Pasaulē

Plānots pārbaudīt Johnson & Johnson vakcīnu no trombozes riska viedokļa

© AFP 2023 / KAMIL KRZACZYNSKIВакцина "Johnson&Johnson"
Вакцина Johnson&Johnson - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas zāļu aģentūras drošības komiteja iepazīstas ar iesniegumiem, kas saistīti ar iespējamu Johnson & Johnson preparāta blakni.
RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Pēc vairākiem signāliem Eiropas zāļu aģentūras (EMA) Drošības komiteja sākusi vērtēt trombozes risku pēc Johnson & Johnson vakcīnas ievadīšanas, vēsta Press.lv, atsaucoties uz Zāļu valsts aģentūras Zāļu reģistrācijas departamenta Efektivitātes un drošuma izvērtēšanas nodaļas Farmakovigilances sektora vecākās ekspertes un Latvijas pārstāves Eiropas Zāļu aģentūras Farmakovigilances riska vērtēšanas komitejā (PRAC) Zanes Neikenas teikto.
Neikena paziņoja, ka Latvijā kopš pandēmijas sākuma reģistrēti deviņi miokarda gadījumi, četriem cilvēkiem pēc vakcinācijas novērots anafilaktiskais šoks. Sešos gadījumos diagnostizēta trombocitopēnija, taču informācija par šo blakusparādību norādīta vakcīnas instrukcijā, paziņoja eksperts. Saņemta informācija arī par trombozes gadījumiem, taču neviens no tiem neesot saistīts ar vakcīnas pielietošanu.
Вакцина Johnson&Johnson - Sputnik Latvija, 1920, 29.09.2021
Latvijā
Pēc "Johnson&Johnson" atgriešanās Latvijā vakcinācijas temps pieaudzis
Oktobra sākumā PRAC izskatīs pēdējos saņemtos signālus, tādējādi novērtējot trombozes risku pēc Johnson & Johnson vakcīnas pielietošanas.
Tāpat Neikena atklāja, ka laikā kopš vakcinācijas sākuma pērnā gada decembrī līdz šī gada 20. septembrī saņemti 33 paziņojumi par letāliem gadījumiem periodā pēc vakcinācijas.
Eksperte atzīmēja, ka jāņem vērā: ne ārstam, ne pacientam nav nekādu ierobežojumu laika ziņā – par notikušo viņi var paziņot pat mēnesi vēlāk, proti, tiklīdz viņiem radīsies aizdomas, ka pacienta veselības traucējumi, iespējams, ir preparāta blakne.
Iepriekš vēstīts, ka Johnson & Johnson vakcīnas piegādes paātrinājušas vakcināciju Covid-19 profilaksei. Aizvadītajā nedēļā Latvija saņēma gandrīz 20 tūkstošus preparāta devu. Saskaņā ar piegādes grafiku turpmāk Latvija katru nedēļu saņems 12 600 šī ražotāja vakcīnas devu.
Vakcinācijas centrs tirdzniecības centrā Alfa - Sputnik Latvija, 1920, 16.09.2021
Viedoklis
Gandrīz ceturtā daļa inficēto Latvijā ir vakcinēti. Kas par lietu?
Ziņu lente
0