Latvijā

Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem atkritumu apsaimniekošanas rēķini var pieaugt par 50%

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет – "Нет монополии! Нет TIrIga" у здания Рижской думы
Пикет – Нет монополии! Нет TIrIga у здания Рижской думы - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atkritumu apsaimniekošana Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem var ievērojami sadārdzināties. Kāds ir iemesls?
RĪGA, 4. oktobris - Sputnik. Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem (Ogre, Ķekavas, Salaspils) palielināsies rēķini ne tikai par elektrību un siltumu, bet arī par atkritumu izvešanu, raksta Rus.lsm.lv.
Ja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinās uzņēmuma "Getliņi EKO" iesniegto jaunu tarifu par atkritumu apglabāšanu, iedzīvotājiem būs jāmaksā līdz pat 50% vairāk, norādīja lielākie Rīgas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi.
Покупатель с тележкой, наполненной продуктами в супермаркете в Канаде  - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Latvijā
Produktu cenas vēl pieaugs: ražotāju stāvoklis ir neapskaužams
Iemesls pakalpojumu sadārdzināšanai ir straujš dabas resursu nodokļa pieaugums par atkritumu apglabāšanu, kā arī paša "Getliņi EKO" izmaksas. "Sākot no degvielas, algas, darbinieku skaits, elektrība – visas šīs pozīcijas ir augušas," skaidroja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.
Tāpat ir ieguldīti 40 miljoni eiro jaunas bioloģisko atkritumu noārdīšanas rūpnīcas celtniecībā, kas arī tiks atspoguļoti jaunajā tarifā. Pēc Stirāna vārdiem, uzņēmums bija spiests uzbūvēt rūpnīcu atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām.
Par apglabāšanu "Getliņiem" maksā atkritumu apsaimniekošanas kompānijas, kas savukārt tarifu iekļauj rēķinos iedzīvotājiem. Lielākais "apsaimniekotājs" uzņēmums "Clean R" norādīja, ka "Getliņu" tarifs, ieskaitot nodokļus, iedzīvotājiem veido aptuveni pusi no pakalpojuma samaksas.
Ja tiks apstiprināts jaunais tarifs, atkritumu izvešanas izcenojums palielināsies par 50%.
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2021
Latvijā
Patēriņa cenu kāpums nozīmīgi ietekmēja Latvijas iedzīvotāju budžetu
"Ja šobrīd viens dzīvoklis vidēji maksā kādi 2 – 5 eiro par atkritumu apsaimniekošanu, tad mēs varam rēķināties, ka tie varētu būt daži eiro klāt pie rēķina katru mēnesi katram dzīvoklim," skaidro "Clean R" valdes loceklis Guntars Leviks.
Līdzīgus skaitļus min uzņēmums "Eco Baltia vide". Piemēram, parastā 0,24 m3 tilpuma konteinera divreiz mēnesī varētu izmaksāt par 4 līdz 6 eiro dārgāk.
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija norāda, ka "Getliņu" tarifa pieaugumu izskatīs līdz gada beigām. Citas izgāztuves pagaidām nav lūgušas palielināt tarifus, taču regulators uzsver, ka dabas resursu nodokļa pieauguma dēļ atkritumu apglabāšana no nākamā gada kļūs dārgāka visur Latvijā, taču ne tik daudz, kā Rīgā.
Ziņu lente
0