Viedoklis

Kāpēc iznīcinātājs F-35 nonācis amerikāņu sliktāko lidmašīnu TOP-5

CC0 / U.S. Air Force photo/ Staff Sgt. Ryan Crane / Pilots iznīcinātāja kabīnē
Pilots iznīcinātāja kabīnē - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat neseno "hiperskaņas" neveiksmju sērijas fonā ASV mūsdienīgā bruņojuma krīzi visspilgtāk atspoguļo iznīcinātājs F-35 Lightning II, ko amerikāņu speciālisti iekļāvuši "sliktāko lidmašīnu pirmajā piecniekā".
ASV militārie analītiķi sastādījuši neveiksmīgāko aviācijas projektu sarakstu, un piektās paaudzes iznīcinātājs F-35 Lightning (Zibens) II iekļauts starp piecām sliktākajām ldmašīnām Pentagona vēsturē. Starp "spārnotajiem neveiksminiekiem" ierindojušies arī Convair F-102 Delta Dagger, Grumman F-11 Tiger, Vought F7U Cutlass un Bell P-59 Airacomet, kuri savulaik neattaisnoja ASV GKS cerības, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas jaunā iznīcinātāja Checkmate prezentācija - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Viedoklis
"Šahs un mats": Krievijas iznīcinātājs Checkmate pārsteidzis Rietumu lasītājus
Iepriekš sliktāko ASV armijas bruņojuma paraugu sarakstā "neredzamo" iznīcinātāju F-35 iekļāva amerikāņu portāls Business Insider. Aģentūra Bloomberg pastāstīja, ka amerikāņu "zibeņi" manāmi atpaliek no Krievijas un Ķīnas pretgaisa aizsardzības līdzekļu straujās attīstības. Arī Sputnik stāstīja par F-35 kritiskajiem (nelabojamiem) konstruktīvajiem trūkumiem un vājajām vietām, pārlieku īso ekspluatācijas laiku (tas ir četrkārt īsāks nekā paziņots – tikai 2100 stundas gaisā) un grūtības ar tehnisko apkopi (to rezultātā lielākā daļa "neredzamo" jau tagad nav cīņasspējīgi). Un tomēr amerikāņu "neredzamie" vēl sagādā pārsteigumus.
Pentagons plānoja, ka līdz 2025. gadam kaujas ierindā būs 1700 iznīcinātāji F-35, tomēr līdz 2021. gada septembrim "Zibens" vēl nav nobriedis līdz sērijveida ražošanas oficiālajam startam. Patlaban ASV GKS izmanto apmēram 300 iznīcinātājus F-35, jaunu mašīnu ražošanu tīšām ierobežo – līdz 156 vienībām gan 2023. gadā, gan turpmāk. 1,4 triljonus dolāru vērto dziestošo projektu amerikāņu speciālisti jau sen dēvē par "nacionālo katastrofu". Vērojama zināma tendence – mūsdienīgā bruņojuma degradācija gan ASV armijā, gan GKS un JKS.

