Politika

Tiesības uz tīru gaisu. Kā Ķīna cīnās par ekoloģiju

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasAutotilts pāri Amūras upei starp Blagoveščensku un Heihe
Autotilts pāri Amūras upei starp Blagoveščensku un Heihe - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā laikā īpaši pārsteidz saistības, ko Ķīna uzņēmusies ar mērķi uzlabot ekoloģisko situāciju valstī. Rūpes par apkārtējo vidi ir kļuvušas par ĶTR valdības prioritāti.
Ķīnas valdība pievērsusi uzmanību ne tikai uzņēmumiem un ražotnēm, bet arī vienkāršajiem cilvēkiem. Tiesības uz tīru gaisu un ūdeni ir Ķīnas pilsoņu neatņemamas tiesības. Piemēram, jaunajā piecu gadu plānā cilvēktiesību jomā īpašu vietu ieņem arī ekoloģijas problēmas.

Ekoloģiskās tiesības

2021. gadā Ķīnā sākas jauns piecgades cikls – 14. piecgade. Ķīnas valdībai ir lieli plāni tuvākajiem gadiem, taču viena no galvenajām darbības jomām, neapšaubāmi, ir ekoloģija. Šim gadam ir īpaša nozīme Ķīnas apkārtējās vides aizsardzības darbā, un to ne vienu vien reizi apliecinājušas valsts augstākās amatpersonas.
Ķīnas valdība pievērsusi uzmanību arī cilvēka ekoloģiskajām tiesībām – šis punkts iekļauts 2021.-2025.gg darbības plānā cilvēktiesību jomā.
Nesen publicētais dokuments iekļauj dažādus mērķus, sākot ar ekonomiku un sociālo jomu un beidzot ar pilsoniskajām, politiskajām un minoritāšu tiesībām. Taču plāna galvenā īpatnība ir Ķīnas centieni aizsargāt apkārtējo vidi un panākt mērķus ogļskābās gāzes emisijas un neitralitātes jomās.
Флаги стран участниц Шанхайской организации сотрудничества - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Viedoklis
Krievija un Ķīna mainījušas Āziju. Tagad Amerika to zaudē
"Ekoloģiskās tiesības ir ļoti svarīgs cilvēktiesību sistēmas aspekts, - teica Be Tao, Ekoloģijas un apkārtējās vides ministrijas ģenerāldirektors tiesību, regulēšanas un standartu jautājumos. – Mēs padarām ekoloģisko informāciju pārskatāmāku, kā arī piedāvāsim pilsoņiem sekot dabas aizsardzības pasākumu izpildei un ziņot par noziegumiem, kas saistīti ar apkārtējo vidi. Tāpat mēs sodīsim par nelikumīgu darbību un nodrošināsim kompensāciju par ekoloģisko kaitējumu."
Starp plānā minētajām saistībām ir arī gaisa kvalitātes uzlabošana. Provinciālo vietvaru pienākums ir kontrolēt atmosfēras piesārņošanu, kā arī kaitīgu izmešu ierobežošanu. Tas pats attiecas uz ūdens resursiem: piesārņotās ūdenstilpes ir jāattīra, lai no pilsētām pazustu smirdīgie dīķi, kuros nekontrolēti tiek izmesti atkritumi.
Lauksaimniecības rajonos ļoti aktuāla ir augsnes piesārņojuma problēma. Vadība plāno risināt arī šo jautājumu: popularizēt lauksaimniecības zemju drošu izmantošanu, samazināt ķīmisko minerālmēslu un pesticīdu pielietošanu. Savukārt atkritumi – tā ir gan lauku, gan pilsētas nelaime. Varasvīriem jānodrošina atkritumu savlaicīga savākšana, izvešana un utilizācija. Vienlaikus valdība izstrādās Nacionālo stratēģiju adaptācijai klimata pārmaiņām līdz 2035. gadam, uzlabos klimata pārmaiņu ietekmes kontroli dažādos valsts reģionos.

Ceļš pie neitrālas ogļskābās gāzes emisijas

Tiesa, arī līdz šim apkārtējās vides aizsardzība ir iekļauta nacionālajos piecu gadu attīstības plānos. Valsts palielina ātrumu zaļās transformācijas ceļā, tāpēc ekoloģija jau sen kļuvusi par Ķīnas ekonomiskās un sociālās attīstības plānošanas sistēmas svarīgu elementu. Ķīnas straujā ekonomiskā izaugsme kopš pagājušā gadsimta beigām ietekmējusi arī ekoloģiju. "Vispasaules fabrika", kā mēdza dēvēt Ķīnu, vairākus gadu desmitus piesārņojusi atmosfēru, taču tagad valsts pāriet pie kvalitatīvas attīstības, tātad jāpadara rūpniecība ekoloģiski nekaitīgāka. Piemēram, iepriekšējā, 13. piecgadu plānā galvenais mērķis tāpat bija apkārtējās vides stāvokļa uzlabošana, ekoloģiski tīru rūpniecības metožu pielietošana, kaitīgo izmešu samazināšana un bioloģiskās daudzveidības uzturēšana.
Bez tam 2016. gadā Ķīna pievienojās Parīzes Konvencijai (vienošanās ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām ietvaros). Saskaņā ar 2019. gada atskaiti par Ķīnas politiku un darbībām cīņā ar klimata pārmaiņām, ogļskābās gāzes emisija Ķīnā uz IKP vienību kritusies par 45,8% salīdzinājumā ar 2005. gada līmeni, proti, mērķi samazināt izmešus par 40-45% līdz 2020. gadam sasniegti pirms noteiktā laika. Ķīnas emisijas pieauguma tempi ogļskābās gāzes tempos uz vienu cilvēku arī samazinājušies salīdzinājumā ar iepriekšējās piecgades rādītājiem.
Президент РФ В. Путин и председатель КНР Си Цзиньпин - Sputnik Latvija, 1920, 13.08.2021
Viedoklis
"Īstais laiks likt Maskavai sastrīdēties ar Ķīnu": ASV aicina rīkoties
2020. gadā priekšsēdētājs Sji Dziņpins nāca klajā ar sensacionālu paziņojumu ANO Ģenerālasamblejā. Ķīna līdz 2030. gadam sasniegs apogeju ogļskābās gāzes emisiju ziņā, bet līdz 2060. gadam panāks neitralitāti. Savukārt 14. piecgades plāns 2021.-2025. gg. nosprauž vēl augstākus mērķus: no 13 obligātajiem mērķiem desmit attiecas uz apkārtējo vidi un dabas resursiem.
Atjaunotie plāni ir vēl plašāki. "Interesanti, ka valdība izmanto kompleksu pieeju, risinot gaisa kvalitātes un klimata pārmaiņu problēmas, kopīgi izstrādājot jaunu izaugsmes modeli, nevis uzskata tos par atsevišķiem jautājumiem," atzīmēja Polsona institūta direktors klimata un stabilas urbanizācijas jautājumos Kevins Mo.
Ķīnas atskaite par stabilas attīstības plāna īstenošanu laikā līdz 2030. gadam liecina, ka valsts jau spērusi steidzamus soļus cīņā ar klimata pārmaiņām un īsteno efektīvu politiku, lai stiprinātu ekoloģijas aizsardzības pasākumus.
Ziņu lente
0