Baltijā

Migranti Lietuvā ziņo, ka sarunās par patvēruma saņemšanu saskaras ar draudiem

© Государственный пограничный комитет Республики БеларусьАфганские беженцы, находящиеся на польско-белорусской границе, 13 сентября 2021 года
Афганские беженцы, находящиеся на польско-белорусской границе, 13 сентября 2021 года - Sputnik Latvija, 1920, 18.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelegālie migranti Lietuvā stāsta, ka intervijā patvēruma saņemšanai saskārušies ar draudiem un iebiedēšanu.
RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Migranti Lietuvā sūdzas par iebiedēšanas mēģinājumiem intervijās, kas tiek veiktas jautājumā par patvēruma piešķiršanu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz LRT.
Saskaņā ar mediju rīcībā esošo informāciju, dažādu Lietuvas varasiestāžu pārstāvji apmeklē bēgļu izmitināšanas centrus, kur notiek pārrunas ar migrantiem. Centros mītošie cilvēki apliecina: viņi neizprot šo pārrunu mērķus, vai arī viņus iebiedē, lai viņi piekristu deportācijai, stāsta LRT.
Latvijas un Baltkrievijas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Polija izdomājusi, kā atbrīvoties no migrantiem: viņus nogādā pie Baltkrievijas robežas
"Migrācijas departamenta darbinieki intervijas laikā stāstīja, ka Lietuva ir līdzīga Baltkrievijai, ka šeit daudzi ir rasisti," LRT pastāstīja Edgija no Kamerūnas, kas dzīvo vienā no bēgļu centriem.
Sieviete atklāja, ka viņai ieteikuši aizbraukt brīvprātīgi, citādi viņu deportēšot.
Vīrietis no Kamerūnas, kurš lūdza neatklāt viņa vārdu, pastāstīja, ka "intervijas laikā cilvēks iedeva mums papīru, kurā mums vajadzēja uzrakstīt (savus datus – red.) un parakstīties par deportāciju".
"Viņi iebiedē mūs katru dienu: ja gribat atgriezties mājās, ņemiet 300 eiro, vai arī jūs deportēs ar varu," pastāstīja migrants. To pašu stāstīja vairāk nekā ducis patvēruma lūdzēju no dažādām valstīm vismaz divis dažādos bēgļu izmitināšanas centros.
Kāds Lietuvas varasiestāžu darbinieks, kurš, pēc LRT vārdiem, piedalījies intervijās ar migrantiem, taču darbu pametis, anonīmi pastāstīja, ka pārrunu rezultāts bija atkarīgs no intervētāja "paša morāles". Saruna ilga nepilnas 20 minūtes, un šajā laikā ir jāizlemj, vai reģistrēt cilvēku kā "nelegāli" vai "patvēruma lūdzēju", pierakstot viņu vienā no divām grupām un izlemjot, kāds liktenis sagaida patvēruma piešķiršanas lūgumu.
Агентство Reuters поделилось видеозаписью происходящего на латвийско-белорусской границе - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Video
Naksnīga attiecību skaidrošana uz Latvijas robežas
"Mēs krāpām viņus šī procesa laikā, jo (..) galvenais mērķis ir atbrīvoties no viņiem," portāls atstāstīja vīrieša teikto.
LRT piebilda, ka intervētājiem vajadzējis reaģēt uz konkrētiem atslēgas vārdiem, lai izlemtu, vai vajadzētu reģistrēt migrantu kā patvēruma lūdzēju.
"Cilvēki piedalās intervijā kā spēlē, kuras noteikumi viņiem nav zināmi," konstatēja bijušais migrācijas dienesta darbinieks.
Pēdējā laikā Lietuva, Latvija un Polija ziņo par augošu nelegālo migrantu skaitu pie Baltkrievijas robežas. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ziņoja, ka Minska vairs nepūlēsies apturēt bēgļu plūsmu uz ES valstīm – Rietumu sankciju dēļ šiem nolūkiem nav "ne naudas, ne spēku".
Ziņu lente
0