Baltijā

Igaunijas jaunais prezidents paudis raizes par valodu nevienlīdzību

© Sputnik / Денис ГрабусовIgaunijas un ES karogs
Igaunijas un ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas jaunais prezidents Alars Kariss uzskata, ka valodu nevienlīdzība valstī rodas jau bērnudārzos.
RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Igaunijas jaunais prezidents Alars Kariss paziņoja, ka krievvalodīgie bērni saskaras ar nevienlīdzību jau bērnudārzos, kur vecāki ir spiesti apmaksāt papildu igauņu valodas nodarbības, vēsta RIA Novosti.
Pirmdien Alars Kariss devis zvērestu parlamentā, pēc tam viņš oficiāli stājies prezidenta amatā.
Избранный президент Эстонии Алар Карис - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Viedoklis
Igaunijas jaunais prezidents nostājies krievu skolu pusē
Pēc Karisa vārdiem, krievvalodīgajos bērnudārzos ir pieejamas bezmaksas igauņu valodas nodarbības, taču vecāki var apmaksāt arī papildu nodarbības, kas pieejamas tikai bērniem, kuru vecāki veikuši maksājumus.
"Tomēr daudziem trūkst naudas šiem nolūkiem. Tātad no naudas atkarīga nevienlīdzība rodas jau bērnudārzos. Tā ir pirmā "šaurā vieta", kas var ietekmēt krievvalodīgo bērnu nākotni Igaunijā, viņu konkurētspēju darba tirgū, pārliecību par to, ka viņi ir mūsu sabiedrības līdztiesīga daļa," teica Kariss pēc stāšanās prezidenta amatā.
Iepriekš viņš paziņoja, ka pieļauj krievu skolu pastāvēšanu valstī, tomēr atbalsta vispārēju izglītību igauņu valodā. Pēc viņa vārdiem, Igaunija strādā, lai valsts iedzīvotāji pārvaldītu igauņu valodu un saņemtu izglītību igauņu valodā, taču "tas nebūt nav pretrunā skolām, kurās mācītu arī krievu valodu". Tāpat Kariss atzīmēja, ka nav iespējama izglītības sistēmas ātra pāreja pie igauņu valodas.
Учебники эстонского языка. - Sputnik Latvija, 1920, 11.09.2021
Baltijā
21 Igaunijas krievu skolā sāks darbu igauņu valodā runājošie skolotāji
Krievu skolas un ģimnāzijas Igaunijā daļēji pārgājušas pie mācībām igauņu valodā saskaņā ar 2010. gadā pieņemto likumu "Par pamatskolām un ģimnāzijām" – tas paredz, ka jāpanāk, lai mācību priekšmetu proporcija igauņu un krievu valodā sasniegtu 60% igauņu un 40% krievu valodā. Patlaban Igaunijā strādā 74 skolas, kurās iespējams iegūt izglītību krievu valodā.
Ziņu lente
0