Pasaulē

NATO pārvērtēs alianses stratēģisko koncepciju

© AP Photo / Mindaugas KulbisАмериканские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве
Американские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas aizsardzības ministre Floransa Pārlija paziņoja, ka partneri NATO piekrituši pārvērtēt alianses koncepciju.
RĪGA, 24. septembris — Sputnik. NATO pārvērtēs savu stratēģiju pēc alianses AUKUS (Austrālija, Lielbritānija, ASV) noslēgšanas un Kanberas un Parīzes parakstītā lielā aizsardzības līguma laušanas, informēja Francijas aizsardzības ministre Floransa Pārlija Senāta sēdē, vēsta RIA Novosti.
"NATO pastāvēšanas iemesls ir translatlantiskā drošība. To mēs vēlamies atgādināt ASV. Tāpēc mūsu partneri nolēmuši pēc mūsu iniciatīvas, kā arī Vācijas iniciatīvas pārskatīt alianses stratēģisko koncepciju," viņa paskaidroja.
Алексей Леонков - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Militārais eksperts: bloks AUKUS radīts, lai atbrīvotu Rietumus no NATO noteikumiem
Politiķe ir pārliecināta, ka tas ļaus noskaidrot situāciju pirms NATO samita Madridē un pastiprināt Eiropas aizsardzību.
"Būt sabiedrotajiem – tas nenozīmē būt citas valsts interešu ķīlniekiem," piebilda Pārlija.
Viņa precizēja, ka 30. augustā notika Francijas un Austrālijas ārlietu un aizsardzības ministru tikšanās un tās dalībnieki "apstiprināja zemūdeņu līguma lielo nozīmi". Runājot par vienošanās laušanu, Pārlija uzsvēra, ka runa ir par uzticības laušanu un divkosību.
Senatori pārtrauca aizsardzības ministres uzrunu ar neapmierinātiem izsaucieniem. Valsts ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns paziņoja, ka krīze attiecībās ar ASV būtiski ietekmēs NATO jaunās stratēgiskās koncepcijas izvēli, taču nenovedīs pie izstāšanās no Atlantijas alianses.
Iepriekš informācijas avots ES pastāstīja žurnālistiem, ka Austrālija nav konsultējusies ar ES par darījumu AUKUS ar ASV un nav informējusi ES valstis par savu darījumu.
Запуск крылатой ракеты Томагавк с американского военного корабля USS Cape St. George  - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Viedoklis
"Trieciens mugurā". Vašingtona atsakās no NATO trešā pasaules kara labad
"Ar dalībvastīm nekonsultējās un neinformēja. Tikšanās laikā Eiopas Padomes vadītājs Šarls Mišels norādīja, ka tā nav parasta prakse draugu attiecībās," atklāja informācijas avots.
Runa ir par Šarla Mišela tikšanos ar Austrālijas premjerministru Skotu Morisonu ANO Ģenerālās asamblejas laikā. ES uzskata, ka sadarbība ar savienību un tās dalīvalstīm Austrālijai ir svarīga uzticības stiprināšanai.
Iepriekš Austrālija vienojās par partnerattiecībām ar Lielbritāniju un ASV aizsardzības un drošības jomā un paziņoja, ka lauž līgumu par zemūdeņu būvi, kas noslēgts ar Francijas kompāniju "Naval Group". Līguma summa sastādīja 56 miljardus eiro un paredzēja 12 Barracuda klases zemūdeņu ražošanu. Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns nosauca Austrālijas lēmumu par "triecienu mugurā" un apliecināja, ka viņš ir "sadusmots". ES diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels sarunā ar Austrālijas ārlietu ministru Marisu Peinu pauda nožēlu, ka jaunā partnerība AUKUS neparedz ES valstis.
Ziņu lente
0