Cīņasnespējīga paaudze

Pentagons jau vairākus gadus atliek F-35 sērijveida ražošanas oficiālo sākumu, tātad amerikāņu un viņu sabiedroto piloti izmanto oficiāli "nepilnīgas" mašīnas (zārkus), un šī mārketinga līnija neviļus rada sajūsmu. Iznīcinātāja F-35 ekspluatācijas izdevumi sastāda apmēram 35 000 dolāru stundā. Amerikāņi un pasūtītāji ārvalstīs kopā saņēmuši 700 tādas lidmašīnas un tagad meklē drošāku un ne tik izšķērdīgu aizvietotāju.
Perspektīvā ASV GKS plāno uzstādīt F-35A jaunus, spēcīgākus un ekonomiskākus dzinējus no programmas Adaptive Engine Transition Program, kuru izmēri nav piemēroti modifikācijām F-35C (JKS) un F-35B (jūras kājnieki). Ja GKS tomēr integrēs jaunu dzinēju, tas krasi palielinās F-35 parka ekspluatācijas izdevumus, jo speciālistiem būs jāapkalpo divu tipu dzinēji ar dažādām detaļām, kam vajadzīgas atšķirīgas iekārtas. ASV Gaisa spēku ministrs Frenks Kendals visai skeptiski vērtē plānus samazināt izdevumus līdz 25 000 dolāriem par stundu F-35 lidojuma līdz 2025. gadam. Tātad pat "zibeņu" miermīlīga ekspluatācija izskatās izšķērdīgāka nekā neliels karš.
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22
Jāpiebilst, ka ne Pentagons, ne ASV sabiedrotie nav oficiāli apstiprinājuši F-35 efektivitāti militāru konfliktu zonās. Gluži pretēji, ziņots, ka Izraēlas Gaisa spēku F-35 sašāvusi Sīrijas armijas ZRK S-200 (tas ražots PSRS 60. gados) "zeme-gaiss" tipa raķete aviācijas uzlidojumā Sīrijai 2017. gadā (dienā, kad Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ieradās vizītē Izraēlā pārrunām ar valsts premjerministru un aizsardzības ministru). Toreiz Izraēla paziņoja, ka F-35 bojājumus radījusi sadursme ar putnu, tomēr fotouzņēmumi šo versiju neapstiprināja. Faktu, ka "zibeņi" ir saskatāmi radaros, ne vienu vien reizi apstiprinājuši Krievijas un Turcijas (tā saņēma ZRS S-400 "Triumf") PGA speciālisti. ASV Gaisa spēku tehnoloģiskā krīze ir acīmredzama.
Atgādināšu, ka amerikāņiem ir vēl viens ambiciozs projekts – 5. paaudzes iznīcinātājs F-22 Raptor. Kopš 1981. gada tas attīstījies tik ilgi, ka daudzos parametros novecojis jau pirms projekta noslēguma. Sākotnēji ASV Gaisa spēki plānoja saņemt 750 iznīcinātājus F-22 (par 35 miljoniem dolāru gabalā), taču līdz 1997. gadam administrācija samazināja pasūtījumu līdz 339 lidmašīnām, līdz 2003. gadam – līdz 277. galu galā uzbūvēti tikai 187 iznīcinātāji un F-22 Raptor ražošana tika pārtraukta. Acīmredzot, stāsts atkārtojas ar F-35 programmu, tomēr amerikāņus tas nemaz nemulsina. ASV GKS nosprauž jaunus ambiciozus uzdevumus – iegūt neapšaubāmas "priekšrocības gaisā".

Pretēji fizikas likumiem

Nesen ASV JKF kapteinis Marks Kellijs paziņoja, ka pēdējo 20 gadu laikā valsts Gaisa spēki optimizēti karadarbībai "labvēlīgā vidē" un prasa revolucionāras pārmaiņas, lai uzvarētu intensīvā konfliktā ar "galveno pretinieku", proti, ar Ķīnu. Pēc Kellija domām, Ķīnas bruņoto spēku struktūra un sistēmas ir "projektētas tā, lai karadarbības pirmo 30 stundu laikā sagādāt lielākus zaudējumus, nekā mēs esam cietuši Tuvajos Austrumos pēdējo 30 gadu laikā". Jāpiezīmē, ka Ķīna pret ASV noskaņota miermīlīgi, taču tas amerikāņus neuztrauc.
Kellijs atzīmēja, ka Krievijai izdevies "anektēt" Krimu, bet Ķīna pieteikusi savas tiesības uz Dienvidķīnas jūras daļām "bez viena vienīga šāviena", jo Savienotajām Valstīm ir grūtāk cīnīties ar tādām situācijām pretinieka PGA attīstīto līdzekļu dēļ. Lai atgūtu priekšrocības jūrā, ASV ar savu Gaisa spēku palīdzību jāiegūst iespējas iekļūt "apstrīdamajā suverēnajā gaisa telpā".
Acīmredzot, amerikāņi neko nav aptvēruši 20 gadus ilgajā karadarbībā Afganistānā un gatavojas jauniem kariem.
Kellijs uzskata, ka patlaban negatavie amerikāņu iznīcinātāji nākotnē varēs iekļūt tā saucamajos A2/AD rajonos (Anti-Access/Area-Denial – īpaši bīstamas zonas, kurās NATO spēki nevar ieiet bez nepieņemamiem zaudējumiem), pārraujot jebkuras PGA sistēmas, iznīcinot pretinieka aviāciju un svarīgākos objektus. Amerikāņu sestās paaudzes iznīcinātāja programma Next Generation Air Dominance paredz veselu integrētu sistēmu saimi: pilotējamas lidmašīnas, bezpilota lidaparātus, kosmiskos aparātus un kiberplatformas. Dzīvosim, redzēsim.
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Viedoklis
"Tas ir trieciens ASV Gaisa spēkiem": kas noticis ar jaunajiem iznīcinātājiem F-35
Šajā augsti tehnoloģiskajā projektā nekā principiāli jauna nav. Vīd agrākā pārliecība par "amerikāņu izcilību" un arhaiskā tieksme pēc bruņotas vispārējas hegemonijas, pretēji daudzpolārās pasaules realitātei. Taču bezcerīgie iznīcinātāji F-35 un izmēģinājumos visnotaļ vārgi lidojošās hiperskaņas raķetes liecina par hronisku tehnoloģisko atpalicību. Dievs vēl aizvien nevēlas, lai kašķīgai govij augtu ragi.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0