Pasaulē

Neskumstiet: ASV aicina Ukrainu samierināties ar energoizolācijas faktu

© Sputnik / Николай Лазаренко / Pāriet pie mediju bankasASV un Ukrainas karogs
ASV un Ukrainas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta ierēdnis ieteica sabiedrotajiem Ukrainā neskumt par gāzesvada "Ziemeļu straume 2" gaidāmo ekspluatācijas sākumu, bet pievērsties iekšējo problēmu risināšanai.
RĪGA, 20. septembris – Sputnik. Kijevai nāktos vairāk domāt par savas energosistēmas modernizāciju, nevis pārdzīvot par "Ziemeļu straumes 2" darbības sākumu, paziņoja ASV Valsts departamenta vecākais padomnieks enerģētiskās drošības jautājumos Amoss Hohšteins vizītē Ukrainā, portālā Sputnik Meedia stāsta Alans Hantsoms.

Puiši, jūs pārdzīvojat pa tukšo

Intervijā vietējam izdevumam "Novoje vremja" augstu stāvošais ASV valdības ierēdnis ieteica partneriem Ukrainā plašāk paskatīties uz Krievijas un Vācijas gāzesvada būvdarbu noslēgumu un tā vietā pievērst uzmanību "nākotnei" un aptvert faktu: Ukraina tiek "izolēta no pasaules mūsdienu enerģētiskajām sistēmām un enerģētiskās ekonomikas".
"Mēs noteikti nedrīkstam pievērsties tikai "Ziemeļu straumes 2" problēmai," uzsvēra Hohšteins.
Ierēdnis norādīja, ka Ukrainas vadībai vajadzētu nevis apspriest "aizgājušās dienas ziņas pat to, kurp un kāds cauruļvads ved", bet gad padomāt par savas valsts integrāciju Eiropas enerģētiskajā sistēmā. Viņš piezīmēja, ka Kijevai vajadzētu demonstrēt tālredzību, lai "sastaptos ar principiāli jaunu nākotni".
Augstu stāvošā amerikāņu viesa padoms Ukrainas valdībai modernizēt savu energosistēmu un integrēt to ar Eiropu izskanēja ļoti "savlaicīgi" – padomju Ukrainā buvētā gāzesvada ekspluatācijas termiņi tuvojas beigām.
Ветряк на побережье в Лиепае - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Intervija
Eiropa atteiksies no "Ziemeļu straumes 2". Pat datums jau nosaukts
Krievija jau informēja, ka nevēlas investēt līdzekļus tā renovācijā, bet savu "grašu" (pieticīgākās aplēses liecina, ka nepieciešami vairāk nekā 5 miljardi dolāru), Kijevai nav.
Pēdējā laikā Ukrainas "partneri" un "sabiedrotie" Rietumos aizvien biežāk atļaujas teikt Kijevas režīmam nepatīkamo patiesību tieši acīs. Piemēram, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida intervijā Ukrainas izdevumam paziņoja, ka tuvāko 20 gadu laikā Ukrainai "nedraud" perspektīva iestāties ES un NATO augstā korupcijas līmeņa dēļ. Viņa ieteica savas valsts pilsoņiem atteikties no investīcijām Ukrainā, jo draud ieguldījumu zaudējuma risks.

Kā Baidens "uzmeta" ukraiņus

Kad pie varas ASV nāca Džozefs Baidens, uz ko Kijeva lika lielas cerības no Krievijai naidīgo ambīciju atbalsta viedokļa, Ukrainas "akcijas" Vašingtonā kritās vēl zemāk nekā Donalda Trampa varas laikā.
 Naftas urbuma sūknis - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Viedoklis
Vētrains pieprasījums: ASV iepērk naftu Krievijā
Pēc Baidena tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli ASV faktiski atzina, ka Krievijas un Vācijas gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbus apturēt nav iespējams, bet Kijeva mēģināja celt trauksmi ap Ukrainas interešu "nodevību", tomēr Baltais nams atklāti lika saprast, ka nav ieinteresēts uzklausīt Ukrainas viedokli šajā jautājumā.

Kad sāksies "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācija

Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbi, kas ilga trīs gadus, oficiāli noslēgti 12. septembrī. Abu cauruļvadu jauda sastādīs 55 miljardus kubikmetru gadā. Gāzesvada ekspluatāciju plānots sākt līdz 2021. gada beigām. Ukraina kopš paša sākuma aktīvi iebilda pret būvdarbiem bailēs zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus.
Склад труб для строительства газопровода Северный поток - 2 в порту города Засниц в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Viedoklis
"Pakistānas straume": Krievija dodas uz dienvidiem
Pret projektu iebilda arī ASV, kas vēlējās pārdot Eiropai savu "demokrātisko" SDG. Vašingtonas ieviesto sankciju dēļ gāzesvada būvdarbi ieilga gandrīz par gadu.
Savukārt Kremlis vairākkārt uzsvēris, ka "Ziemeļu straume 2" ir vienīgi komerciāls projekts, un paudis gatavību turpināt gāzes tranzītu caur Ukrainu, ja Eiropā būs atbilstošs pieprasījums.
Ziņu lente
0