Latvijā

Laiks nopietni izvērtēt atkāpšanās iespēju: sociālajos tīklos kritizē Levitu

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Egils Levits
Latvijas prezidents Egils Levits - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālajos tīklos sašutuma vētru izraisījis skandāls ap Latvijas prezidenta Egila Levita iespējamo spiedienu pret deputātiem sakarā ar Satversmes tiesas tiesneša iecelšanu postenī.
RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Latvijas televīzijas žurnālisti stāsta par skandalozām niansēm, kas saistītas ar Irēnas Kucinas iecelšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša postenī.
Saskaņā ar viņu rīcībā esošajām ziņām, prezidents Egils Levits sarunās ar partijas "Attīstībai/Par!" locekļiem licis darīt visu iespējamo, lai tiesneša posteni saņemtu viņa padomniece Kucina. Lietā likti pat draudi – pretējā gadījumā Levits apsolīja kritizēt partijas ministrus un visu valdību, kas varētu novest pat pie valdības krišanas.
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija, 1920, 10.09.2021
Politika
"Varēs uzsākt komiķa karjeru": Twitter lietotāji izsmēja prezidenta Levita runu
Noskaidrojies, ka Levits zvanīja no ASV, kur piedalījās ANO Ģenerālasamblejas 76. sesijas pasākumos. Viņš sarunājies ar Saeimas Juridiskās komisijas locekli Inesi Voiki un Vitu Andu Tēraudu ("Attīstībai/Par!"). Daži avoti informēja Latvijas televīziju, ka Levits tālruņa sarunās pieprasījis nodrošināt frakcijas atbalstu Irēnai Kucinai.
Pats Levits gan norādīja, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā nav izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Viņa mērķis esot bijis augsts Satversmes tiesas sastāva līmenis.
Stāsts par iespējamo spiedienu pret deputātiem radījis sašutuma vilni sociālo tīklu apmeklētāju vidū.
"Vēl viens piemērs, ka prezidents un viņa kanceleja pavisam atrāvušies no realitātes. Tā galvā sakāpis! Zvanīt, komandēt, draudēt, padomniekus sūtīt pa VID, drošības iestādēm ar uzdevumiem, iedomājušies, ka karaļi," Twitter tīklā sašutumu pauda polittehnologs Jurģis Liepnieks.
"Varbūt šim farsam jāliek punkts. Laiks atklātam konkursam? Varbūt var cerēt uz Saeimas un Ministru kabineta saprātu?" taujāja konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars.
"Pēc šāda manevra var uzskatīt, ka Kucinas reputācija ir sabojāta. Pa kaktiem sarunāts Satversmes tiesnesis nevar būt. Zoo darījumi Latvijas politikā turpinās?" sašutis nacionāli noskaņotais baikeru klubs "Dieva suņi".
"Aicinu Levita kungu nopietni izvērtēt atkāpšanās iespēju. Pat šausmas pārņem kā reaģētu “demokrātiskā sabiedrība”, ja ko tādu būtu atļāvies kāds no iepriekšējiem Prezidentiem," ieteica Saeimas deputāts Edgars Tavars (Zaļo un zemnieku savienība).
"Jau atkal pārliecinos, ka lēmums vēl pagaidīt ar "Valstsgribja" publicēšanu ir bijis pareizs, - vai ik mēnesi šis kungs parūpējas par vēl vienu jaunu nodaļu," sarkastiski atzīmēja publicists Lato Lapsa, prezidentam veltītās skandalozās grāmatas autors.
"Es ceru, ka vismaz tagad visiem tiem, kuri pirms Levita ievēlēšana līda viņam bez ziepēm, sludinot par "nācijas tēvu", tagad ir kaut nedaudz kauns. Kaut jāatzīst, pat es biju par viņu augstākās domās," bija noskumis jurists Kristaps Kretainis.
Prezidentu kritizēja arī dumpīgais Aldis Gobzems, kurš savu versiju atklāja Facebook. Viņš norāda, ka ziņas par prezidenta tālruņa zvaniem parādījās tikai pēc tam, kad sašūpojās veselības ministra Pavļuta krēsls.
Tiesa, daži sociālo tīklu lietotāji prezidentu atbalstīja un pat saskatīja televīzijas sižetā mēģinājumus nomelnot un diskreditēt ST.
"Var visu ko domāt par Levitu, bet veids, kādā A/Par cenšas diskreditēt Satversmes tiesas amata kandidāti tikai tāpēc, ka viņa nav iesvētīta sorosismā un pseidoliberāļiem varētu būt neērta tiesā, ir vienkārši zemisks," Levita padomnieci aizstāvēja Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Iesalnieks.
Atgādināsim, ka šonedēļ Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja prezidenta padomnieces Irēnas Kucinas kandidatūru Satversmes tiesas tiesneša postenim. Iepriekš kandidatūru apstiprināja valdība.
Balsojumā komisijā nepiedalījās četri deputāti, arī Inese Voika, kam radās iespaids: izvirzīšanā nav ievēroti labas pārvaldības principi.
Deputāti, kam Levits zvanīja no ASV, nevēlējās komentēt televīzijai prezidenta rīcību.
Ziņu lente
0