Viedoklis

"Varēsiet notriekt krievu raķetes". Ar ko ASV vēlas apbruņot Ukrainu

Ukrainas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņi plāno pastiprināt Ukrainas pretgaisa aizsardzību ar Izraēlas bruņojumu. Kongresmeņi iesaka nodot Kijevai taktiskās sistēmas "Dzelzs kupols".
Baltais nams to vēl nav apstiprinājis oficiāli, tomēr labi zināms, ka Ukrainas valdība jau sen izlūdzas saviem aizbildņiem modernus zenītraķešu kompleksus "aizsardzībai no Krievijas agresijas". Par iniciatīvas perspektīvām materiālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Bezjēdzīgs pirkums

Domājams, PGA līdzekļu piegādes Ukrainai tiks finansētas atsevišķi un nebūs iekļautas militārā atbalsta kompleksā 275 miljonu dolāru apmērā, ko Kongress apstiprināja martā.
Žurnālisti apgalvo, ka Vašingtona nodos Kijevai divus raķešu kompleksus "Dzelzs kupols", ko tā nopirka no Izraēlas 2019. gadā. Tos neizdevās integrēt armijas vadības jaunajā sistēmā, nesavietojamas programmatūras dēļ.
ASV karavīri sagatavo tankus izkraušanai Lietuvā - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Viedoklis
"Maskava un Pekina to negaida": Pentagons gatavo jaunu spiediena instrumentu
Kongresmeņu vēlme kaut kur nogrūst dārgo rotaļlietu ir saprotama. Kāpēc tērēt naudu nederīga ZRK apkalpošanai, ka izdevumus var uzvelt citiem? Turklāt Kijeva jau ieradusi saņemt lietotu bruņojumu. Piemēram, tā saņēmusi divus norakstītus "Island" projekta patruļas kuterus un vairākus desmitus bruņumašīnu "Humwee".
"Abas partijas ir vienisprātis, ka Ukrainai jāpalīdz radīt mūsdienīgu un efektīvu pretgaisa aizsardzības sistēmu, - vēsta avots "Politico". – Mums jāpaveic vairāk. Protams, tas saasinās Ukrainas un NATO attiecības ar Maskavu, kas "Dzelzs kupolu" noteikti uzskatīs par draudiem. Tomēr mums jāuzlabo sabiedrotā aizsardzības spēja. Tiesa, pagaidām vēl nekas nav izlemts. Kongresam vēl jāizskata atbilstošais grozījums."
© AP Photo / Dan BaliltyIzraēlas PRA sistēmas "Dzelzs kupols" raķetes starts
Пуск ракеты израильской системы ПРО Железный купол  - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Izraēlas PRA sistēmas "Dzelzs kupols" raķetes starts
ZRK "Dzelzs kupols" piegādes iespējas Ukrainai komentēja arī Krievijas ĀM. Ministra vietnieks Andrejs Rudenko paziņoja žurnālistiem, ka "Ukrainas centieni "uzpumpēt" militāros muskuļus, turklāt tāda plaša atbalsta saņemšana no malas neveicina konflikta mierīgu noregulēšanu valsts dienvidaustrumos." Tiesa, pat ja kongresmeņi pieņems lēmumu par labu Kijevai, diezin vai UBS tiks galā ar Izraēlas kompleksu ekspluatāciju, jo tas ir ļoti dārgs ierocis.

