Baltijā

Igaunijā novērtēja nākotnes ūdeņraža enerģētikas perspektīvas

© Sputnik / Sergey MelkonovŪdeņraža šūnu sistēmas automobilis
Ūdeņraža šūnu sistēmas automobilis - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdība nopietni analizē un vērtē perspektīvas izmantot ūdeņradi kā enerģijas avotu dažādos ekonomikas sektoros.
RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Igaunijas valdības zaļās politikas vadības komisija apspriedusi iespējas popularizēt valstī ūdeņraža tehnoloģijas, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz Ministru kabineta preses dienestu.
Ekonomikas un sakaru ministrijas izstrādātā analīze liecina, ka ūdeņraža lietošana transporta sektorā vislabvēlīgāk ietekmēs ekonomiku un cilvēku labklājību.
Ветряк на побережье в Лиепае - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Intervija
Eiropa atteiksies no "Ziemeļu straumes 2". Pat datums jau nosaukts
"Ņemot vērā ūdeņraža ražošanas, uzglabāšanas un izmantošanas tehnoloģiju attīstību, potenciāls ir arī rūpniecībā, tostarp – enerģijas ražošanā, kā arī ēku energoapgādē," teikts preses relīzē.
Eksperti uzskata, ka ūdeņraža izmantošana paātrinās pāreju pie "zaļās enerģētikas" un ļaus ātrāk panākt ogļskābās gāzes neitralitāti.
Pēc Igaunijas premjerministres Kajas Kallasas domām, elektrības cenu pieaugums uzskatāmi liecina par nepieciešamību investēt līdzekļus atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudā.
"Ūdeņradis ir nākotnes enerģijas avots un akumulators," viņa konstatēja un piebilda, ka ūdeņraža plašāku lietošanu veicina arī Igaunijas un ES mērķi klimatiskās neitralitātes un tehnoloģiskā progresa jomā.
ES stratēģija paredz ūdeņraža daļas pieaugumu Eiropas Savienības enerģētiskajā portfelī līdz 13-14% 2050. gadā, un tam vajadzētu nodrošināt ar darbu aptuveni 5,4 miljonus kvalificētu speciālistu.
Ekonomikas un sakaru ministrija sadarbībā ar Apkārtējās vides ministriju jau sākušas sastādīt plānu un apsvērt pasākumus ūdeņraža izmantošanas projektu atbalstam. Patlaban tiek pieņemti pieteikumi par ūdeņraža izmantošanu sabiedriskā transporta jomā.
Iepriekš Sputnik Meedia stāstīja, ka šī gada februārī jaunā valdība Kajas Kallasas vadībā pasludināja par nacionālo ideju klimatiskās neitralitātes sasniegšanu līdz 2050. gadam. Lai īstenotu šo uzdevumu, Ekonomikas ministrijai jāizstrādā ūdeņraža degvielas stratēģija un jāīsteno pilotprojekts visas ūdeņraža ķēdītes testēšanai no ražošanas līdz lietošanai Igaunijas apstākļos.
Zaļo partijas valdes loceklis Olevs Andress Tinns uzskata, ka, pateicoties vēja ģeneratoriem un ūdeņradim, Igaunija var pilnībā nodrošināt sevi ar enerģiju. Pie tam viņš atzina, ka ūdeņradi, kas patlaban tiek iegūts no dabasgāzes, diezin vai var uzskatīt par zaļo enerģētiku.
Радиоактивный элемент - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Krievijā
Krievijā izstrādā kodoltermiskā un kodolreaktora hibrīdu
Tallinas tehniskās universitātes Vides aizsardzības tehnoloģiju zinātniskās laboratorijas darbinieks doktors Jurijs Bolobajevs uzskata, ka ūdeņraža nozarei ir gan priekšrocības, gan trūkumi. Viņš norādīja, ka par priekšrocībām var uzskatīt ogļskābās gāzes izmešus nulles līmenī, ja, protams, ūdeņraža ražošanai tiek izmantota zaļā elektroenerģija.
Par lielāko ūdeņraža enerģētikas trūkumu eksperts uzskata grūtības ūdeņraža transportēšanas jomā. "Ūdeņraža sašķidrināšana ir visai energoietilpīgs process, tātad rada problēmas. Turklāt ūdeņradim ir pietiekami augsta reaģētspēja, tātad tas ir sprādzienbīstams. Tas var uzsprāgt, sajaucoties ar skābekli gaisā noteiktās proporcijās," piezīmēja Bolobajevs.
Ziņu lente
0