Politika

Saeimas komisija atbalstīja aizliegumu Georga lentes izmantošanai publiskos pasākumos

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasГеоргиевская ленточка
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Man nav pieņemamas vērtības, ko simbolizē šī lente," teica Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, apliecinot, ka komisija otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumos, kas paredz aizliegt Georga lentes izmantošanu publiskos pasākumos.
RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumos, kas paredz aizliegt izmantot Georga lentes publiskos izklaides un svētku pasākumos, sapulcēs, gājienos un piketos, vēsta Baltnews.
Grozījumus iepriekš iesniedza Nacionālās apvienības deputāti.
Komisijas priekšsēdētājs Artūss Kaimiņš iepriekš apgalvoja, ka, aizliedzot Georga lenšu nēsāšanu, Latvija ierobežo "Krievijas īstenoto totalitāro ideoloģiju attiecībā uz bijušajām PSRS republikām."
Монумент Родина-мать зовет! на Мамаевом кургане в Волгограде после реставрации - Sputnik Latvija, 1920, 09.05.2021
Krievijā izskatīs likumprojektu, pretēju Latvijas lolotajiem grozījumiem
22. septembra komisijas sēdē politiķis uzsvēra, nav pieņemamas vērtības, ko simbolizē Georga lente, un salīdzināja to ar pirātu karogu.
Savukārt deputāts Andrejs Judins ("Jaunā Vienotība") paziņoja, ka ir jāaizliedz Georga lentes nēsāšana, jo tā tiek izmantota Latvijas neatkarības noliegšanai. Tāpat grozījumus atbalstīja grozījumiem nobalsoja arī Dagmāra Beitnere-Le Galla ("Jaunā konservatīvā partija") un bijušais Latvijas premjers Māris Kučinskis ("Zaļo un Zemnieku savienība").
Pret grozījumiem nobalsoja Boriss Cilevičs ("Saskaņa") un Dace Rukšāne- Ščipčinska ("Attīstībai/Par!"). Pēdējā, lai arī neatbalsta Georga lenšu nēsāšanas aizliegumu, izteicās pret tās simbolizētājām "negatīvajām vērtībām", bet savu balsošanu pret grozījumiem, paskaidroja ar to, ka šos grozījumus var izmantot Krievijas mediji. Viņa piedāvāja cīnīties ar "lentītēm", izmantojot kontrpropagandu.
Valsts drošības dienesta pārstāvis Ēriks Cinkus paziņoja, ka neredz iemeslus nevirzīties tālāk ar grozījumiem. Georga lentes nēsāšanas aizliegumu viņš paskaidroja ar to, ka valstij ir "tiesības sevi aizstāvēt".
Пресс-конференция, посвященная началу акции Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2021
"Georga lentīte" Latvijā būs: kā saņemt Uzvaras simbolu
Saeimai vēl jāizskata grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā un likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" otrajā un trešajā (galīgajā) lasījumā.
Iepriekš Latvijas Saeima atbalstīja grozījumus, kuri aizliedz valkāt PSRS un nacistiskās Vācijas formastērpu publiskos pasākumos.
Grozījumi likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" paredz, ka šo pasākumu laikā tiks aizliegts izmantot bijušās PSRS, tās bijušo republiku, nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpus, tostarp stilizētā veidā.
1769. gadā imperatore Katrīna II Lielā nodibināja apbalvojumu Krievijas armijas virsniekiem par personisko drosmi cīņas laukā – Sv. Georga ordeni. Tas bija jānēsā "zīda lentē ar trim melnām un divām dzeltenām joslām", kas vēlāk tika iedēvēta par Georga lenti. Tās krāsas simbolizē karu: oranžā – liesmu krāsa, melnā – dūmu krāsa. Mūsdienās oranžmelnā lentīte ir Uzvaras dienas simbols.
В День Лачплесиса в Риге состоялось факельное шествие - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2020
Lāčplēša dienas zemūdens akmeņi
Ziņu lente
0