Pasaulē

Dānijā atklāts gaidāmās ziemas "šausminošais scenārijs" Eiropā

CC0 / pxhere / Gāzes balons
Gāzes balons - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dāņu avīzes žurnālists stāsta, cik šausminoša var būt gaidāmā ziema Eiropā, ņemot vērā iespējamo salu un energonesēju deficīts.
RĪGA, 14. oktobris — Sputnik. Anomāls sals un energonesēju deficīts šoziem kļūs par īstām šausmām Eiropā, raksta dāņu avīzes Jyllands-Posten žurnālists Pouls Larsens, vēsta RIA Novosti.
Runājot par notikumu iespējamo attīstību tuvāko mēnešu laikā, autors pieļāva, ka šoziem Eiropā iespējams anomāls sals, kāds bija vērojams, piemēram, 2018. gada februārī, kad kontinentu pārklāja anticiklons Hartmuts, iesaukts par "Briesmoni no Austrumiem". Toreiz sals aiznesa vairāk nekā simt cilvēku dzīvības.
"Sibīrijas sals ieskāva lielāko daļu Centrālās un Rietumeiropas. (..) Enerģijas cenas ir absolūti sajukušas prātā, visur runā par "enerģētisko devu" ieviešanu," Jyllands-Posten žurnālists aprakstīja "šausminošo" scenāriju.
Larsens ir pārliecināts, ka pat nedaudz zem normas kritusies temperatūra var nopietni ietekmēt siltuma un elektrības cenas ES, jo gāzes krātuves kontinentā aizpildītas tikai par 72%. Tas ir zemākais līmenis desmit gadu laikā.
Газовая плита - Sputnik Latvija, 1920, 10.10.2021
Viedoklis
Eksperts: kas patiesībā vainojams pie enerģētiskās krīzes Eiropā?
"Cenu pieaugums ir saistīts ar dabiskiem tirgus faktoriem," paskaidroja eksperts enerģētikas jautājumos Veli Pekka Tunkkinens no Aleksandra institūta Helsinkos.
Starp iemesliem tiek minēts palielinātais enerģijas patēriņš kondicionēšanas vajadzībām karstās vasaras dēļ, neveiksmīgais gads vēja elektrostacijām un palielinātais pieprasījums ekonomikas atjaunošanas fonā.
Eiropas enerģētikas tirgū jau vairākas nedēļas saglabājas sarežģīta situācija. Eksperti uzskata, ka nākotnes darījumu cenas rekordlielais pieaugums saistīts ar vairākiem faktoriem: zemo aizpildījuma līmeni Eiropas gāzes pazemes krātuvēs, ierobežotu piedāvājumu no galveno piegādātāju puses, kā arī augsto SDG pieprasījumu Āzijā.
Nesen Vladimirs Putins atzīmēja, ka Maskava ir gatava palīdzēt stabilizēt situāciju ar energonesējiem.
Rakstu pilnā apjomā publicēja portāls InoSMI.
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 29.09.2021
Latvijā
Latvijā pauž bažas: vai Inčukalna krātuvē pietiks gāzes ziemai
Ziņu lente
0