Pasaulē

No Varšavas līdz Tallinai 8,5 stundās: "RB Rail" atbalsta nakts vilcienu atgriešanos

© Sputnik / Sergey MelkonovОфициальное открытие строительных работ Центрального узла Rail Baltica в Риге
Официальное открытие строительных работ Центрального узла Rail Baltica в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 05.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr "Rail Baltica" būvdarbu pabeigšana tiek atlikta, projekta koordinatori turpina ģenerēt idejas kvalitātes uzlabošanai un maršrutu tīkla paplašināšanai.
RĪGA, 5. oktobris - Sputnik. Septembrī uzņēmuma "RB Rail" pārstāvji piedalījās pirmajā starptautiskās darba grupas sesijā, kur tika pārrunāts jautājums par potenciālajām iespējām regulāru nakts vilcienu līniju attīstībai ar ātrumu 200 km/h, raksta Press.lv.
Lai gan pēdējos 30 gados interese par nakts vilcieniem Eiropā samazinājās, tomēr pēdējā laikā pieprasījums pēc šī pakalpojuma pieaug, un vairāki pētījumi rada, ka nakts vilcieni no Tallinas, Rīgas un Viļņas uz Varšavu un Berlīni atmaksāsies.
Презентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Baltijā
"Nav jēgas būvēt termināļus gaisa sildīšanai vien": Rail Baltica netiks pabeigts
"Ņemot vērā konkurētspējīgos ceļošanas laikus un to, ka nakts pakalpojumi ir labi pielāgoti Baltijas reģiona iedzīvotāju paradumiem, tiek prognozēts, ka nakts vilcienu satiksme nākotnē kļūs arvien pieprasītāka. Turklāt, šī pakalpojuma popularitātes pieaugums arī ievērojami veicinātu transporta nozares radīto CO2 emisiju samazinājumu Baltijas valstīs," norāda uzņēmums.
Potenciālo braucienu ilguma aprēķins nakts vilcieniem rada, ka Varšavu no Tallinas var sasniegt 8,5 stundās, savukārt Berlīni - 14,5 stundās.
"Tāpat tiek analizētas citas iespējas un potenciālie paplašinājumi uz Vīni, Prāgu, Budapeštu, Bratislavu un Amsterdamu, tostarp ar nakts vilcienu sezonālajiem pakalpojumiem uz tādiem populāriem ziemas galamērķiem, kā, piemēram, Zakopane Polijā, Poprada Slovākijā, Zalcburga un Insbruka Austrijā," informēja "RB Rail" vecākais dzelzceļa eksperts Žans Marks Galimonts.
Iepriekš ziņots, ka, lai gan topošās maģistrāles "Rail Baltica" būvdarbi rit gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā, iepriekš noteiktais objekta pabeigšanas datums pārbīdīts no 2026. gada līdz 2030. gadam. Šim termiņam jābūt galīgajam, jo plāns paredz, ka 2030. gadā Eiropas transporta tīklam TENT-T ir jābūt gatavam darbam.
Официальное открытие строительных работ Центрального узла Rail Baltica в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 13.08.2021
Latvijā
Rīgā attīra ceļu Rail Baltica vajadzībām: lemts nojaukt tirdzniecības centru
Saskaņā ar projektu Baltijas dzelzceļam ar Eiropas standarta sliežu ceļu "Rail Baltica" nepieciešamas investīcijas 5,8 miljardu eiro apmērā, un tam vajadzēja nest 16 miljardus lielu peļņu. Nesenā ekspertīze parādīja: projekta realizācijas gadījumā zaudējumi sasniegs vismaz četrus miljardus eiro.
Plānots, ka starp Igauniju, Latviju un Lietuvu kursēs 8 vilcienu pāri diennaktī (intervāls – 2 stundas). Pašlaik ieplānots vilciens arī starp Rīgu un Rīgas lidostu – 36 pāri vilcienu diennaktī, tātad dienā satiksmes intervāls sasniegs apmēram 30 minūtes.
Ziņu lente
0