Latvijā

Petraviča: decembri pensionāriem būs jāizvēlas – paēst vai samaksāt par apkuri

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī labklājības ministre komentēja elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugumu un piezīmēja: vissmagāk klāsies pensionāriem – daudzi no viņiem dzīvo uz nabadzības robežas.
RĪGA, 14. oktobris — Sputnik. Bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča aicina nodrošināt papildu izmaksas pensionāriem vai sākt indeksēt pensijas divreiz gadā, citādi daudziem sirmgalvjiem klāsies ļoti smagi apstākļos, kad strauji aug elektroenerģijas un apkures tarifi.
"Ļoti daudzi pensionāri ir šausmās: viņi saprot, ka nāksies izvēlēties starp siltumu un ēdienu. Abus nopirkt nebūs iespējams. Kad sāku strādāt par ministri, minimālā pensija bija 70 eiro, panācu, ka minimālā pensija nu ir 149,60 eiro. Bet arī tas ir par maz, turklāt pensijas indeksācija nenosedz inflāciju, kas turpina augt," politiķe norādīja intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei.
Petraviča atgādināja: "Vairums pensionāru saņem pensiju līdz 500 eiro, ļoti neliela ir tā daļa, kas saņem 1000 eiro. Vairums dzīvo uz nabadzības robežas. Kad atnāks novembra un decembra rēķini par apkuri un elektrību, pensionāri sāks domāt: samaksāt rēķinus vai uzkrāt parādus un tomēr paēst? Un jāpērk arī zāles..."
"Sazinājos ar Latvijas pensionāru federācijas priekšsēdētāju Aiju Barču. Izrunājām, ka viena iespēja ir vienreizējs pabalsts katram pensionāram - līdzīgi kā bija pavasarī ar 200 eiro. Varētu būt arī lielāka summa, tas ir diskutējams jautājums. Tas varētu vismaz uz pāris mēnešiem kompensēt sadārdzinājumu, kas izaudzis tagad. Otrs veids: jādomā par pensiju indeksāciju divreiz gadā. Pirmā indeksācija ir 1. oktobrī, otrā varētu būt aprīlī," teica Petraviča.
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 29.09.2021
Latvijā
Latvijā pauž bažas: vai Inčukalna krātuvē pietiks gāzes ziemai
Viņa pastāstīja, ka, ministra postenī būdama, ierosinājusi ieviest bāzes pensiju no 2023. gada. Jaunā pensiju modeļa ieviešanas gadījumā cilvēka pensiju veidotu divas daļas: bāzes pensija, kas būtu noteikta kaut kādā konkrētā līmenī un tiktu izmaksāta no pamata budžeta, bet otrā daļa būtu atkarīga no sociālajiem maksājumiem. Diskusijā par bāzes pensiju tika ierosināts izmantot minimālās pensijas apmēru – 136 eiro.
Petraviča atzīmēja, ka par šo shēmu runājusi ar pašreizējo labklājības ministru Gati Eglīti un vārdos viņš ideju atbalstījis. Tomēr nākamā gada budžetā plāni nav atspoguļoti, tāpēc rodas doma, ka ideja ir "paklusām apglabāta".
Ziņu lente
0