Latvijā

Siltuma nav, bet apkures rēķini – ir: noslēpumains nams Rīgā

© Pixabay / EliensKaķis uz radiatora
Kaķis uz radiatora  - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc apkures pieslēgšanas dzīvoklī vēl kādu laiku, iespējams, būs vēsi.
RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Kāda daudzdzīvokļu nama iedzīvotājiem Rīgā pirms nedēļas ieslēdza apkuri, tikai siltāk dzīvokļos nav, stāsta LSM.lv.
Par to, ka apkure ieslēgta jau pirms nedēļas, daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji Andromēdas gatvē uzzināja nejauši – aukstie radiatori glabāja noslēpumu.
"Vakar satiku kaimiņu, viņš teica, ka 24. septembrī mums pieslēgta apkure, taču faktiski nekāda apkure nav pieslēgta. Mans vīrs sazinājās ar "Rīgas namu pārvaldnieku", tur apstiprināja, ka apkure patiešām pieslēgta no 24. datuma, tikai daļēji. Pavaicāju: ko nozīmē – daļēji? Viņi teica, ka kaut kādās istabās esot, citās – ne. Es saku: man ir trīs istabas, un nevienā apkures nav," pastāstīja Viktorija.
Регулятор подачи тепла для батареи - Sputnik Latvija, 1920, 30.07.2021
Latvijā
Siltumenerģijas cenu kāpums Rīgā: iedzīvotājus aicina ekonomēt
Tātad faktiski apkures nav, bet oficiāli – ir, tātad par to būs jāmaksā.
"Kad vīrs zvanīja un runāja ar "Rīgas namu pārvaldnieku", viņš jautāja, vai būs rēķins par apkuri septembrī, viņam teica: jā, būšot, bet pārrēķina nebūs. Uz kāda pamata mums būs jāmaksā no 24. līdz 30. septembrim, viņi neatbild," sašutusi Svetlana.
"Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) skaidro, ka pēc siltuma pieslēgšanas notiekot apkures sistēmas stabilizācija. Šie darbi varot ilgt pat divas nedēļas.
RNP pārstāvis Krists Leiškalns stāstīja, ka apkures rēķinā tiek apmaksāta faktiski iztērētā siltumenerģija. Tātad, ja šajā laikā mājā tiek patērēts kaut kāds siltumenerģijas apjoms, par to tiks izstādīts rēķins. Protams, ja sistēma nestrādā, kā nākas, patēriņš būs daudz mazāks, turklāt siltums vajadzīgs, lai stabilizētu sistēmu – tie ir apkures sezonas sākuma tehniskie izdevumi.
Problēmas apkures sistēmās visbiežāk sastopamas mājās, kur kāds iedzīvotājs uzstādījis jaunus radiatorus bez projekta, piemēram, neatbilstoša šķērsgriezuma vai jaudas baterijas, norāda RNP.
Tomēr šajā gadījumā apkures problēmu iemesls bija negaidīts.
Pāris dejo Maskavas ielā - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Maskavā dzīvojošs žurnālists no Latvijas salīdzinājis cenas abās valstīs
"Nosūtījām turp divas pieredzējušas ekipāžas, kas tur pavadīja lielāko daļu dienas. Cilvēki staigāja, izlaida gaisu, iegāja dzīvokļos, caur pagrabu izlaida gaisu. Taču problēma nebija gaisā, - kāds, neteiksim ļaunprātīgi vai ne, tomēr kāds bija slēdzis balansieri pagrabā. Mēs pat ne uzreiz iedomājāmies, ka jāmeklē tas, jo tā ir nestandarta situācija," pastāstīja "Siltumserviss Rīga" valdes loceklis Aleksandrs Popovs.
Balansieri aizliegts slēgt, jo šajā gadījumā ūdens mājā necirkulē, tātad nav arī siltuma.
"Siltumserviss Rīga" apliecināja, ka problēma novērsta, tomēr iedzīvotāji uzsver – radiatori vēl ir auksti.
No 1. novembra Rīgā plānots celt siltumenerģijas tarifu līdz 66,76 eiro par megavatstundu – par 16% salīdzinājumā ar pašreizējo. "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis paskaidroja, ka dabasgāzes cena biržā palielinājusies desmitkārt salīdzinājumā ar aizvadīto vasaru, un nav nekāda pamata cerēt, ka tā kritīsies.
Ziņu lente
0