Baltijā

Pārāk "sovjetisks": Lietuvā vēlas nojaukt Viļņas lidostas termināli

© Sputnik / Александр ЛиповецАэропорт Вильнюса
Аэропорт Вильнюса - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas transporta ministrija piedāvāja izvēlēties no divām variantiem - atjaunot esošo Viļņas lidostas ēku, kas atgādina par Staļina laikiem, vai uzcelt jaunu mūsdienīgu gaisa ostu.
RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Lietuvas transporta un komunikācijas ministrs Marjus Skodis piedāvāja nojaukt Viļņas lidostas ielidošanas termināļa ēku, vēsta Sputnik Lietuva.
Viļņas lidostas esošā centrālā ēka tika pabeigta 1954. gada 4. oktobrī. 1984. gadā terminālis tika iekļauts Kultūras mantojuma objektu reģistrā.
Krievijas kinorežisors, scenārists, producents un sabiedriskais darbinieks Karens Šahnazarovs - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Intervija
"Ļoti problemātiska situācija": Karens Šahnazarovs par Latvijas kinematogrāfa nākotni
Pēc transporta ministra apgalvojumiem PSRS arhitektu projektētā ēka, kas atgādina par "Staļina okupācijas laikmetu", ir viena no "ideoloģijas" izplatības formām ne tikai Krievijā, bet arī PSRS "okupētajās" pēc Otrā pasaules kara valstīs.
"Turklāt tas nebūt nav ērts pasažieriem, apgrūtina jauno lidostas termināļu projektu izstrādi, pie tam ēkas stāvoklis līdzinās nopietni slima pacienta stāvoklim. Līdz as pasažieru plūsmas pieaugumu lidostā ir svarīgi nodrošināt komfortablus apkalpošanas apstākļus, kas atbilst mūsdienu standartiem. Mums jāizlemj, kādu perspektīvu izvēlēties mūsu lidostas ielidošanas terminālim: vai pasargāsim veco ēku, kas atgādina Staļina laikus, vai uzbūvēsim jaunu mūsdienīgu gaisa ostu," saka ministrs.
Termināļa uzturēšana un remonts prasa ievērojamas izmaksas – kāpņu, jumta un fasādes remontam nepieciešams vairāk nekā miljons eiro, bet ēkas tehniskajai apkopei valsts ik gadu tērē 100 000-200 000 eiro.
Ministrs atgādināja, ka pērn Viļņas lidosta apkalpoja vairāk nekā miljonu pasažieru, bet līdz pandēmijas to bija daudz vairāk. Lidostas imidžs ir ārkārtīgi svarīgs – tā viesiem rada pirmo iespaidu par visu valsti, bet mūsdienu lidostas sagaida pasažierus ar plašiem termināļiem. Turklāt kolonnas, nesošās sienas un citas ēkas konstrukcijas neļauj efektīvi organizēt bagāžas izsniegšanu.
Kalkulators un sīknauda  - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Vajadzīga nauda, lai sarēķinātu, cik naudas PSRS palikusi parādā Latvijai par "okupāciju"
Tuvākajā nākotnē Skodis apspriedīs situāciju ar Kultūras ministrijas un mantojuma aizsardzības iestāžu pārstāvjiem, arhitektiem, dizaineriem un pilsētas valdību.
"Swedbank" galvenais ekonomists Neris Mačulis kritizējis šo ierosinājumu savā Facebook lapā.
"Neviena valsts, neviena pilsēta nedz piesaistīja, nedz atbaidīja tūristus vai uzņēmējus ar savu lidostas ēku, lai cik neērta, neiedvesmojoša vai neaizstiklota tā nebūtu. Sliktu imidžu nerada nefunkcionālas kolonnas vai mazs lifts. Sliktu imidžu rada brauciens no lidmašīnas līdz terminālim dīzeļautobusā, kaut gan teleskopiskie trapi stāv neizmantoti, ar zirnekļa tīklu pārklāti. Un tos neizmanto ne jau tāpēc, ka tie nestrādā," viņš teica.
Pēc ekonomista vārdiem, ja par desmitiem miljonu eiro sāks būvēt jauno Viļņas lidostas ēku, varas iestādēm vairs nebūs nekādu morālo tiesību runāt par kādu nodokļu paaugstināšanu.
"Kā varētu saprast, ka dzīvojam ļoti bagātā valstī? Kad kaut ko sagrauj un uzceļ apmēram to pašu, jo nespēj izdomāt, kā prātīgāk rīkoties ar naudu," viņš piebilda.
Vecrīga - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2021
Migrācija un mirstības pārsvars: eksperte komentē iedzīvotāju skaitīšanas rezultātus
Lietuvas valdība rosina kursu uz visa veida atgādinājumu par Lietuvas padomju pagātni izslēgšanu no sabiedrības. PSRS apsūdz valsts "okupēšanā" un tiecas atbrīvoties no visa, kas tā vai savādāk ir saistīts ar Padomju Savienību. Lietuvā demontē pieminekļus padomju kareivjiem un necieš nekādus pieminējumus par Krieviju un krievu valodu. Tādējādi valsts varasiestādes cenšas pārrakstīt vēsturi.
Krievijas vairākkārt paziņojusi, ka Baltijas republiku pievienošana Padomju Savienībai 1940. gadā atbilda tā laika starptautisko tiesību normām un līdz ar to nevar tikt izskatīta kā "okupācija".
KF Ārlietu ministrijā atzīmēja, ka starp valstīm nenotika karadarbības, savukārt padomju karaspēks ienāca republiku teritorijā vienošanās ietvaros ar vietējām varasiestādēm un ar to piekrišanu.
Ziņu lente
0