Latvijā

Tirgotāji draud ar tiesu, ja tiks ieviesti ierobežojumi lielveikaliem

© Sputnik / Sergey MelkonovTirdzniecības centrs "Akropole"
Tirdzniecības centrs Akropole - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ierobežojumi Latvijā pārkāps godīgas konkurences principu, uzskata Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse.
RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Viens no pasākumiem Covid-19 izplatības samazināšanai varētu būt ierobežojumi tirdzniecības centru apmeklēšanai, taču tirgotāji iebilst pret šādu ieceri un draud ar prasībām Satversmes tiesā, vēsta raidījums "Doma laukums" Latvijas radio 4 ēterā.
Valdība apstiprinājusi provizorisku ierobežojumu sarakstu, kas, acīmredzot, tiks pieņemts jau nākamajā nedēļā. Cita starpā ierosināts organizēt "dzeltenajā režīmā" tirdzniecības centru darbu, kuru platība pārsniedz 1500 kvadrātmetrus, tātad tos apmeklēt varēs tikai cilvēki ar Covid-sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu.
Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2021
Latvijā
Maxima Latvija: ar ko draud tāda veida ierobežojumu, kādi ir Lietuvā
Tomēr Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) aicina neatkārtot Lietuvas kļūdas, kur šāds noteikums jau darbojas – ieeja lielveikalos tikai ar "iespēju pasi" – tas radījis lielu neapmierinātību sabiedrībā, spiedienu uzņēmējiem un būtisku ienākumu krišanos.
"Fakts, ka nevakcinētie varēs izmantot tikai nelielos veikalus, vēdīs pie saslimšanas riska palielināšanās. Mēs uzskatām, ka visi cilvēki jālaiž gan lielajos tirdzniecības centros, gan mazajos veikalos, kas tirgojas ar pirmās nepieciešamības precēm," konstatēja NĪAA pārstāve Laura Bluša.
Arī tirdzniecības tīkls "Maxima" uzskata, ka "dzeltenā" režīma ieviešana lielveikalos ir slikta ideja – tās rezultātā mazajos veikalos krāsies nevakcinētu cilvēku rindas, radīsies problēmas ar piekļuvi precēm, arī pirmās nepieciešamības precēm.
Šie ierobežojumi vēl vairāk apgrūtinās situāciju, jo radīs vēl lielākus nevakcinēto cilvēku pulkus veikalos. Lietuvas piemērs rāda, ka sabiedrībā valda neizpratne, tas noved pie konfliktiem, cilvēki bieži nav informēti par ierobežojumiem, lai arī Lietuvā divus mēnešus pirms ierobežojumu ieviešanas ritēja informatīvs darbs un vakcinēto skaits tur ir lielāks nekā Latvijā, stāsta tīkla pārstāve Liene Dupate.
Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Latvijā
Latvijas Covid-19 sertifikāts nav mūžīgs
NĪAA brīdināja par iespējamām tiesas prasībām, ja ierobežojumi pārkāps godprātīgas konkurences principu.
Jaunajiem noteikumiem jābūt vienlīdzīgiem visiem veikaliem – gan lielajiem, gan mazajiem. Pretējā gadījumā konkurence būs negodīga, tāpat kā pavasarī, kad uzņēmēji vērsās Satversmes tiesā. Arī tagad iespējamas prasības, apliecināja Laura Bluša.
Ziņu lente
0