Latvijā

Neapliekamais minimums var pieaugt līdz 400 eiro: ko tas nozīmē iedzīvotājiem

© Pexels / PixabayEiro naudaszīmes un kalkulātors
Eiro naudaszīmes un kalkulātors - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka neapliekamā minimuma pacelšana līdz 400 eiro izmaksās valstij 77,2 miljonus eiro, no kuriem 11,6 miljonus zaudēs valsts budžets, bet pašvaldību ieņēmumi samazināsies par 65,6 miljoniem eiro.
RĪGA, 20. septembris – Sputnik. Neapliekamais minimums Latvijā varētu pieaugt līdz 400 eiro, šādu priekšlikumu izteikušās valdības partija nākamā gada budžeta plānošanas sarunu laikā, ziņo Latvijas Televīzija.
Portfelis ar Latvijas budžetu - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Latvijā
Ekonomists: jaunais valsts budžets būs domāts tautai un taps uz tās rēķina
Diferencētā neapliekamā minimuma celšanu atbalsta gan ministru prezidents Krišjānis Kariņš, gan finanšu ministrs Jānis Reirs.
"Mūsu mērķis ir veidot sociāli taisnīgu un konkurētspējīgu nodokļu sistēmu. Veidojot šā gada budžetu pērn, lēmām par sociālo iemaksu samazināšanu par vienu procentpunktu, līdz ar to būtu loģiski to turpināt, palielinot neapliekamo minimumu," paziņoja premjers.
Reirs apstiprināja, ka 2022. gada budžeta projektā paredzēts pacelt neapliekamo minimumu no 300 līdz 400 eiro. Tas nozīmē, ka mazo un vidēju algu saņēmēju ienākums palielināsies par apmēram 20 eiro.
Koalīcijas partiju pārstāvji šo priekšlikumu atbalstīja.
"Ir vērojams arī inflācijas pieaugums, un būtu nepieciešams tomēr mazināt darbaspēka nodokļus tieši šajā relatīvi mazāko algu saņēmēju lokā," paziņoja Krišjānis Feldmanis (JKP).
Латвиец читает журнал в поезде - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2020
Iznāca "kā vienmēr": viltīgā pensiju indeksācija
"Tas būtu nozīmīgs efekts. Protams, par to, kāda ir tā summa, līdz kurai jāpaaugstina, par to ir jāvienojas valdības koalīcijas sarunās. (..) Šķiet, ka 400 eiro varētu būt summa, ar kuru vajadzētu sākt sarunu, bet, iespējams, ka nepieciešama lielāka," sacīja deputāts Juris Pūce ("Attīstībai/Par!")
Nacionālā apvienība tomēr ir piesardzīgāka. Tās vadītājs Raivis Dzintars paziņoja, ka atbalsta darbaspēka nodokļa samazināšanu, taču atvērts paliek jautājums, vai tas ir pareizi, darīt to uz neapliekamā minimuma paaugstināšanas rēķina.
"Mēs redzam arī zināmus mīnusus šādai pieejai, jo daļa darbinieku, kas jau izmanto šo neapliekamo minimumu par apgādībā esošām personām, viņus šie atvieglojumi var nesasniegt," uzskata Dzintars.
Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka neapliekamā minimuma pacelšana līdz 400 eiro izmaksās valstij 77,2 miljonus eiro, no kuriem valsts budžets zaudēs 11,6 miljonus, bet pašvaldību budžets — 65,6 miljonus eiro.
Водитель - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2020
Jauno nodokļu kanibāliskā loģika: plēsīs naudu par mašīnas vai dzīvokļa pārdošanu
Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītājs, Saeimas deputāts Viktors Valainis atzīmēja, ka pašvaldībām būs jākompensē ienākumu samazināšana.
"Citādāk, šādu jautājumu pieņemot, pēc būtības noņems nost kādam vietu bērnudārzā vai kādu saremontētu ceļu. Tā nauda jau nav no nekurienes," viņš uzsvēra.
Valdība plāno apstiprināt budžetu 2022. gadam oktobra vidū. Pēc tam par dokumentu balsos Saeimas deputāti.
Ziņu lente
0