Latvijā

NMPD slodze pieaug: nezvaniet par tādiem sīkumiem, kā iesnas

© Sputnik / Сергей МелконовМашины Службы неотложной медицинской помощи
Машины Службы неотложной медицинской помощи - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NMPD brigāde ātri atbrauks smago traumu gadījumā, tiem, kuri cieš no sāpēm mugurā, būs jāpagaida, bet ar izmežģījumiem labāk pašiem doties traumpunktā.
RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) zvanu centra noslodze pieaug - ik dienu dispečeriem jāapstrādā pat 1800 zvani, pastāstīja NMPD Operatīvā vadības centra vadītāja Raita Krišjāne LTV raidījumā "Rīta panorāma".
Pēc viņas teiktā, pēdējo divu trīs nedēļu laikā pieaug zvanu skaits, un tas jau rada bažas - nav zināms, cik ilgi zvanu centrs varēs laicīgi apstrādāt visu ienākošo zvanu apjomu.
Daugavpils reģionālā slimnīca - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Latvijā
Slimnīcu biedrības vadītājs prognozēja Latgalei problēmas ar Covid-19
"Visi šie zvani jāapstrādā, jāizvērtē, vai zvans ir neatliekams un jānoformē izbraukums pie pacienta, vai jāpiedāvā kāda alternatīva," skaidroja Krišjāne.
Kopš piektdienas NMPD strādā paaugstinātas gatavības režīmā, kas nozīmē prioritizēt izsaukumus pēc svarīguma.
Prioritātē ir gadījumi, kad ir apdraudēta cilvēka dzīvība un jārīkojas pēc iespējas ātrāk. Nekavējoties jāzvana uz numuru 113, ja cilvēks ir bezsamaņā, neelpo, viņam ir apgrūtināta elpošana vai spēcīga asiņošana, viņš ir smagi ievainots, viņam ir pēkšņa un dzīvībai bīstama saslimšana — infarkts, insults utt.
Gaidīšanas režīmā ievietotie zvani izsaukuma izpildi var gaidīt līdz pat divām stundām. Šādi izsaukumi ir saistīti, piemēram, ar ķermeņa temperatūras paaugstināšanos bez komplikācijām, sāpēm mugurā, hipertoniju bez krīzes simptomiem.
Лечение больных с COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Viedoklis
"Tagad tā ir mūsu dzīve". Pasaulē veļas ceturtais epidēmijas vilnis
Gadījumos, kad vajadzīga tikai konsultācija un ir nelielas veselības problēmas - iesnas klepus, nelielas traumas, izmežģījumi, NMPD darbinieki lūdz vērsties pie ģimenes ārstiem vai pašiem doties uz traumpunktu.
Krišjāne piekrita , ka ne vienmēr var sazvanīt ģimenes ārstu, īpaši brīvdienās – tieši šajā nedēļas periodā operatori saņem vairāk zvanu par konsultācijām. NMPD ir arī konsultatīvais tālrunis, kur nedēļas nogalē tiek saņemti līdz pat 700 zvaniem dienā.
Pēc NMPD pārstāves vārdiem, visos gadījumos zvanītājiem uzdod jautājumus saistībā ar Covid-19, lai dotu iespēju mediķu brigādēm sagatavoties drošai pakalpojumu sniegšanai pacientiem.
"Redzam, ka Covid-19 pacientu skaits ar katru dienu pieaug. Vēl nav pilnīgu vakardienas datu, bet ir vairāk nekā 40 pacientu bijis, kas ir jau identificēti kā Covid-19 pozitīvi, un vairāk nekā 20, kam ir simptomi, bet vēl nav apstiprināta saslimšana," paziņoja Krišjāne.
Viņa uzsvēra, ka ne visi pacienti ar konstatēto Covid-19 nonāk slimnīcā — pacientu stāvoklis tiek izvērtēts uz vietas. Tāpat jāņem vērā, ka dažkārt pacientus nogādā slimnīcā, kas atrodas tālāk no viņu mājām, jo tuvākajos stacionāros nav vietu.
Военное запугивание рижан и ковидная эволюция в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 18.09.2021
Video
Lindermans: rīdzinieku iebiedēšana un "kovidevolūcija" Latvijā
Ziņu lente
0