Viedoklis

Gāze biržā par 800 dolāriem: vai tuvosies tūkstotim?

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasUkrainas gāzes ieguvējs "Ukrgazdobiča"
Ukrainas gāzes ieguvējs Ukrgazdobiča  - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nedēļas laikā gāzes cena Eiropā augusi gandrīz par trešo daļu. Galvenais iemesls – gāzes glabātavas Eiropā nav aizpildītas. Nākotnes darījumi pat auguši līdz 950 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem.
Gāzes cena Eiropā, Londonas preču biržā ICE nedēļas beigās kritās zem 800 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem, atzīmēja radio Sputnik Kirils Grišins. Analītiķi zīlē – tā ir īslaicīga apstāšanās vai kaut kas vairāk, kas spētu nomierināt preču tirgu?
Par labu īstermiņa prognozēm liecina tirgus faktors – nevienas preces cena nevar augt bezgalīgi, turklāt vēl tādā tempā. No otras puses, daudzi eksperti nav mainījuši iepriekš pausto viedokli: viņi vēl aizvien uzskata, ka, iespējams, tiks sasniegta vēl augstāka cena – 1000 dolāri par tūkstoš kubikmetriem.
Līdztekus "spekulatīvajiem" biržas faktoriem pastāv arī objektīvi apsvērumi. Zilās degvielas cenas kontinentā pieaug vairāku iemeslu dēļ, kuru vidū ir laikapstākļi, SDG piegādes lejupslīde un gāzes trūkums glabātavās, turklāt tas viss – apkures sezonas priekšvakarā.
Protams, ir vēl viens svarīgs faktors – tiek gaidītas piegādes pa gāzesvadu "Ziemeļu straume 2". Taču Berlīne izsniegs visas nepieciešamās atļaujas nākamgad, bet gāze Eiropai vajadzīga tagad.
Vairāki analītiķi uzskata, ka tas ļautu mazināt biržas spekulācijas un ieviest mieru visā kontinentā. Pagaidām gāzes cenu pieaugums patiešām turpināsies, un tas sāpīgi skars Eiropas reālo sektoru.
Jūtami pirmie signāli. Divas minerālmēslu rūpnīcas Lielbritānijā apturētas uz nenoteiktu laiku. Īpašnieks – ASV kompānija "CF Industries Holdings" vēsta, ka nevar pat aptuveni novērtēt termiņu, kādā būs iespējams atsākt ražošanu. Tas ir bēdīgs signāls nozarei. Analītiķi vērtē, ka šādā situācijā varētu augt minerālmēslu cenas pasaules tirgū. Bet tālāk? Atbilstoši ķēdītei augs produktu cenas?
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvniecība - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Viedoklis
Uz pusi tukšs: Eiropā izcēlusies gāzes krīze
Gāzes cenu rekordlielā pieauguma fonā Eiropā vērojami elektroenerģijas padeves traucējumi, kas provocēs energonesēju cenu lēcienu. Tas nozīmē, ka augs inflācija un rūpniecības patērētāju izdevumi, uzskata bankas "Goldman Sachs" analītiķi.
Starp citu, ziema Eiropā var izrādīties auksta. Tad gāzes deficītu varēs novērst vienīgi straujš cenu pieaugums, un tagad var tikai zīlēt, līdz kādam līmenim augs nākotnes darījumi.
Savukārt vēl aukstāka ziema nekā parasti, nozīmē, ka Eiropa būs spiesta konkurēt par SDG piegādēm ar Āziju. Tas ir vēl viens gāzes cenu pieauguma faktors. Kopā ar tām celsies arī ogļu cenas. Pie tam vairākos makroreģionos pieaugums var būt ļoti straujš.
Ziņu lente
0