Baltijā

Krievijas raidorganizācija uzvarēja Lietuvas tiesā lietā par telekanāla aizliegšanu

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasТелевизионная испытательная таблица на экране телевизора
Телевизионная испытательная таблица на экране телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 29.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa atzinusi Televīzijas un radio apraides komisijas rīcību par nelikumīgu.
RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa atzinusi par nelikumīgu Televīzijas un radio apraides komisijas lēmumu apturēt televīzijas kanāla "RTR Planeta" retranslāciju, informē Krievijas Valsts televīzijas un radio kompānijas (VGTRK) preses dienests.
2018. gada februārī Lietuvas Televīzijas un radio apraides komisija pieņēma lēmumu par telekanāla "RTR Planeta" translācijas apturēšanu, kura raidījumos iestāde saskatīja "kara, naida un nacionālā naida kurināšanu". Turklāt pēc regulatora domām telekanāls vairākkārt ir pārkāpis Eiropas Savienības Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvu un Lietuvas likumu par sabiedrisko informāciju.
Пульт от телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 29.09.2021
Latvijā
"Krievijai tas ir stingri jāpārtrauc": Babajans un Norkins par mediju apspiešanu Latvijā
Tāpat 2018. gada 25. aprīlī komisija pieņēma vēl vienu lēmumu - piespriest sodu kompānijai "Init" par atteikšanos pārtraukt Krievijas telekanāla "RTR Planeta" retranslāciju.
Atbildē VGTK un "Init" vērsās Viļņas apgabaltiesā ar nodomu pārsūdzēt televīzijas regulatora lēmumus, taču tie tika atstāti spēkā. Vēlāk iesniedzēju sūdzības tika apvienotas vienā lietā un nodotas izskatīšanai Lietuvas Augstākajā administratīvajā tiesā.
2021. gada 1. septembrī Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa atzinusi Televīzijas un radio apraides komisijas darbības par nelikumīgām.
Noskaidrots, ka trim no septiņiem komisijas locekļiem bija līgumattiecības ar vietējiem televīzijas kanāliem, ko aizliedz likums "Par sabiedrisko informāciju".
Tādējādi komisijas darbībā tika pārkāpts objektivitātes princips: tās lēmumi varētu būt neobjektīvi, kā arī sekmēt atsevišķu personu interešu virzību.
Tāpat Augstākā tiesa noteica, ka iepriekš minēto komisijas lēmumu pieņemšanā piedalījās nepietiekams tās locekļu skaits.
Анатолий Шарий: запрет русского языка на Украине ни к чему не привел - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Video
Anatolijs Šarijs: krievu valodas aizliegums Ukrainā ne pie kā nenoveda
Attiecīgi abi Lietuvas Televīzijas un radio apraides komisijas lēmumi tika atcelti, turklāt pretprasības atstātas bez izskatīšanas.
Jāatzīmē, ka, neraugoties uz Lietuvas komisijas lēmuma nelikumīgumu, Eiropas Komisija nolēma, ka telekanāla "RTR planeta" retranslācijas pārtraukšana tomēr esot likumīga un proporcionāla. Tātad, kad runa ir par Krieviju, ES struktūras ir gatavas pievērt acis uz neleģitīmiem, šajā gadījumā, lietuviešu regulatora lēmumiem, kas pārkāpa vienu no galvenajiem demokrātijas principiem - vārda brīvību.
Augstākā tiesa konstatēja, ka Lietuvas Televīzijas un radio apraides komisija ir pieņēmusi savu lēmumu bez nepieciešamā kvoruma, turklāt trīs no septiņiem komisijas locekļiem tās darbībā piedalījušies nelikumīgi. Līdz ar to var pieļaut, ka lielākā daļa kopš 2017. gada pieņemto lēmumu tāpat ir neleģitīma.
Viļņa kopā ar pārējām Baltijas galvaspilsētām regulāri cenšas ierobežot Krievijas mediju darbu. KF ĀM jau ir atzīmējuši, ka Baltijas kurss pie totālas krievvalodīgo mediju cenzūras ir pretrunā ar paziņojumiem par uzticību Eiropas vērtībām un pauž nievājošu attieksmi vārda un mediju brīvības pamatprincipiem.
Телевизионные пульты и телевизор - Sputnik Latvija, 1920, 30.08.2021
Latvijā
Speciālisti prognozē kabeļtelevīzijas pakalpojumu cenu pieaugumu Latvijā
Ziņu lente
0