Viedoklis

Polijas F-35 eskadriļas – "Iskander" un "Triumf" tēmēkļos

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasМеждународный военно-технический форум "Армия-2019". День третий
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV sabiedrotie Eiropā, kas savā teritorijā dislocējuši amerikāņu bruņojumu, kļūst par prioritāriem mērķiem Krievijas atbildes triecienam.
Diezin vai eiropiešiem vajadzētu maksāt miljardiem dolāru par tādu "drošību". Fantāzijas par "Krievijas drraudiem" ļauj tīri labi nopelnīt Savienotajām Valstīm, lai arī Eiropas nodokļu maksātāju resursus varētu novirzīt cīņai ar pandēmiju vai citām sociāli nozīmīgām programmām, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
"Neredzamo" F-35A pirmo divu Polijai paredzēto eskadriļu ražošana ASV ieplānota 2022. gadā (32 iznīcinātāji), pirmās lidmašīnas Varšava saņems apmēram 2024. gadā. Taču kompānijas "Lockheed Martin" prezidenta kļūmes dēļ jau zināma Polijas GKS F-35A otrās eskadriļas domājamā dislokācijas vieta – viņš nejauši atklāja konfidenciālo informāciju aizsardzības izstādē MSPO Kelces pilsētā. 16 lidmašīnas F-35 Polija plāno dislocēt 21. taktiskajā aviobāzē Svidvinā, netālu no Baltijas jūras krasta. Pirmā eskadriļa tiks dislocēta netālu no Laskas pilsētas Polijas centrā.
Pilots iznīcinātāja kabīnē - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Viedoklis
Kāpēc iznīcinātājs F-35 nonācis amerikāņu sliktāko lidmašīnu TOP-5
Amerikāņu izdevuma "Breaking Defence" žurnālisti atzīmēja, ka F-35A paredzēto aviobāzu izvietojuma vietas ir viegli ievainojamas – tās atrodas Kaļiņingradas apgabalā dislocēto Krievijas raķešu kompleksu (OTRK) "Iskander" un ZRS S-400 "Triumf" trāpījuma zonā.
Līgumu ar ASV par 32 iznīcinātāju F-35A Lightning II iegādi (par 4,6 miljardiem dolāru) Polija parakstīja 2020. gada janvārī. Pat ņemot vērā apmācības un rezerves daļas, vienas lidmašīnas cena – 143 miljoni dolāru izskatās kā īsta laupīšana (F-35A vidējā cena pasaules tirgū – 80 miljoni dolāru). Tomēr Varšavai nekādas izvēles nav, 22 NATO pavadīto gadu laikā valsts aviācija ir pamatīgi nolietota – GKS rīcībā ir 27 iznīcinātāji MiG-29, astoņpadsmit Su-22 un 48 iznīcinātāji F-16. Patlaban Svidvinas aviobāzē dislocēti 80. gados PSRS ražotie iznīcinātāji-bumbvedēji – divpadsmit Su-22M4 un seši Su-22 UMZK, apmēram 40 gadus veci.

Prioritārie mērķi

Polijas GKS aviobāze Svidvinā atrodas 300 km attālumā no Kaļiņingradas. Līdzīgs militārais objekts netālu no Laskas pilsētas atrodas apmēram tikpat tālu no Kaļiņingradas apgabala un Baltkrievijas robežām. Tamlīdzīga amerikāņu mūsdienīgās trieciena aviācijas dislokācija Austrumeiropā neizskatās nejauši, un perspektīvā apdraud Kaļiņingradu un Brestu, it īpaši ņemot vērā Varšavas verdzisko iztapību Vašingtonas interesēm.
Американские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Viedoklis
Eiropā ož pēc pulvera: kāpēc Polijai vajadzīgi 250 tanki Abrams pie Baltkrievijas robežas
Jāpiebilst, ka pat negatavais F-35A spēj uzņemt kodolbumbas B61-12 – līdz 5 kilotonnas trotila ekvivalentā. "Neredzamo" kodolsertifikācija ieplānota 2023. gadā (pirms piegādēm Polijai) taču koriģējamo kodolbumbu B61-12 pielietojumu (ar maketiem) lidmašīnas F-35A izspēlē Edvardsa aviobāzē kopš 2019. Gada (darbības rādiuss – līdz 30 km no nomešanas vietas). Perspektīvā "kodoliznīcinātāja loma" piederēs tieši F-35A.
Tamlīdzīgu lidmašīnu parādīšanās Polijā – gandrīz vai uz Krievijas un Baltkrievijas sliekšņa – noteikti radīs visām Austrumeiropas valstīm nepatīkamu Maskavas un Minskas reakciju. Drošība Baltijas valstīs un Polijā noteikti nevairosies. Visi stratēgiski "uzlādētie" objekti, alianses bāzes un arsenāli nonāks Krievijas OTRK "Iskander M" un ZRS S-400 "Triumf" tēmēklī, piecu minūšu trāpījuma zonā. Nerunākot jau par Krievijas soli – NATO sakaru un datu nodošanas sistēmu blokādi ar radioelektroniskās cīņas līdzekļiem. Piemēram, REC komplekss "Murmansk BN" spēj no Kaļiņingradas apgabala kontrolēt (izslēgt) Pentajona un NATO "globālo īsviļņu sakaru sistēmu" līdz 3000 km rādiusā.
Zenītraķešu sistēma S-400 Triumf - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Viedoklis
Attieksme pret Baltiju ir nopietna: kāpēc Baltkrievijai vajadzīgas ZRS S-400
Patiesībā vecie Su-22 garantē Polijai lielāku drošību nekā jaunie F-35 Lightning II, bet Varšava iecirtīgi pūlas ieņemt "militāra līdera" vietu Austrumeiropā. Iepriekš parakstīti līgumi par 250 tanku M1A2 Abrams SEPv3 un četru smago pretzemūdeņu helikopteru Leonardo Helicopters AW101 Merlin piegādēm Polijai. Tās teritorijā līdz 5500 "durkļiem" paplašināta amerikāņu spēku pastāvīgā klātbūtne un dislocēti Pentagona izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāti MQ-9 Reaper, ko Krievija uzskata par vidēja darbības attāluma raķešu analogu (militārā slodze – 1740 kg, darbības rādiuss – līdz 3000 km, dislokācija – 270 km attālumā no Kaļiņingradas apgabala un 500 km – no Baltkrievijas robežas).

