Latvijā

Slimnīcas gatavojas ārkārtas situācijai: prioritāte Covid-19 pacientiem

© AP Photo / Kay NietfeldОтделение интенсивной терапии в больнице Бетель в Берлине
Отделение интенсивной терапии в больнице Бетель в Берлине - Sputnik Latvija, 1920, 05.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības aprūpē jau izsludināta paaugstināta gatavība, taču mediķi prognozē, ka tuvākajā laikā saslimušo skaits krāsi palielināsies un būs jāizsludina ārkārtas situācija.
RĪGA, 5. oktobris - Sputnik. Valsts lielākie stacionāri ir jau gandrīz aizpildīti, jo pieaug Covid-19 pacientu skaits. Situācija liek domāt par ārkārtas situācijas izsludināšanu, teica Latvijas Radio ēterā Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.
Viņaprāt, galvenā problēma ir kadru deficīts.
Tagad, pēc paaugstinātās gatavības izsludināšanas veselības aprūpes sistēmā, lielākā daļa mediķu tiek nosūtīta, lai sniegtu palīdzību Covid-19 pacientiem.
Палата в Даугавпилсской региональной больнице - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2021
Latvijā
Cerams, ka nevakcinētie slimnīcās ātri nomirs: kā sabiedriskā aktīviste "izglāba" Latviju
"Tas nozīmē, ka skaita ziņā ierobežotais personāls tiek novirzīts no citiem pacientiem pie Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka tiek ierobežota arī citu pakalpojumu sniegšana. Protams, katrā slimnīcā situācija ir atšķirīga, bet jau tagad lielās universitāšu slimnīcas ir noslogotas, kas liek domāt par ārkārtas stāvokli tajās," teica Kalējs.
Viņš uzsvēra, ka runa nav tikai par pietiekamu finansējuma piešķiršanu virsstundu darbam. Fiziski trūkst cilvēku – medicīnas māsa mācās piecus gadus, ārsts 12 gadus:
"Saprotiet, slimnīcās esošais personāls arī saslimst un tas ātri ir jāaizvieto, bet tas pie tik straujas un ātras situācijas izmaiņas neesot tik vienkārši izdarāms," sacīja Kalējs.
Viņš piebilda, ka politiķiem arī jāizpilda dotie solījumi. Tas attiecas ne tikai uz piemaksām
mediķiem, bet arī uz valsts norēķiniem ar slimnīcām par pakalpojumu sniegšanu Covid-19 pacientiem, jo tas joprojām nav izdarīts.
Медсестра устанавливает капельницу - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2021
Latvijā
Iniciatīva: Nevakcinējies un saslimis ar Covid-19? Lai ārstējas par savu naudu!
Iepriekš Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Rinalds Muciņš stāstīja, ka drīzumā stacionēto Covid-19 pacientu visā valstī var pieaugt līdz 120 cilvēkiem dienā.
"Pēc mūsu prognozēm tuvākajā nākotnē pieaugs stacionēto pacientu skaits, ar kuru mēs nespēsim tikt galā, nespēsim pieņemt un izārstēt. Tāpēc mēs ieviešam paaugstinātas gatavības režīmu, prognozējot saslimstības ar Covid-19 pieaugumu un jaunu pacientu pieplūdumu stacionāros," teica Muciņš.
Viņš atzīmēja, ka šogad situācija ir vēl sliktāka nekā pērn, jo palielinājies pacientu skaits ar hroniskām slimībām, kuriem nebija iespējas saņemt ārstēšanu pandēmijas iepriekšējā viļņa ierobežojumu dēļ. "Varbūt viņi gaidīja vasaras beigas, bet tagad nāk uz slimnīcu, kas arī rada papildu slodzi, tas nav tikai Covid-19," norāda Muciņš.
Ziņu lente
0