ES iesaka noteikt limitu norēķiniem skaidrā naudā

CC0 / pxhere / Banknošu skaitītājs
Banknošu skaitītājs - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisiju lūdz aizliegt skaidrās naudas maksājumus, kuru summa pārsniedz piecus tūkstošus eiro un izņemt no apgrozības banknotes ar 500 eiro nominālu.
RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Vairākas Eiropas Savienības valstis vērsušās Eiropas Komisijā ar lūgumu aizliegt savienības teritorijā skaidras naudas norēķinus kuru summa pārsniedz piecus tūkstošus eiro, stāsta RIA Novosti.
Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Latvijā
Bankas vienojušās neatņemt iedzīvotājiem skaidru naudu
Vēstuli EK nosūtījusi Nīderlande, Francija, Beļģija, Itālija un Spānija. Šīs valstis uzsver, ka skaidrās naudas maksājumi ir anonīmi, tos nav iespējams izsekot, tāpēc tie rada nopietnu risku cīņā pret naudas atmazgāšanu, terorisma finansēšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.
Tāpat EK lūgta izņemt no apgrozības banknotes ar 500 eiro nominālu, jo tās tiek plaši izmantotas nelikumīgā darbībā, piemēram, narkotiku un cilvēku tirdzniecībā. Šīs banknotes ES vairs netiek laistas klajā kopš 2019. gada, taču tās vēl aizvien ir apgrozībā.
Ar mērķi stingrāk cīnīties pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu EK jau ierosināja aizliegt skaidras naudas operācijas par summu virs desmit tūkstošiem eiro un anonīmus maciņus ar kriptovalūtām. EK paskaidroja, ka visām ES valstīm vienotais limits – 10 000 eiro – ir pietiekami augsts, lai netiktu apšaubīta eiro likumība.
Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2020
"Gribam zināt, ko iesāksiet ar savu naudu": banku prasības ir aizvien izsmalcinātākas
Atsevišķās ES valstīs tamlīdzīgas normas jau stājušas spēkā, tomēr lielo maksājumu limits tajās ir atšķirīgs. EK iniciatīvu apspriedīs Eiropas Parlaments un Eiropas Padome.
Ziņu lente
0