Latvijā

Jūrmalas domē nesaprot, kāpēc nedrīkst paaugstināt iebraukšanas maksu

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийПляж Юрмалы зимой
Пляж Юрмалы зимой - Sputnik Latvija, 1920, 16.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš 1996. gada nevienam Latvijā nebija pretenziju pret Jūrmalu par iebraukšanas maksas iekasēšanu, taču 2021. gadā jautājumi pēkšņi parādījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Pašvaldībā nevar saprast, kas notika.
RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Par iebraukšanas maksu palielināšanu Jūrmalā negaidīti paudusi interesi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).
Atgādinām, ka iebraukšanas maksa Jūrmalā bija noteikta 1996. gadā, taču kopš 2013. gada tā tiek iekasēta tikai vasaras periodā. Savukārt kopš 2022. gada 1. aprīļa par iebraukšanu atkal būs jāmaksā visu gadu, turklāt caurlaides cenu plānots noteikt dārgāku nekā līdz šim - trīs eiro apmērā dienā.
VARAM nosūtīja vēstuli Jūrmalas pilsētas pašvaldībai ar lūgumu pārskatīt domes lēmumu par iebraukšanas maksas palielināšanu un tās iekasēšanas perioda pagarināšanu.
Отдыхающие на улице Йомас в Юрмале - Sputnik Latvija, 1920, 30.08.2021
Latvijā
Jūrmalā sākušies apgaismojuma pārbūves darbi
VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs pat paziņoja, ka Jūrmalas domei jāpārvērtē gan šo nodevas iekasēšana kā tāda, gan arī nodevas maksas paaugstināšana. Ministrs uzsvēra, ka Jūrmalas dome ir pārsniegusi savas pilnvaras.
Resorā norādīja, ka likumā "Par autoceļiem" noteikts, ka valsts un pašvaldību autoceļi, tostarp arī ielas ir lietojamas bez maksas, unpašvaldībām nav dots deleģējums noteikt maksu par pašvaldības ceļu un ielu lietošanu, tādējādi Jūrmalas pašvaldības noteikumi ir pretrunā ar likumu.
Bet Jūrmalas pašvaldība tam nepiekrīt. Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lediņš pastāstīja, ka pašvaldībai vēstule no ministrijas kļuvusi par pārsteigumu, raksta Rus.lsm.lv.
Pēc viņa teiktā, juristi jau domā, kā atbildēt uz ministrijas vēstuli. Lediņam šķiet aizdomīgi, ka kopš 1996. gada neviens nav vērsis uzmanību Jūrmalas caurlaidēm, bet tad pēkšņi nostāja manījusies. Ja būtu kaut kādi pārkāpumi, tad par tiem būtu pievērsuši uzmanību jau iepriekš.
"Šķiet nedaudz aizdomīgi, ka caurlaide pastāv kopš 1996. gada un ja ir pārsniegtas kaut kādas pilnvaras, tas jau kopš 1996. gada. No vienas puses, ministrija saka, ka jāsamazina CO2 emisija, jāpāriet uz elektriskajām mašīnām, no otras - viņi saka: Jūrmalā jālaiž mašīnas," uzsvēra Latvietis.
Ziņu lente
0