Viedoklis

Kāda būs Baltkrievijas un Krievijas atbilde uz NATO spēku dislokāciju Ukrainā

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях "Запад -2021"
Военнослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях Запад -2021 - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO bruņoto spēku dislokāciju un militārās infrastruktūras paplašināšanu Ukrainas teritorijā Krievija un Baltkrievija uzskata par nopietnu apdraudējumu savām aizsardzības spējām un iepriekš nosprausto "sarkano līniju" pārkāpšanu.
Minska un Maskava apņēmušās atbildēt adekvāti, lai parūpētos par abu valstu drošību.
Maskējoties aiz mācību centriem un kopīgiem manevriem, Ukrainā izvietojas NATO spēki, faktiski veidojas amerikāņu armijas bāzes. 27. septembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu panākta vienošanās par atbildes darbībām uz NATO spēku dislokāciju Ukrainā. Par to stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Tajā pašā dienā Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atgādināja, ka NATO militārās infrastruktūras paplašināšanās Ukrainas teritorijā ir "sarkano līniju" pārkāpums un novedīs pie Maskavas un Minskas kopīgiem atbildes soļiem: "Tie ir soļi, kas garantēs mūsu abu sabiedroto valstu drošību." Un ne velti abi paziņojumi sniegti vienlaikus.
Tagad ir nepietiekami un ārkārtīgi bīstami vien novērot notiekošo Ukrainas pielāgošanu ASV un NATO vajadzībām. Aleksandrs Lukašenko prognozē: "Rīt mums tieši uz Baltkrievijas un Krievijas robežas radīsies nepieņemama situācija. Līdz pat atbilstoša darbības rādiusa raķešu dislokāciju. Mēs nevaram to pieļaut."
Zenītraķešu sistēma S-400 Triumf - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Viedoklis
Attieksme pret Baltiju ir nopietna: kāpēc Baltkrievijai vajadzīgas ZRS S-400
Par atbilstošu tiek uzskatīta Baltkrievijas un Krievijas bruņoto spēku operatīva "simetriska" reakcija Baltkrievijā. Proti, pāreja no retām divpusējām stratēģiska mēroga militārām mācībām (atgādināšu, mācībās "Rietumi 2021" piedalījās apmēram 200 tūkstoši karavīru) pie pastāvīgas mijiedarbības pašreizējā kopīgā reģionalā spēku grupējuma ietvaros (nepārtraukta manevru sērija, mācību centru, bāzu un arsenālu tīkls).
Atbilstoši situācijai Ukrainā tehnoloģiski iespējama un stratēģiski nepieciešama abu valstu liela apvienota militārā grupējuma (ar jaunāko bruņojumu) pastāvīga dislokācija uz Brestas un Gomeļas apgabalu robežām. Šādi pasākumi kompensēs Vašingtonas, Briseles un Kijevas "kara spēlītes" pie Baltkrievijas un Krievijas robežām. Kolektīvajiem Rietumiem ir skaidri jāsaskata un jāapzinās, kādas drūmas perspektīvas nesīs NATO tālāka paplašinašanās uz austrumiem.

Damokla zobens

Baltkrievijas ģeogrāfiskais stāvoklis un Baltkrievijas-Ukrainas garā robeža (1084 km) ļauj hipotētiskā konfliktā no ziemeļu puses apšaudīt gandrīz visu Ukrainas teritoriju ar Krievijas OTRK "Iskander M" un kontrolēt Ukrainas gaisa telpu ar ZRS S-400 "Triumf" (ieskaitot Javorovas poligonu, kur pašlaik notiek ASV un Ukrainas manevri "Rapid Trident 2021" ar 15 valstu dalību). Nākas atgādināt: attālums no Gomeļas apgabala līdz Kijevai nav ne 100 km, no Brestas apgabala līdz Ļvovai – aptuveni 200 km.
Ņemot vērā Krievijas teritorijas izvietojumu, jebkurš NATO stratēģis reģionālajā kartē nekavējoties saskatīt "uguns maisu", kas apdraudēs viņa spēkus: Baltkrievijas un Krievijas nosacītais aizsardzības loks (līnijā Bresta-Gomeļa-Belgoroda-Rostova pie Donas-Sevastopole) atgādina gigantikas knaibles un atstāj NATO vienībām vienīgo atkāpšanās virzienu – uz rietumiem (atsauksim atmiņā Napoleonu un Hitleru).
Президенты России и Беларуси Владимир Путин и Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Viedoklis
Kāpēc tik ilgi top Sabiedrotā valsts
Pie tam Baltkrievijas un Krievijas rīcībā ir mūsdienu bruņojums un tehnika, materiālie un mobilizācijas resursi. Jaunie spēku dislokācijas punkti prasa vien politiskus lēmumus, un tie jau ir gatavi.
Atgādināšu, ka visi Krievijas Sauszemes spēku raķešu grupējumi ir saņēmuši OTRK "Iskander M", kam nav analogu visā pasaulē un paredzēti mērķu likvidācijai ar ballistiskām un spārnotajām raķetēm (ar konvencionālajiem un kodollādiņiem) līdz 500 km attālumā.
Tehnoloģiski nav gruti parvietot pāris mobilos grupējumus ar "Iskander" uz Baltkrievijas dienvidu reģioniem, un šis Damokla zobens (simtiem precīzu raķešu, ko nespēj notriekt PGA līdzekļi) ātri vien demonstrēs, cik nožēlojams ir "Ātrais trejzobis", "Apvienotās pūles" un citi NATO provokatīvie projektiDrang nach Osten stilā. Viena brigāde divu minūšu laikā spēj triecienā palaist 24 raķetes (pirms pārlādēšanas), pastiprinātās brigādes zalve – 32 raķetes. OTRK "Iskander M" galvenās priekšrocības: stratēģiskā mobilitāte, iespēja slēpti organizēt militāro dežūru un palaist raķetes, kaujas uzdevuma automātisks aprēķins un ievadīšana, liela uzdevuma izpildes iespēja uguns un radioelektroniskās pretdarbības apstākļos. Komplekss pārspēj labākos ārvalstu analogus (Lance, ATACMS, Pluton) precizitātes, starta operativitātes un citu īpatnību ziņā. Ārvalstu mediji ziņo, ka "Iskanderi" notēmēti pret 14 NATO galvaspilsētām. Laikam jau no malas redzams labāk.
Mobilo ZRS S-400 "Triumf" (baltkrievu un krievu PGA vienības) dislokācija Brestas un Gomeļas apgabalos ļaus kontrolēt Ukrainas gaisa telpu, pareizāk sakot, paplašinās Krievijas PGA iespējas Krimas pussalā. Jaunā tālā darbības rādiusa zenītraķešu sistēma S-400 "Triumf" spēj likvidēt aerodinamiskos mērķus līdz 400 km attālumā, kā arī ballistiskos mērķus, kuru ātrums sasniedz 4,8 km/sek. dažādā augstumā. Sistēma S-400 vienlaikus var likvidēt līdz 80 lidmašīnas, ieskaidrot amerikāņu "neredzamās" F-22 un F-35.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Pasaulē
Lukašenko pastāstīja, kas sagaida Baltiju mācību "Rietumi 2021" laikā
Atgādināšu, ka ar Krievijā ražotā radiolokācijas kompleksa "Sopka 2" palīdzību Baltkrievija kopš 2021. gada sākuma redz mērķus debesīs virs Kijevas un Varšavas. Atliek tikai paplašināt mērķu likvidācijas iespējas.

