Latvijā

Solīt sola, bet nedeva: celtnieku kartelis nesteidz kompensēt zaudējumus

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasКаски рабочих
Каски рабочих - Sputnik Latvija, 1920, 25.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija apkopojusi iznākumus: nāksies ilgi, iespējams pat 10 gadus gaidīt, kamēr budžetā atgriezīsies būvniekiem pārmaksātā nauda.
RIGA, 25. septembris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Zaudējumus, ko celtnieku kartelis sagādājis valsts budžetam, būs iespējams piedzīt vienīgi tad, kad beigsies tiesvedība par celtniecības uzņēmumu pārsūdzēto Konkurences padomes lēmumu. Tātad tas varētu ilgt 2-9 gadus.
11. augustā Konkurences padome pieņēma vēsturisku lēmumu – 10 celtniecības kompānijas pasludinātas par karteļa dalībniekiem, kas noslēguši vienošanos un sadalījuši lielu valsts un pašvaldību objektu būvdarbu iepirkumus. Saskaņā ar Konkurences padomes aplēsēm, kompānijas piedalījušās vairāk nekā 70 iepirkumos par kopsummu aptuveni 700 miljonu eiro apmērā.
Строительство путепровода над проспектом Виестурса в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Latvijā
Kādam nesamaksās, un viņi pametīs Latviju: krass cenu pieaugums celtniecībā
Protams, cenas iepirkumos netika nolaistas pēc iespējas zemāk, ņemot vērā godīgas konkurences trūkumu, tātad pārmaksāta nodokļu maksātāju nauda. Būvfirmām piespriests sods par kopsummu 18 miljonu eiro apmērā.
Konkurences padomes lēmuma pārsūdzēšanas termiņš beidzās 13. septembrī. Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē noskaidrojās, ka 8 no 10 karteļa dalībniekiem padomes lēmumu pārsūdzējuši.
Lietas ierosinātas uz "Skonto būve", "Latvijas energoceltnieks", "Rere būve" un tā meitasuzņēmuma "Rere grupa", kā arī "Arčers", "LNK Industries", "Abora" un tā dibinātāja "Tehnocentrs", "LNK" iesniegumu pamata.
Tiesa vēl nav pieņēmusi lēmumu par lietas ierosināšanu saskaņā ar firmas "Merks" iesniegumu, bet uzņēmuma "UGN" pieteikums atgriezts iesniedzējam kļūdu labošanai. Tagad, saskaņā ar Administratīvās apgabaltiesas paziņojumu, atbildētājam, proti, Konkurences padomei 30 dienu laikā jāiesniedz tiesai skaidrojums. Tālāk tiesa lems, vai katrs iesniegums jāizskata atsevišķi, vai tie tiks apvienoti kopējā tiesvedībā.
Строительные каски - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Latvijā
Uzņēmumi netiek galā ar zaudējumiem: Latvijas būvniecības nozarei draud problēmas
Konkurences padomes lēmumu nav pārsūdzējuši divi uzņēmumi – "Velve" un "RBSSkals būvvadība". "Velve" noslēdza vienošanos ar Konkurences padomi, apņemoties samaksāt sodu un nevērsties tiesā, bet "RBSSkals būvvadība" tika likvidēta.
Saeimas komisijas sēdē noskaidrojās, ka tiesvedības aptuvenais termiņš valstī (ņemot vērā abu pušu apelācijas) sasniedz 2-9 gadus. Iepriekš nav iespējams iekasēt zaudējumus, ko karteļa sazvērestības rezultātā cietis budžets. Ekonomikas ministrijas darba grupa atzīmēja, ka saskaņā ar efektīvas pārvaldes praksi pasūtītājiem jāvēršas tiesā pret katru uzņēmumu, pret kuru Konkurences padomes lēmums stājies spēkā.
Patlaban tāds uzņēmums ir tikai "Velve", gadījumā ar pārējiem nāksies gaidīt, kad beigsies tiesvedība un tiks lemts, pret kādiem uzņēmumiem Konkurences padomes lēmumi paliks spēkā. Uz spēles ir arī ES līdzfinansējuma līdzekļi, ko tāpat nāksies piedzīt. ES līdzfinansējums tika pielietots 25 objektos.
Kamēr galīgais lēmums nav pieņemts, būvuzņēmumiem, kas iekļauti karteļa lietā, neviens neliedz joprojām piedalīties valsts iepirkumos. Iespējams, ja Saeima pieņems grozījumus Iepirkumu likumā, tas ļaus atstādināt iespējamos karteļa dalībniekus no iepirkumiem un pat iesaldēt naudu viņu kontos, ko nepieciešams piedzīt kā līdzekļus, kas saņemti ES līdzfinansējuma rezultātā.
Строительные работы на новом ледовом холле на стадионе Даугава - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Būvmateriālu cenas Latvijā turpina palielināties
Ziņu lente
0