Latvijā

Latvijas pensionāre sašutuši par uzrakstu krievu valodā uz krējuma iepakojuma

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПокупатель в магазине, архивное фото
Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 05.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu pensionāri šokēja krievu vārds "сметана" uz latviešu skābpiena produkta iepakojuma.
RĪGA, 5. oktobris - Sputnik. Cīnītāji par latviešu valodas tīrību turpina paust sašutumu par "bezprincipu" tirgotājiem, kuri cenšas izdzīvot un izpatikt pēc iespējas lielākam pircēju skaitam. Šoreiz sašutumu izpelnījās Lazdonas piena kombināta skābais krējums ar krievu vārdu "сметана" uz iepakojuma.
"Vai Latvijā jau ir arī otra VALSTS VALODA??", pauž savas dusmas Twitter Skaidrīte Kralliša, pievienojot iegādātā "krievu" skābā krējuma fotogrāfijas.
Pensionāres sekotāji pievienojās viņas sašutumam un aicināja boikotēt šādas preces. Atbildē sieviete paskaidroja, ka interneta veikalā bildē attēlota iepakojuma puse ar uzrakstiem tikai latviešu valodā.
"Jā.. es mēģinu atbalstīt vietējos ražotājus. Kur redzu šādu variantu - paldies, nē,"raksta lietotājs Vells.
"...man to atveda BARBORA, izvēlējos šādu ( bildē bija tā!) interesanti, ka neredz otru pusi..Skābs krējums LAZDONAS 20% 500g," skaidro tvīta autore.
"Labākais veids kā cīnīties pret to - nepirkt!" piekrīt Juris Bisnieks.
"Bet šis jau tikai viens no piemēriem. Ja zvana uz poliklīnikām, piem., iespējams izvēlēties krievu valodu, vai arī vispirms latviski, tad krieviski. Vecāki uzskata, ka bērniem kā 2.svešvalodu labāk apgūt krievu, jo tā vieglāk iekļauties Latvijas darba tirgū u.tmldz," stāsta Ginta Subbota.
"Sen jau. Dr fakto sen ir divas valsts valodas. De jure, pagaidām, tikai viena. Ušakovs un Attistibai Par tikai gaida piemērotu brīdi referendumam," atklāj politiķu plānus Janka Pipars.
Pensionāres monolingvistiskos sekotājus nepārliecināja pat tāds arguments, ka ražotājs, iespējams, ražo šo preci eksportam.
"Nejauc kāpostus ar desu ādiņām. Kur jūs esat redzējusi UK ražoto produkciju ar uzrakstiem poļu, bendžabi vai jebkurā citā valodā? Šeit pat nav valsts apmaksātu skolu mazākumtautībām, laikam tieši tāpēc, arī nevajag likt uz pārtikas produktu iepakojumiem uzrakstus svešvalodās," pārliecināta iniveta.
Savukārt aktīvie cīnītāji par monovalodīgu valsti tradicionāli vērsās pēc Valsts valodas centra darbinieku palīdzības.
Atgādinām, ka Valsts valodas centrs ir iestāde, kas seko Valodas likuma izpildei. Tā darbinieki soda Latvijas iedzīvotājus, kuri nelieto latviešu valodu publiskajā jomā vai nepārvalda to pietiekami labi.
​Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda teju 40% valsts iedzīvotāju.
Ziņu lente
0