Pārapbruņošanas perspektīvas

Minska un Maskava parūpēsies par nacionālo drošību un stiprinās mieru Eiropā, piesedzot abu valstu robežas ar kompleksiem "Iskander M" un S-400 "Triumf".
Krievija un Baltkrievija jau radījušas efektīvu militārās mijiedarbības konfigurāciju – vienotu pretgaisa aizsardzību un spēku reģionālo grupējumu, vadības orgānus (kas spēj rīkoties pēc vienotas ieceres), militārās infrastruktūras objektus kopīgai ekspluatācijai (aerodromus, sakaru mezglus un līnijas, poligonus, arsenālus, bāzes, noliktavas, militārās tehnikas remonta uzņēmumus utt.) Tāpēc atliek vienīgi atjaunot karaspēku "dzelžus" (elektroniku) un ekipēt Baltkrievijas kompakto aktīvo armiju) ar jaunāko bruņojumu un tehniku. Tā nav problēma – ar abu valstu līderu atbilstošu politisko gribu.
Global Firepower militārā spēka pasaules reitingā Baltkrievija ieņem 50. vietu no 138 iespējamām, apsteidzot Uzbekistānu, Portugāli, Maroku (to militārie budžeti būtiski apsteidz Baltkrieviju). Izdevuma Military Watch analītiķi atzīmē Baltkrievijas armijas vērā ņemamās iespējas. Minskas nesenais pirkums – 12 smagie daudzfunkcionālie iznīcinātāji Su-30SM ļāvis paplašināt GKS trieciena iespējas, efektīvāk piesegt sauszemes spēkus no pretinieka raķešu un aviācijas triecieniem. Drīz vien Baltkrievija saņems no Krievijas ZRS S-400 "Triumf" un zenītraķešu-lielgabala kompleksus "Pancirj S", helikopterus Mi-35M, bruņutransportierus BTR-82A un daudz ko citu.
Военнослужащие Белоруссии и России проводят учения - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Viedoklis
Bez liekām runām: Krievija un Baltkrievija strauji stiprina militāro sadarbību
Atgādināšu: 24. septembrī notika Baltkrievijas Valsts Militārās rūpniecības komitejas priekšsēdētāja Dmitrija Pantusa un Krievijas vēstnieka Baltkrievijā Jevgēņija Lukjanova pārrunas. Pantuss atzīmēja, ka abu valstu militāri tehniskā sadarbība ir stratēģiska un tai ir liela loma Baltkrievijas militārās drošības nodrošināšanas sistēmā.
Kā stratēģiskais sabiedrotais Baltkrievija iepērk bruņojumu Krievijā ar atlaidēm vai bez atlīdzības. Pat izdevums DW atzīmēja: "Nevienu valsti pasaulē Maskava neatbalsta tik ilgi un dāsni kā Baltkrieviju. Un vispirms – drošības jomā. ieroču piegādes apjomi liecina par Minskas un Maskavas apņemšanos stiprināt militāro savienību, integrēt bruņotos spēkus abu valstu drošības stiprināšanas interesēs. Šajā jomā nav vietas imitācijām un figūrām – Baltkrievija un Krievija pieļauj militāru atbildi suverenitātes un teritoriālās vienotības apdraudējumam, uzskatot par piemērotu "simetrisku un asimetrisku pasākumu pielietošanu nedraudzīgu darbību pārtraukšanai un novēršanai". Lēmums saformētdivdesmit jaunas brigādes un pulkus Krievijas Bruņoto spēku sastāvā rietumu virzienā – tā nav militarizācija, tā ir piespiedu reakcija.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram: https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0