Pasaulē

Šķelšanās NATO: Francija atsaukusi konsultācijām vēstniekus ASV un Austrālijā

Елисейский дворец - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi vēsturē Francija atsaukusi vēstniekus no ASV un Austrālijas konsultācijām, ņemot vērā AUKUS alianses radīšanu. Kanbera lauž līgumu par zemūdeņu būvi Francijā, "gadsimta līgums" ir izjaukts...
RĪGA, 19. septembris – Sputnik. Parīze atsaukusi vēstniekus no ASV un Austrālijas konsultācijām pēc Kanberas lēmuma lauzt līgumu par zemūdeņu būvi ar "Naval Group", informēja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns, vēsta Sputnik Meedia.
Politiķa komunikē liecina, ka tas darīts pēc republikas prezidenta Emanuela Makrona lūguma.
"Šo izņēmuma lēmumu pamato Austrālijas un ASV 15. septembrī sniegto paziņojumu nopietnību," ministra teikto citēja RIA Novosti.
Diplomāts pavēstīja, ka Kanberas izstāšanās no zemūdeņu būves projekta un iespējamā sadarbība ar ASV kodolzemūdeņu būves jomā Austrālijas Jūras kara flotes vajadzībām jaunās militārās savienības ietvaros – "tā ir nepieņemama rīcība sabiedroto un partneru starpā".
Šonedēļ Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, ASV prezidents Džo Baidens un Austrālijas premjers Skots Morisons informēja par jaunas partnerības AUKUS izveidi drošības un aizsardzības jomā. vienlaikus Kanbera ziņoja, ka lauž vienošanos par zemūdeņu būvi ar Francijas kompāniju "Naval Group".
Запуск крылатой ракеты Томагавк с американского военного корабля USS Cape St. George  - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Viedoklis
"Trieciens mugurā". Vašingtona atsakās no NATO trešā pasaules kara labad
Vienošanās par 90 miljardiem Austrālijas dolāru, ko dēvēja par "gadsimta līgumu" paredzēja 12 Barracuda klases zemūdeņu būvi.
Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns nosauca Austrālijas lēmumu par "triecienu mugurā" un paziņoja, ka "ir sadusmots sakarā ar šī līguma laušanu", Parīze gaida Austrālijas un ASV skaidrojumu.

Amerika un Austrālija "saprot" frančus

Baltā nama Nacionālās drošības padomes oficiālā pārstāve Emīlija Horna paziņoja, ka ASV vadība uztur ciešus sakarus ar Franciju.
"Mēs saprotam viņu (franču – red.) viedokli un tuvākajās dienās turpināsim piedalīties mūsu domstarpību noregulēšanā, kā esam to darījuši citos gadījumos mūsu ilgstošās savienības vēsturē," apgalvoja Horna.
Baltā nama pārstāve uzsvēra, ka Vašingrona joprojām uzskata Franciju par savu "senāko sabiedroto un vienu no spēcīgākajiem partneriem".
"Mums ir ilga kopīgu demokrātisko vērtību vēsture un sadarbība globālo problēmu risināšanā," viņa piebilda.
Авианосная ударная группа ВМС США во главе с атомным авианосцем Theodore Roosevelt в Тихом океане - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Viedoklis
"Trakāk nekā NATO": ASV veido spēcīgu militāro bloku uz austrumiem no Krievijas
Savukārt Austrālijas ārlietu ministra pārstāvis Mariss Peins pauda nožēlu un uzsvēra, ka attiecības ar Franciju ir vajadzīgas, valsts ir svarīgs partneris, kas nodrošina stabilitāti Indijas un Klusā okeāna reģiona.
"Ar nožēlu atzīmējam Francijas lēmumu atsaukt vēstnieku Austrālijā konsultācijām pēc lēmuma par Attack Class (zemūdeņu – red.) projektu. Austrālija izprot Francijas dziļo vilšanos par mūsu lēmumu," atzīmēja Peins.
Austrālijas ĀM pauda cerību uz jaunu sadarbību ar Franciju daudzos jautājumos, kas "rada savstarpēju interesi uz kopīgu vērtību pamata".

Jauna militārā alianse

Iepriekš vēstīts, ka ziņas par AUKUS parādīšanos pasaules militāri politiskajā kartē tika sniegtas 15. septembrī. Jauno bloku Vašingtonu neoficiālā līdera lomā veido pašas ASV, kā arī to pārbaudīti anglosakšu sabiedrotie – Lielbritānija un Austrālija. Baltā nama pārstāvis informēja, ka AUKUS atbilst triju valstu stratēģiskajām interesēm, kā arī miera un stabilitātes iedibināšanas interesēm Indijas un Klusā okeāna reģionā. Tāpat uzsvērts, ka jaunā militārā bloka veidošana neesot vērsta pret "kādu konkrētu valsti".
Гробы погибших американских военнослужащих в самолете C-17 Globemaster III ВВС США на авиабазе морской пехоты Мирамар - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2021
Viedoklis
"Jāsarūpē zārki": ASV vērtē liela kara cenu
Jaunā bloka pirmais solis būs mūsdienīgu militāro tehnoloģiju apmaiņa starp tā locekļiem tādās jomās kā mākslīgais intelekts, kibernētiskās un zemūdens sistēmas, kā arī jautājumā par iespēju izdarīt triecienu lielā attālumā un kodolinfrastruktūras objektu aizsardzība.
Ziņu lente
0