Krievijā

Steņina konkursa Grand Prix saņēmuši reportieri no Krievijas un Turcijas

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasФоторепортеры
Фоторепортеры - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kļuvuši zināmi Andreja Steņina vārdā nosauktā Starptautiskā fotožurnālistikas konkursa Grand Prix ieguvēji.
RĪGA, 19. oktobris – Sputnik. 2021. gadā Andreja Steņina vārdā nosauktā Starptautiskā fotožurnālistikas konkursa galveno balvu izcīnījuši divi darbi: Sanktpēterburgas fotogrāfes Marijas Gelmanes sērija "М+Т" un turku reportieres Šebnemas Koškunas fotogrāfija "Jauns risks zemūdens pasaulei: COVID-19 atkritumi". Konkursa uzvarētāji tika izsludināti tiešsaistes ceremonijā mediju grupas "Rossija segodņa" multivides preses centrā.
"Fotogrāfija – tā ir ļoti godīga, konservatīva māksla mūsu dienās. Lai taptu fotogrāfija, jābūt līdzās varonim. Taču tas var būt karš, pilsoņu konflikts. Tāpat gandrīz visos karstajos pasaules punktos nonāca Andrejs Steņins," atzīmēja starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs.
Turcietes Šebnemas Koškunas uzņēmumā – daiveris medicīnisko atkritumu mākonī - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Foto
"Par to jārunā skaļi": Steņina konkursa daiļrunīgās fotogrāfijas
Abi Grand Prix saņēmušie darbi ir iejūtīgi un spilgti stāsti.
Sērija "М+Т" ir aizkustinošs stāsts par divām mīlošām sirdīm – sirmgalvjiem ar Dauna sindromu sociālajā ciemā "Svetlana", kur dzīvo cilvēki ar dažādām garīgām un fiziskām īpatnībām.
"Dalība Andreja Steņina konkursā manās acīs ir iespēja piesaistīt sabiedrības viedokli mana pētījuma sociālajām tēmām, parādīt savu viedokli, rada dialoga iespēju," teica Marija Gelmane.
Grand Prix 2021. gadā ieguvusi arī turku fotogrāfes Šebnemas Koškunas fotogrāfija, kurā daivere Šahika Erdžumena nirst Bosforā.
Šebnema uzsvēra, ka ļoti gribējusi panākt, lai uzņēmums būtu īpašs.
Участники акций в поддержку евроинтеграции Украины на улице Грушевского в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Foto
Ziņu smailē. Andreja Steņina piemiņai
"Mans mērķis bija paust savu viedokli un norādīt uz problēmu, - atzīmēja autore. – Jau ilgus gadus es strādāju pie jautājuma par jūru piesārņošanu ar plastmasas atkritumiem un mikroplastmasu. Jau pirms pandēmijas mēs netikām galā ar lielo daudzumu plastmasas mūsu ekosistēmā, bet tas pastāv vien 60-70 gadus. Fotogrāfija uzņemta Bosfora šaurumā. Ienirstot es gribēju meklēt atkritumus, taču meklēt nenācās: tie biji visur."
Par konkursa uzvarētājiem pastāstīja arī žūrijas locekle Ruta Aihorna (Vācija), neatkarīgā kuratore un fotoredaktore, izdevuma "GEO" vācu versijas bijusī fotodirektore.
"Pagājušais gads patiešām bija unikāls vēsturē daudzu iemeslu dēļ. Lielākajai daļai fotogrāfu nebija iespēju ceļot, tātad – noslēgt vai pat sākt savus projektus un uzdevumus. Tāpēc manas cerības bija pieticīgākas nekā parasti. Tomēr jau pirmās fotogrāfijas iedvesa entuziasmu. Stāsti vienmēr būs aktuāli. Žanrs var mainīties un attīstīties, taču nemirs. Katrai paaudzei ir ko pastāstīt. Fotogrāfija ir universāla mūsu laika valoda, kam nav vajadzīgs tulkojums," uzskata Aihorna.
Viņa norādīja, ka izraudzītie darbi nav tikai pasaules notikumu apskats vien, tas ir fotoceļojums, vizuāls puzzle, kas pauž cieņu fotogrāfiem un viņu viedoklim.
Работа бангладешского фотографа Muhammad Amdad Hossain Прекрасные глаза, вошедшая в шорт-лист конкурса имени Андрея Стенина в категории  Портрет. Герой нашего времени, одиночные фотографии - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Foto
Andreja Steņina 2021. gada starptautiskā fotožurnālistikas konkursa finālisti
Ziņu lente
0