"Zelta" komplekss

PGA/PRA taktiskā sistēma "Dzelzs kupols" tika izstrādāta 2000. gados aizsardzībai no raķetēm ar darbības rādiusu no 4 līdz 70 kilometriem. Daudzfunkcionālā RLS aprēķina mērķa trajektoriju, pēc tam darbu sāk apšaudes vadības centrs un trīs starta iekārtas ar 20 pārtvērējlādiņiem "Tamir" katra. Ekspluatācijas laikā "Dzelzs kupols" parādījis teicamus darbības rezultātus – 90% tā darbības rādiusā nonākušo raķešu ir notriektas.
Pēdējo reizi komplekss tika pielietots maijā pret HAMAS kaujiniekiem. Saskaņā ar "CAHAL" informāciju, likvidēti gandrīz visi mērķi, kas apdraudēja Izraēlas pilsētas. Tomēr radās iespaids, ka "Dzelzs kupols" strādāja uz savu iespēju robežas. Un nav zināms, ar ko viss beigtos, ja eskalācija ievilktos vēl pāris nedēļas.
Военнослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях Запад -2021 - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Viedoklis
Kāda būs Baltkrievijas un Krievijas atbilde uz NATO spēku dislokāciju Ukrainā
HAMAS dod priekšroku lētam bruņojumam un masveida apšaudes. Viena amatieru izgatavota raķete "Kassam" maksā apmēram tūkstoš dolārus, lielākais – divus. Bet pretraķešu lādiņš "Tamir" – 50-60 tūkstošus dolāru, turklāt mērķa garantētai likvidācijai bieži vien palaiž divus lādiņus. Eksperti uzskata, ka 11 kara dienu laikā Izraēla iztērējusi raķetes 150 miljonu dolāru vērtībā. Pat valstij ar militāro budžetu 20 miljardu apmērā tā ir nopietna summa, bet Ukrainai, kas 2020. gadā aizsardzībai iztērēja četrkārt mazāk, tā vispār nav iedomājama.

Nošaut divus zaķus

Tomēr Ukraina fantazē ar aizjūras brīnumieroci. Maijā valsts aizsardzības ministrs Andrejs Tarans pastāstīja, ka rit pārrunas par "Dzelzs kupolu". Viņš uzskata, ka "notikumi Izraēlā parādījuši pretraķešu aizsardzības sistēmas nozīmi". Tikai Krievija – tā nav HAMAS. Un Izraēlas ZEK efektivitāte konfliktā ar daudz spēcīgāku pretinieku ir apšaubāma. Tam piekrīt arī amerikāņu speciālisti.
"Konfrontācijā ar Krieviju "Dzelzs kupola" efektivitāte būs ierobežota, - uzskata ASV Jūras kara analīzes centra eksperts Maikls Kofmans. – Krievijas spēki kara darbībās tradicionālo plaši pielieto artilēriju un viegli neitralizēs Ukrainas ZRK pozīcijas, vienkārši pārsātinot to radarus ar mērķu skaitu. Pietiks ar dažām zalves uguns reaktīvās sistēmas baterijām. Protams, "Dzelzs kupols" piesegs komandcentru vai jebkādu kritisku infrastruktūru, taču diezin vai ukraiņiem izdosies ilgu laiku uzturēt tā darbību."
© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrainas spēku mācības pie Mariupoles
Учения украинских сил возле Мариуполя - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Ukrainas spēku mācības pie Mariupoles
Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs radio Sputnik ēterā pastāstīja, ka patlaban UBS rīcībā ir tikai PSRS laikos ražotie PGA līdzekļi. Kopš sarauti sakari ar Krieviju, pārtrūkušas rezerves daļu un munīcijas piegādes ķēdītes, Ukrainas ZRK nav pietiekami labi apkalpoti. Tagad Kijeva cenšas atrast aizvietotājus Rietumos. Tikai nesekmīgi.
2018. gadā Ukrainas Armijas, konversijas un atbruņošanās pētījumu centra vadītājs Valentīns Badraks paziņoja, ka vairāki amerikāņu ZRK "Patriot" divizioni paātrinātu valsts iestāšanos NATO. 2021. gada aprīlī Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrejs Jermaks sūkstījās par to, ka ASV izvieto ZRK Polijā, lai arī "tām vajadzētu" tos dislocēt Ukrainā.
Vašingtona ik reizi neatbildēja uz Kijevas lūgumiem. Taču, ja Kongress atbalstīs "Dzelzs kupola" nodošanu, Baltais nams varēs nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu. Pirmkārt, ar šo skaisto žestu – atbalstu sabiedrotajam – Vašingtona mazliet uzlabos imidžu, kas cietis pēc bēgšanas no Afganistānas. Otrkārt, atbrīvosies no nevajadzīgas tehnikas. Piedevām amerikāņi ir pārliecināti, ka "Dzelzs kupols" nedos UBS nopietnas priekšrocības cīņas laukā, tātad var nebaidīties arī no Maskavas skarbās reakcijas.
Ziņu lente
0