Latvijā

"Apturi Covid" izstrādātāji: valsts nemāk pieņemt dāvanas

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasСмартфон Xiaomi, архивное фото
Смартфон Xiaomi, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā simt cilvēku brīvprātīgi strādāja pie Covid-19 kontaktu izsekošanas lietotnes izstrādes un dāvināja to Latvijai.
RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Covid-19 kontaktu izsekošanai paredzētas aplikācijas "Apturi Covid" izstrādātāji ir vīlušies par sadarbību ar valsti, tiek ziņots ReTV raidījumā "Re:Skats".
Pagājušā gada nogalē lietotne "Apturi Covid" tika bez atlīdzības nodota Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC). Tā bija pirmā aplikācija pasaulē, kas bija bāzēta divu tehnoloģiju gigantu "Google" un "Apple" rīkā.
Protesta akcija pie Rīgas pils - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Latvijas tautai ir jāaizsargājas pašiem no savas valdības! Raksta latviešu mediji
Pie lietotnes izstrādes brīvprātīgi strādājuši aptuveni 100 cilvēki — dažādi informāciju tehnoloģiju speciālisti, medicīnas nozares eksperti, kā arī valsts pārvaldes darbinieki. LMT viceprezidents mārketinga un biznesa attīstības jautājumos Ingmārs Pūķis paziņoja, ka izstrādātāju ieguldītais darbs kopumā bija 8500 stundas.
Pēc gada programmas izstrādātāji izdarījuši savus secinājumus par sadarbību ar valsti.
"Mēs vinnējām ar ātrumu, izdarījām to bez maksas, ko ne pārāk bieži darīt gribētu. Tas bija dārgs vingrinājums, bet tā galvenā mācība, ka valsts nemāk pieņemt dāvanas. Nevar neko dāvināt, jo valsts tā nestrādā. Ja kaut kur pretim nav bijis šis te sāpīgais process ar budžeta mocīšanu un atbildīgo definēšanu, tad valstij ir neiespējami pieņemt palīdzību, kas arī ir šis gadījums," saka Pūķis.
Turklāt izstrādātāji norāda uz iespējamām problēmām lietojumprogrammas darbā:
"Kopš šo lietotni nodevām, nav atrisināti jautājumi, kā to tālāk finansēt. Par spīti tam, ka ir vairāk nekā 350 tūkstošu lejupielāžu, un pie šādiem pandēmijas rādītājiem, kādi bija iepriekšējos viļņos un kādi būs tagad, nav nekādu citu resursu, kas varētu veikt normāli šo te kontaktu apsekošanu un šādā veidā ierobežot epidēmijas izplatīšanos," norada Pūķis.
SPKC pārstāve Ilze Ārāja atzina, ka kopš laika, kad lietotne tika pārņemta, tai nav veikti nekādi tehniski uzlabojumi. Tai uzturēšanai no valsts budžeta tika piešķirti aptuveni 8000 eiro, un tā ir tikai maksa par Latvijas Valsts Radio un televīzijas centra pakalpojumiem (lietotne tika glabāta Latvijas Valsts radio un televīzijas centra serveros).
Latvijas universitātes galvenā ēka - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Latvijā
Nevakcinētos studentus drīz lūgs pamest kopmītnes
Ārāja atzīst, ka laikā, kad dienā saslimušo skaits pārsniedza tūkstoti, programmas darbībā tika novēroti traucējumi, kas tagad jau ir novērsti. Līdz ar mācību gada atsākšanos pieaudzis arī tās lejupielāžu skaits.
SPKC skaidro, ka pagaidām ir apmierināti ar lietotnes darbību un ievērojami uzlabojumi tai neesot nepieciešami, bet par izmaiņām tās funkcionālā darbībā varētu domāt, kad sabiedrībā pieaugs vakcinācijas rādītāji.
Patlaban lietojumprogrammu ir lejupielādējuši jau vairāk nekā 350 000 lietotāju. Lietotne darbojas arī ārzemēs - šobrīd tā sasaistīta ar 18 Eiropas valstīm.
Sieviete aizsargmaskā Rīgas trolejbusā - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Latvijā
Uga Dumpis: citās valstīs ierobežojumus ievēro, bet Latvijā – ne
Ziņu lente
0