilvēki nevar dzīvot pilnvērtīgu dzīvi Latvijā, jo padomju laikos vēl joprojām dzīvojoši nacatsaldeņi nevīžo iet uz terapiju un strādāt ar savām traumām un tagad ar tām apspiež citus cilvēkus. Latvijā ir vietas visiem, izņemot tos, kas sapņo par fašistisku diktatūru," politiķi sarkastiski pandēmija sabiedriskā aktīviste Selma Levrence.
"Latviešu deputāti ievieš tik 'gudrus' lēmumus, ka sasniedz 1.vietu pasaulē inficēto skaita ziņā. Kas vainīgs? Deputāti? Nē. Pirms 40+ gadiem iebraukušie "kolonisti"," par Iesalnieka vārdiem bija pārsteigts politologs Dāvids Zalāns.
Žurnālistu organizācijas "Re:Baltica" vadītāja Sanita Emberga apelēja pie Iesalnieka cilvēcīguma.
"Vai Jūsos ir cilvēcības paliekas un saprāta robežas? Jūsu partijas dēļ šos cilvēkus nevarēja vismaz censties uzrunāt viņu valodā, glābjot dzīvības (un slimnīcas). Jūsu partijas un pārējo konformisma dēļ norāva obligāto vakcinēšanos no 1.09. Klusēšana dažreiz tiešām ir zelts," Sanita Emberga pauda neliekuļotu sašutumu.
Citi lasītāji atklāti pasmējās par politiķa vārdiem.
"Mani vecāki- kolonisti, ir vakcinēti. Bet tā pat, mans bērns, kolonistu pēcnācējs, nevarēs sportot un mācīties. Ko nu, Jančuk, šahs un mats," uzrakstīja komentētājs zvejnieka_dels.
"Jāni, lūdzu, ieskrien betona stabā!" politiķim ņirdzīgi ieteica Kristaps Skutelis.
Komentētāji atgādināja, ka starp vakcinācijas pretiniekiem ir arī liels skaits latviski runājošo.
"Naida kurināšana dos kādu labumu šai situācijā? 🤔Manā paziņu lokā visi antivaxeri ir mūsu pašu tautu meitas un bāleliņi," uzsvēra Baiba Eglīte.
"O! Te dzied čista krieviski un apkārt vieni vienīgie kolonisti un iebraucēji," par Iesalnieku pasmējās Konstantins Zorins, pievienojot kārtējo protestu video ierakstu.
Sociālo tīklu apmeklētāji atklāja Iesalniekam vēl vienu baismīgu "noslēpumu" – Latvijā gandrīz katrs var izrādīties "krievvalodīgs.
"LV visi iedzīvotāji ir krievvalodīgi. Visi runā Latvijas vēsturiskajās valodās - krievu un latviešu," nacionālpatriota apgalvojumus atspēkoja lasītājs ar lietotājvārdu "dr. daglītis. īstais, patiesais, bet viengadīgais".
Politiķim atgādināja, ka, pateicoties valdošajām partijām, kuru vidū ir arī NA, saziņa ar Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem ir minimizēta, "vakcinācijas avīzes" izdošana izgāzusies, jo Valodas likums pieļauj drukātu informācijas materiālu piegādi vienīgi valsts valodā.
Tieši Jānis Iesalnieks stāstīja, ka vakcinācijas avīze krievu valodā nekādi nepalīdzēs valsts krievvalodīgo iedzīvotāju vakcinācijas jautājumā un pat ieteica iepirkt Krievijas vakcīnu "Sputnik V".
"Ir jābūt absolūti naivam, lai domātu, ka viņus pārliecinās kaut kāda viena avīze. Daudz reālistiskāks variants, šķiet, būtu tā Sputņika iepirkšana tiem, kas ir gatavi vakcinēties tikai ar to," uzrakstīja Iesalnieks.
No 21. oktobra līdz 15. novembrim Latvijā ieviesti stingri ierobežojumi – karantīna. Būs slēgti gandrīz visi veikali, izklaide centri, kā arī skolas. Veselības ministrs Daniels Pavļuts papildināja, ka izolācijas periodā tiks atkal ieviesta "komandanta stunda" no pl. 20:00 līdz 5:00. Naktī atrasties ārpus dzīvesvietas var tikai ar objektīvu iemeslu, piemēram, darbs, medicīnas pakalpojumi saņemšana utt.
Ziņu lente
0