Latvijā

Kas notiek ar Covid-19 sertifikātu, ja vakcinētais inficējies

© Sputnik / Sergey MelkonovInformācijas stends pie E.Gulbja laboratorijas
Informācijas stends pie E.Gulbja laboratorijas - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ko darīt Latvijas iedzīvotājiem, ja Covid sertifikāts nav paglābis no infekcijas?
RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Patlaban daudzi pakalpojumi pieejami, uzrādot vakcinācijas sertifikātu. Taču arī vakcinētie saslimst ar Covid-19, tāpēc rodas jautājums: kas notiek ar vakcinācijas sertifikātu slimības laikā, vai tas joprojām ir derīgs? Šos jautājumus centās atrisināt Rus.tvnet.lv.
Noskaidrojies, ka sertifikāta darbība netiek apturēta arī gadījumā, ja cilvēks inficējies ar Covid-19.

"Process ir sarežģīts"

No 1. jūnija Latvijā ieviesti Covid sertifikāti, un gan teorētiski, gan praktiski iespējams, ka inficēta persona var apmeklēt jebkuru vietu, uzrādot šo dokumentu. Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji paskaidroja, ka jāsaskaņo dažādi normatīvie akti un jāveic cits darbs, lai ieviestu sertifikātu darbības apturēšanas procedūru.
Допинг-тест - Sputnik Latvija, 1920, 17.09.2021
Latvijā
Saeima neatļāva izsniegt Covid-19 sertifikātu personām ar apstiprinātām antivielām
NVD informācijas tehnoloģiju koordinators Edgars Goba atzīmēja, ka arī izstrādātājiem esot vajadzīgs laiks, darbā iesaistīti epidemiologi un process ir sarežģīts.

Kāpēc vajadzēja vakcinēties?

Pagājuši četri mēneši, kopš Latvijā ieviesti sertifikāti. Tagad risinājums beidzot ir atrasts. No 10. oktobra inficētu, taču vakcinētu cilvēku sertifikāti tiks uz noteiktu laiku apturēti.
Goba norādīja, ka cilvēkiem, kuru Covid-19 testa rezultāts būs apstiprinošs, sertifikātus neanulēs, bet apturēs uz 11 dienām. Pēc šī termiņa sertifikāta darbība tiks atjaunota.
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) paskaidroja, ka arī vakcinētajām inficētajām personām ir jāievēro stingri karantīnas noteikumi. Pretējā gadījumā tiek pārkāpts likums.
Protesta akcija pie Rīgas pils - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Latvijas tautai ir jāaizsargājas pašiem no savas valdības! Raksta latviešu mediji
Vienlaikus neatkarīgo ekspertu grupas vadītājs, Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis paziņoja, ka ekspertu grupas ierosinājumi pieņemt stingrākus ierobežojumus koronavīrusa kontekstā nav guvuši atbalstu valdībā, jo paredz stingrus ierobežojumus arī vakcinētajiem, raksta avīze "Diena".
Savukārt Stradiņa Rīgas universitātes profesors Ģirts Briģis ir pārliecināts, ka vīrusa straujas izplatības apstākļos stingrāki ierobežojumi vienkārši ir nepieciešami.

Covid sertifikāts

Atgādināsim, ka no 1. jūnija Latvijā ir spēkā trīs veidu sertifikāti – vakcinētajiem, izslimojušajiem un sertifikāts ar Covid-19 testa rezultātu. Personas sertifikāti pieejami vietnē covid-19sertifikats.lv, nospiežot pogu "Apskatīt savus sertifikātus". Pēc tam jānorāda identifikācija ar interneta bankas, eID kartes vai mobile ID kartes palīdzību. Sistēmā jāpieprasa savs sertifikāts, un to būs iespējams apskatīt vai saglabāt savā iekārtā.
Sieviete aizsargmaskā Rīgas trolejbusā - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Latvijā
Uga Dumpis: citās valstīs ierobežojumus ievēro, bet Latvijā – ne
Sertifikāts ar QR kodu satur informāciju par vakcināciju, testu vai pārciestu Covid-19. Lai noskaidrotu, vai sertifikāts piemērots konkrētam gadījumam, vietnē covid-19sertifikats.lv jāizvēlas funkcija "sertifikāta verifikācija". Pēc tam vajadzēs izvēlēties situāciju, kurā vajadzīgs dokuments, piemēram, kultūras pasākuma apmeklējums. Parādīsies lodziņš, kurā varēs noskenēt savu QR kodu (šim nolūkam vajadzīga datora vai tālruņa kamera).
Ziņu lente
0