Eiropas "pirmatklājēji"

Polijas un Baltijas valstu militarizācija ataino vispārējo stratēģiju – amerikāņi "piesūknē" ar bruņojumu "pārlieku mierīgo" Eiropu. 1. oktobrī ASV GKS aktivizēja savu pirmo F-35A eskadriļu Leikenhitas aviobāzē Lielbritānijā un gatavojas tuvāko mēnešu laikā izvietot tur 27 "neredzamos", vēlāk – divas F-35A eskadriļas (48 lidmašīnas). ASV Gaisa spēku Eiropā komandieris ģenerālis Džefrijs Harrigans paziņoja: "Mums jau ir itin labi plāni, jo mēs sākam domāt par to, kā mēs kadarbībības teātrī varam izmanto šo iespēju, it īpaši ar daudzajiem partneriem, kam jau ir F-35."
Военнослужащие во время учений оперативно-тактического ракетного комплекса (ОТРК) Искандер-М в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Viedoklis
"Lieguma zona" NATO: Krievijas "Iskander" saņēmuši jaunas raķetes
Viņa teiktais spilgti ataino Vašingtonas redzējumu: Eiropa ir tikai karadarbības teātris, turklāt pat nemīkstinot ar vārdu "potenciālais". Ne velti eiropiešu vajadzībām sacer aizvien jaunus un jaunus "šausmu stāstus" par negrozāmu Krievijas agresiju pret Baltijas valstīm, Poliju un citām Vecās pasaules valstīm. Šajā fonā nevēlēšanās pirkt amerikāņu bruņojumu izskatās gandrīz vai kā "brīvās pasaules" interešu nodevība.
ASV GKS atsakās no F-35 masveida iepirkumiem, NATO GKS komandieris ģenerālis Tods Volterss paziņoja, ka Eiropā līdz 2030. gadam plānots dislocēt 450 lidmašīnas F-35. Pārsvarā – uz sabiedroto rēķina. Paradoksāli, ka absolūti negatavo F-35, kura sērijveida ražošanai Pentagons nedod atļauju, jau saņēmuši sabiedrotie un partneri Eiropā – Lielbritānija, Norvēģija, Itālija, Nīderlande, Dānija, iznīcinātājus plāno iepirkt Šveice (36 lidmašīnas par 5,5 miljardiem dolāru).
Военные учения в Адажи, Латвия - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2021
Viedoklis
Trieciena gaidās. NATO gatavojas Krievijas uzbrukumam Eiropā
1,4 triljonus dolāru vērto "Lockheed Martin" dziestošo projektu amerikāņu speciālisti jau sen dēvē par "nacionālo katastrofu", taču karam Eiropā "vienreizējās lietošanas" iznīcinātājs itin labi noderēs. Eiropiešus vispirms piespiež pirkt "neredzamos", bet nākamais loģiskais solis – ASV sabiedroto piespiešana sākt karu ar Krieviju (atsauksim atmiņā bezjēdzīgo un kaunpilno amerikāņu iniciatīvu Afganistānā kopā ar NATO un partneriem). Hipotētiskajā trešajā pasaules karā amerikāņi vairs nevarēs sēdēt drošībā okeāna viņā krastā, tomēr pirmie upuri būs Austrumeiropas tautas.
Starp citu, Kaļiņingradas apgabalā notika mobilo OTRK "Iskander M" ekipāžu mācības ar elektroniskajiem atsevišķiem un grupas startiem pa mērķiem, kas imitē nosacītā pretinieka raķešu kompleksus, aizsargātus objektus un komandpunktus.
Stratēģiskie raķešu spēki organizē plašas mācības Krievijas centrā – Sverdlovskas apgabalā manevros iesaistīti vairāk nekā 3000 karavīri un 300 kara tehnikas vienības. Pie tam mobilie raķešu kompleksi "Yars" ir gatavi startam tikai 7 minūžu laikā. Mobilos SBR kompleksus ar darbības rādiusu līdz 10 tūkstošiem kilometru un sadalāmajiem šāviņiem ar 500 kilotonnu jaudu ir grūti identificēt, izsekot un likvidēt.
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22
Pirms dažām dienām Krievijā sekmīgi palaida hiperskaņas raķeti "Cirkon" no atomzemūdenes (iepriekš veikti 10 starti no kuģa). Raķetes ātrums pārsniedz 9 Mahus (vairāk nekā 10 000 km/h). Maksimālais darbības rādiuss – 1000 km.
Protams, tas ir tikai sākums Krievijas piespiedu pasākumos, atbildot uz militārajiem draudiem. Katrs ASV un NATO naidīgais solis ir nenovēršamas, daudzveidīgas, zibenīgas un graujošas atriebības tēmēklī.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0