Latvijā

Tiesībsargs: obligātā vakcinācija Latvijā jau ir likumīga

© Sputnik / Oksana DzadanОмбудсмен Янсонс Юрис
Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija, 1920, 16.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēs visi esam atbildīgi par to, lai pēc iespējas drīzāk varētu dzīvot normālu dzīvi, uzsvēra tiesībsargs.
RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Viena cilvēka tiesības un intereses arī Covid-19 pandēmijas laikā nevar prevalēt pār plašākas sabiedrības tiesībām uz veselību un dzīvību, pauda tiesībsargs Juris Jansons intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".
Tiesībsarga birojs regulāri saņem jautājumus no pilsoņiem, kā arī kritiku par valstī īstenotajiem Covid-19 ierobežošanas pasākumiem.
Vakcinācija pret Covid-19 - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Viedoklis
Iedzīvotāju medicīniska dalīšana: specvagons izraudzītajiem
Jansons atzina, ka, piemēram, saistībā ar skolēnu testēšanu izglītības iestādēs parādās dažādas nekonsekvences un atkāpšanās no sākotnējā plāna, kas rada jautājumus sabiedrībā. (Jau no nākamās nedēļas skolēniem Covid-19 testus veiks reizi divās nedēļās, nevis ik nedēļu, kā tas notiek tagad - šāda kārtība ļaus atvieglot gan laboratoriju, gan mācību iestāžu darbu, kā arī samazinās analīžu izmaksas).
Tiesībsargs uzsvēra, ka valdībai ir pienākums ieviest tādus pasākumus, lai visi cilvēki varētu justies droši un netiktu apdraudēta veselības iestāžu kapacitāte.
"Ja slimnīca kādā brīdī nonākt neapskaužamā situācijā, kad nevar nodrošināt visu pakalpojumu sniegšanu, tad parādās jautājums, kā nodrošināt cilvēku tiesības uz dzīvību," sacīja tiesībsargs.
Pēc tiesībsarga domām varētu runāt par obligātas vakcinācijas pret Covid-19 ieviešanu noteiktu atsevišķu profesiju pārstāvjiem, kuri ir ciešā kontaktā ar cilvēkiem. Viņš atgādināja, ka jau tagad ir virkne infekcijas slimību, vakcinācija pret kurām ar līkumu noteikta par obligātu.
Mācību telpa - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Latvijā
Nevakcinēta skolotāja lēmusi "tālmācībām" 25 klases
"Jau tagad Darba aizsardzības likumā noteikts, ka darba devējam jānodrošina droša darba vide, proti, jānodrošina visi apstākļi, lai tā būtu droša," atgādināja Jansons.
Viņš, uzsvēra ka mēs visi esam atbildīgi par to, lai pēc iespējas drīzāk varētu dzīvot normālu dzīvi un izvairīties no tālākas Covid-19 izplatības.
Nereti ir gadījumi, kad simtiem cilvēku jādodas pašizolācijā viena ar Covid-19 inficēta cilvēka dēļ. Piemēram, no šīs nedēļas puse Rīgas 72. vidusskolas audzēkņu būs spiesti mācīties attālināti, jo viena no skolotājām saņēma apstiprinošu Covid-19 testu.
Jansons atgādināja, ka viena indivīda tiesības un intereses nevar prevalēt pār plašākas sabiedrības interesēm. Tāpēc valdībai jāpieņem diezgan nopietni mēri, lai neciestu pārējā sabiedrības daļa.
Tests Covid-19 antivielām  - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Latvijā
Nevakcinētajiem maksāt 5 eiro par ieeju veikalā: Latviju tuvina obligātajai vakcinācijai
Ziņu lente
0