Viedoklis

Vētrains pieprasījums: ASV iepērk naftu Krievijā

CC BY 2.0 / Paul Lowry / Oil Pump Jack Naftas urbuma sūknis
 Naftas urbuma sūknis - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV naftas pārstrādes rūpnīcas apstājušās orkāna "Ida" seku dēļ. Degvielas trūkums ir katastrofāls. Enerģētikas ministrija atvērusi krājumus, lai atbalstītu ražotājus, tomēr rezerves nav bezgalīgas.
Uzņēmumi Meksikas līcī orientēti uz smago naftu, un to var atrast gandrīz vienīgi Krievijā. ASV jau palielinājušas importu līdz rekorda līmenim un plāno pirkt vēl, portālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Apetīte aug

Amerikāņu naftas pārstrādātāji meklē piemērotas izejvielas visā pasaulē, lai segtu motoru degvielas pieprasījumu, stāsta Bloomberg.
Pēc Enerģētikas ministrijas Enerģētikas informācijas pārvaldes (EIA) datiem, jēlnaftas un naftas produktu imports maijā (jaunākie dati) cēlies par 23%, līdz 844 tūkstošiem barelu dienā. Var salīdzināt, piemēram, ar piegādēm no Meksikas: tur pieaugums sasniedz vien trīs punktus.
Jau pērn imports no Krievijas sasniedza maksimālo rādītāju deviņu gadu laikā. Krievija ieņēmusi otro vietu starp piegādātājiem ASV, pabīdot malā Saūda Arābiju, kas strauji samazināja eksportu, lai atjaunotu līdzsvaru tirgū.
Шаровые резервуары на окраине Хьюстона, штат Техас. - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Viedoklis
Uz diviem krēsliem: ASV veica rekordlielu Krievijas naftas iepirkumu
Lieta tāda, ka amerikāņu NPR zaudējušas izejvielas no Venecuēlas. Par to var pateikties Donaldam Trampam, kurš 2019. gadā noteica sankcijas pret "Petroleos de Venezuela S. A.".
Lielākās problēmas radušās uzņēmumiem Meksikas līcī un austrumu piekrastē, piemēram, "Citgo Petroleum", "Valero Energy", "Chevron", kas paredzēti smagās naftas šķirņu pārstrādei. Šie uzņēmumi pārsvarā pērk Krievijā mazutu, kas nepieciešams benzīna ražošanai.
"ASV kļuvušas par galveno Krievijas mazuta patērētāju, kad bija zaudētas izejvielas no Venecuēlas un sadārdzinājās tradicionālās OPEC piegādes," norādīja Adi Imsirovičs, Oksfordas enerģētikas pētījumu institūta zinātniskais darbinieks.
"Krievija ir prioritārs partneris, jo ražo daudz pusrafinēto eļļu, piemēram, Mazut 100. Tas ir ideāli amerikāņu NPR, kas pieradušas pie biezas, "netīras" naftas no Venecuēlas un Tuvajiem Austrumiem. Pirmo viņi zaudējuši sankciju dēļ, otrā ierobežota ar OPEC vienošanos," konstatēja Bloomberg.
Orkāns "Ida", kas augusta nogalē gāzās pār Meksikas līča piekrasti, situāciju vēl apgrūtināja. Lai arī EIA prognozē ieguves atjaunošanos jau septembrī – līdz 1,2 miljoniem barelu diennaktī, infrastruktūra ir nopietni bojāta. No ASV tirgus kopumā pazuduši 20,6 miljoni barelu.

Atvēra krājumus

Pēc elektroenerģijas padeves atjaunošanas Luiziānā un NPR darba atsākšanas nafta būs vajadzīga vēl vairāk.
Šo viedokli jau norādīja "Exxon Mobil". Kompānija bija spiesta slēgt rūpnīcas Luiziānā. Enerģētikas ministrija piešķīrusi naftu no stratēģiskajām rezervēm. Pāris mēnešu laikā "Exxon" ir jāpapildina krājumi – jāiepilda augsti kvalitatīva izejviela.
Tomēr rezerves ir ierobežotas. Tātad vajadzēs atkal audzēt importu. Amerikāņu izdevumi uzskata, ka no orkāna "Ida" labumu gūs eksportētāji no Krievijas.
Склад сланца на Эстонской электростанции - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2020
Viedoklis
ASV slānekļa ražotājus glābj naftas milži. Ka tik tie paši nenoslīkst
"Septembrī un oktobrī piegādes palielināsies, jo ieguve ASV šelfā Meksikas līcī vēl aizvien nav atsākta," norāda Bloomberg. Aģentūra apgalvoja, ka dažu dienu laikā tirgus dalībnieki iepirkuši jau trīs partijas izejvielas no Krievijas. Pieprasījums liek augt cenām. 8. septembrī Urals kotējums sasniedza augstāko rādītāju septiņu mēnešu laikā un pārsniedza Brent par 1,05 dolāru. Pirms "Ida" ieradās Amerikā, Urals tika pārdota par 1,95 dolāriem lētāk nekā Brent.
Pirms "Ziemeļu straume 2" palaišanas spriedze Vašingtonas un Maskavas starpā pieaug. Taču tirgus diktē savus noteikumus, un amerikāņu ražotāji nekādi nav saistīti ar Baltā nama diplomātiskajiem vai ģeopolitiskajiem mērķiem.
Ziņu lente
0