Latvijā

Patēriņa cenu kāpums nozīmīgi ietekmēja Latvijas iedzīvotāju budžetu

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai maza daļa Latvijas patērētāju neizjuta patēriņa cenu pieaugumu.
RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Eksperti jau ir brīdinājuši, ka Latvijā sadārdzināsies pārtika un citas preces, acīmredzami speciālistu prognozes sāk piepildīties.
Jau reģistrēts rekordliels augu eļļas cenas kāpums – tā sadārdzinājās par 21,3%, rīsi – par 12,7% bet svaigi dārzeņi – par 14,7%. Tāpat kļuva dārgāka degviela un transporta pārvadājumi, kas jau ietekmēja cenas veikalu plauktos. Turklāt sadārdzinājās maize un miltu izstrādājumi. Citas patēriņa cenas arī pieaug.
Tukšas letes Maskavas lielveikalā - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Viedoklis
Uz Ziemassvētkiem ēdamā būs pamaz: kas organizē produktu deficītu Rietumos
TV3 raidījums "900 sekundes" ar pētījumu kompānijas "Kantar" palīdzību nolēma noskaidrot, vai Latvijas iedzīvotāji izjūt patēriņa cenu kāpumu.
Izrādījās, ka tomēr izjūt. Šī problēma skārusi lielāko daļu valsts iedzīvotāju - 82%. Tiek atzīmēts, ka aptaujā piedalījās darbspējīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 60 gadiem.
Absolūtais vairākums aptaujāto noradījuši, ka ir izjutuši patēriņa cenu pieauguma ietekmi uz savas mājsaimniecības budžetu.
Tikai 15% respondentu atbildēja, ka nav sajutuši patēriņa cenu kāpumu.
Atgādinām, ka patlaban pārtikas preču cenas sasniegušas 60 gadu maksimumu. 2021. gada augustā tās pieauga par 33 procentiem.
Kā galveno iemeslu patēriņa cenu kāpumam eksperti norada gāzes, degvielas un elektroenerģijas cenu pieaugumu. Tāpat šogad savākto ražasapjomu, un attiecīgi cenu, negatīvi ietekmēja nelabvēlīgi laikapstākļi un Covid-19 pandēmija.
Акция по выдаче питания лицам без определенного места жительства. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Latvijā
Kā produktu cenu pieaugums atspoguļosies sabiedrībā?
Ziņu lente
0