Pasaulē

Forbes pareģo Eiropai drīzu enerģētisko katastrofu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasОткрытие солнечной электростанции во Львовской области
Открытие солнечной электростанции во Львовской области - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevuma Forbes analītiķis uzskata, ka Eiropai draud enerģētiskā katastrofa, no kuras neglābs pat Krievija.
RĪGA, 6. oktobris — Sputnik. Politika, kas paredz pāreju pie ekoloģiski tīriem enerģijas avotiem var novest pie katastrofas jau šoziem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu Forbes.
Materiāla autors Deivids Blekmons norāda, ka gāzes cenu rekordlielais pieaugums pasaulē var izprovocēt pie daudzu siltumelektrostaciju pāreju pie naftas un oglēm. Rezultātā augs šo resursu cenas. Tomēr Eiropā šāds variants sagādā grūtības, ņemot vērā pāreju pie zaļās enerģijas. Daudzas valstis ir slēgušas lielāko daļu ogļu un gāzes elektrostaciju. Aizvadītajā vasarā tas noveda pie krīzes, taču nelielā vēja dēļ valstis bija spiestas no jauna atsākt fosilās degvielas lietošanu.
Немцам показали, как выжить без тепла и электричества - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2021
Video
Vāciešiem rāda, kā izdzīvot bez apkures un elektrības
Analītiķis atzīmēja, ka pēkšņi augušais pieprasījums izprovocējis gāzes cenu pieaugumu. Turklāt Krievija atbildei esot ierobežojusi eksportu, un tas vēl būtiskāk ietekmējis cenas.
Savukārt eiropieši pievērsuši uzmanību oglēm, taču šajā nozarē necik lieli manevri nav iespējami: konsultāciju grupas "Wood Mackenzie" analītiķe Nataša Tjurina atzīmēja, ka tikai Krievijai ir pietiekamas ogļu rezerves, lai pārdotu tās ES.
"Ja visi komunālie uzņēmumi Eiropā pāries pie oglēm, radīsies milzīgs pieprasījums, ko Krievija nespēs konpensēt tik īsā laika periodā. Šim nolūkam būs vajadzīgas piegādes no citām valstīm, piemēram, no ASV, taču tur situācija ir līdzīga," viņa teica.
Raksta autors atgādināja, ka runa ir par līdzīgām problēmām – arī Savienotajās Valstīs cenšas atteikties no fosilās degvielas un pāriet pie atjaunojamiem enerģijas avotiem. Lai arī patlaban uzmanības centrā ir Eiropa, krīze pakāpeniski kļūst globāla, piebilda Blekmons.
Naftas pārstrādes platforma - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Krievijā
Krievijas FM prognozē naftas pieprasījuma katastrofālu lejupslīdi
Viņš uzsvēra, ka šajā situācijā nav iespējams rast ātru problēmas risinājumu "bezjēdzīgo politisko lēmumu" dēļ. Grūtību pārvarēšanai būs vajadzīgi tie paši desmit gadi, kas bija vajadzīgi pārejai pie ekoloģiski tīriem enerģijas avotiem. Eksperts atsaucās uz "Wood MacKenzie" un "Rystad Energy" analītiķu atskaiti, kuri novērtēja: jaunu atradņu meklēšanai nepieciešamo investīciju deficīts vērtējams simtim miljardu dolāru apmērā.
"To nav iespējams labot vienā brīdī," secināja raksta autors.
Gāzes cenas Eiropā aug kopš pagājušā gada un pārspēj rekordus. Pirms mēneša gāzes cena tikai nedaudz pārsniedza 500 dolārus par tūkstoš kubikmentriem, bet septembra nogalē sasniedza 1200 dolāru atzīmi. Tas notiek, lai arī Krievija pilda visas līgumos paredzētās saistības – piegādes apjoms tuvojas vēsturiski lielākajam rādītājam.
Перебои в поставках топлива на АЗС в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Pasaulē
Krievija atņēmusi Lielbritānijai produktus, gāzi un benzīnu
Ziņu lente
0