Krievijā

Kā aizritēja Krievijas Valsts domes vēlēšanas: starptautisko novērotāju pārskats

© Sputnik / Sergey Melkonov2021. gada Krievijas Valsts domes vēlēšanas
2021. gada Krievijas Valsts domes vēlēšanas  - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ko liecina EDSO atteikšanās nosūtīt novērotājus uz Krieviju? Ekskluzīvā intervijā Sputnik viedokli pauda NVS Parlamentu asamblejas locekļi.
RĪGA, 20. septembris – Sputnik. Krievijā notika Valsts domes deputātu vēlēšanas. Balsojums pirmo reizi notika trīs dienas, turklāt balsot bija iespējams ne tikai klātienē, vēlēšanu iecirknī, bet arī tīmeklī.
Vai jaunais vēlēšanu formāts kļūs par tendenci visā NVS? Vai vēlēšanu procesu ietekmē EDSO atteikšanās nosūtīt novērotājus uz Krieviju un kā novērtēt Eiropas Parlamenta paziņojumu par VD vēlēšanu rezultātiem? Par to intervijā YouTube kanālam "Sputnik krievu valodā" stāsta NVS Parlamentu asamblejas locekļi – Kazahstānas parlamenta Senāta priekšsēdētāja vietnieks, NVS PA novērotāju grupas koordinators Askars Šakirovs un NVS PA padomes sekretariāta vadītāja vietnieks, Starptautiskā demokrātijas attīstības monitoringa institūta direktors Ivans Muškets.

Runa nav tikai par pandēmiju

Vēlēšanas aizritēja bezprecedenta pandēmijas apstākļos, un Krievijai izdevās veikt visus drošības pasākumus, uzskata Askars Šakirovs.
"Visi iecirkņi, ko apmeklējām, ir aprīkoti, stingri ievēro karantīnas pasākumus. Mēs aptaujājām novērotājus, zinām, ka ir visi aizsardzības līdzekļi, sanitaizeri," viņš pastāstīja un precizēja, ka temperatūru pie ieejas iecirkņos mērīja gan vēlētājiem, gan mediju pārstāvjiem un starptautiskajiem novērotājiem.
Pie tam nākas atgādināt, ka likumu par elektronisko balsošanu Krievija sāka izstrādāt jau pirms pandēmijas, un tā galvenais mērķis ir vēlēšanu pilnveidošana, uzsvēra Askars Šakirovs. "Attālinātais formāts ir jāizskata dažādos rakursos, ne tikai no pandēmijas viedokļa vien, - viņš paskaidroja. – Tas paredz aizsardzību cienījama vecuma cilvēkiem un ļaudīm ar ierobežotām iespējām, taču lietderīgs arī cilvēkiem aiz valsts robežām – arī viņi var nobalsot. Infrastruktūra atbilst izvirzītajām prasībām, elektroniskie biļeteni strādā nevainojami.
Domes vēlēšanās piedalās 14 politiskās partijas, un NVS PA tikās ar to pārstāvjiem, pastāstīja Ivans Muškets. "Mēs uzdevām viņiem jautājumus, kā viņi vērtē gatavošanos vēlēšanām, kā vērtē CVK darbu," - viņš paskaidroja un piebilda, ka PA pārskats liecina: veikts liels, vērienīgs darbs.

Elektroniskā balsošana – NVS nākotnes tendence?

Elektroniskās balsošanas prakse jānovērtē pašiem pilsoņiem, uzskata Šakirovs. "Tomēr paudīšu visas mūsu grupas viedokli – šī pieredze ir izvērtēšanas vērta. Mūsdienu tendences ir kopīgas daudzām valstīm," viņš teica.
Digitalizācija attīstās ne tikai Krievijā, bet arī citās valstīs, piezīmēja Muškets. "Mēs jau sen dzīvojam informācijas sabiedrībā, tai ir savi izaicinājumi, un mēs attīstām dažādas tehnoloģijas, - viņš paskaidroja, kā piemēru minot Moldovu. – Šogad mēs sagatavojām monogrāfiju "Digitalizācija un vēlēšanas", izpētījām mūsdienu tehnoloģiju attīstību šajā republikā. Tāpat digitālās tehnoloģijas attīstītas arī Kirgizstānā."
Tomēr jāatzīst: daļa iedzīvotāju elektronisko balsošanu vērtē skeptiski, precizēja Ivans Muškets. "Cilvēki uzskata: nolaist biļetenu urnā ir viena lieta, bet kā balsis apstrādās mašīna? Tāpēc attālinātā balsošana attīstīties un dos stimulu citām Sadraudzības valstīm. Es gan nedomāju, ka tas būs ātrs process un rīt visi balsos tīmeklī. Dažs ne īpaši labi tiek galā ar elektroniskajām iekārtām, būs jāstrādā ar iedzīvotājiem."

Kāpēc vajadzīgas trīs balsošanas dienas

Iemeslu plašām diskusijām deva vēl viens jaunievedums – pirmo reizi vēsturē VS deputātus var izvēlēties veselas trīs dienas. Tomēr tas nav nekas nedabisks, apliecināja Askars Šakirovs.
"Šajā laikā var aptvert lielāku skaitu cilvēku. Aizsargājot cilvēku tiesības, mēs uzskatām, ka vajag aizsargāt visus bez izņēmuma. Un tiesības paust savu gribu – arī tas ir tiesību aizsardzības darba subjekts," viņš saka.
Politiķa viedoklim piekrīt arī Ivans Muškets.
"Laika sprīdis ļauj nobalsot vēlāk. Iespējams, kāds nepaspēs vienas dienas laikā. Vai cilvēkam vajag padomāt, - sprieda Muškets. – Trīs dienu laikā viņš noteikti atradīs laiku atnākt un nobalsot, tāpēc, manuprāt, šie jaunievedumi ir efektīvi un pārdomāti."

Rietumu izteikumi nav pieņemami

Atšķirībā no NVS Parlamentu asamblejas, EDSO Demokrātisko institūtu un cilvēktiesību institūts atteicās nosūtīt uz Krieviju savus novērotājus. Askars Šakirovs norādīja, ka tāds lēmums rada nožēlu.
"Vēlēšanas – tā ir ne tikai procesa kontrole, - viņš pamatoja savu viedokli. – Tā ir arī viedokļu apmaiņa, tā ir rekomendāciju izstrāde, kas varētu būt lietderīgas citām valstīm. Kā novērotāju pārstāvis, varu teikt, ka pārkāpumi nav konstatēti. Mēs balstāmies uz vispāratzītajām normām, - to starpā ir NVS Demokrātisko vēlēšanu standartu konvencija."
Iepriekšējo vēlēšanu monitoringa laikā NVS PA apmainījās domam ar partneriem no Eiropas, un ritēja dialogs, pastāstīja Ivans Muškets. "Viņus neuzaicināja, viņi neieradās – tas ir viņu lēmums, taču ir vēl viens svarīgs aspekts. Organizācija, kas kultivē demokrātijas dīgļus, varētu gan atbraukt un paskatīties, kā notiek vēlēšanas."
Taču dažas organizācijas atļāvās priekšlaicīgus paziņojumus, teica Muškets. Viņš runāja par Eiropas Parlamentu, kas savā pārskatā ieteica ES valstīm būt gatavām un neatzīt VD vēlēšanu rezultātus.
"Vajag atbraukt un izdarīt secinājumus, citādi tas ir nepieņemami ētisku apsvērumu dēļ. To saka daudzi politiķi, un mūsu grupa atklāj savus viedokļus. Jā, es uzskatu, ka tas ir nepieņemami," viņš rezumēja.
Ziņu lente
0