Politika

Krievijas ārlietu ministrs komentēja ASV iejaukšanos vēlēšanās

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs
Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs pēc KDLO sēdes sniedza komentārus par situāciju Afganistānā, ASV iejaukšanos vēlēšanās Krievijā un NATO nevēlēšanos sākt dialogu.
RĪGA, 15. septembris – Sputnik. Maskava sniegusi Vašingtonai informāciju par ASV iejaukšanos Krievijas Valsts domes vēlēšanās un tagad gaida paskaidrojumus no ASV amatpersonu puses, paziņoja Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs, vēsta RIA Novosti.
Piektdien ASV vēstnieks Krievijā Džons Salivans tika izsaukts uz KF Ārlietu ministriju ar mērķi izvērtēt ASV iejaukšanās problēmu.
Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Politika
Lavrovs: Krievijas medijiem Rietumos teju vai pieteikts karš
"Viņam tika nodota informācija, dati ir pietiekami nopietni. Tas arī viss. Gaidām atbildi no mūsu kolēģiem ASV par to, kāpēc tā notiek," Lavrovs teica žurnālistiem.
Diplomāts precizēja, ka runa ir par vairāku ārvalstu platformu atteikšanos dzēst aizliegtu saturu. Sīkāka informācija netika sniegta.
ASV Valsts departaments apgalvoja, ka Salivans Krievijas ĀM apspriedis abu valstu stabilizācijas attiecības.
Krievijas Valsts domes vēlēšanas notiks 17.-19. septembrī.
Preses konferencē pēc KDLO sēdes Krievijas diplomāts pastāstīja arī par situāciju Afganistānā. Viņš atgādināja, ka neviens nesteidz oficiāli atzīt talibus.
"Pagaidām neviena valsts nav atzinusi talibus. Visi runā, ka ar viņiem jāsakārto sakari aktuālos jautājumos, pārsvarā par drošību, pilsoņu tiesību ievērošanu, diplomātisko misiju normālu funkcionēšanu. Taču pagaidām neviens vēl nesteidzas ar oficiālu atzīšanu," Lavrovs teica.
Ministrs atgādināja, ka talibi snieguši ziņas par saviem mērķiem, tostarp – cīņa ar terorismu, narkotiku trafiku, kā arī apliecināja visiem, ka darīs visu iespējamo, lai no Afganistānas teritorijas nekas neapdraudētu kaimiņvalstis un viņiem nav nekādu nodomu destabilizēt kaimiņvalstis.
ASV valsts sekretārs draud Krievijai par sakariem ar talibiem. KF prasa pierādījumus  - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2020
Video
ASV valsts sekretārs draud Krievijai par "sakariem ar talibiem". KF prasa pierādījumus
"Mēs, tāpat kā lielākā daļa pasaules valstu, atzinīgi novērtējām tādu pieeju un tagad vērojam, kā tā īstenosies dzīvē. Protams, pagaidām pagājis pārāk īss laiks, lai izdarītu galīgus secinājumus," Lavrovs teica žurnālistiem.
"Šajā posmā... mēs atbalstām ar viņiem sakarus aktuālajos jautājumos, pārsvarā par problēmām, kas skar jebkādu risku minimizēšanu mūsu kaimiņiem Centrālāzijā," paziņoja Krievijas ārlietu ministrs.
Diplomāts komentēja arī situāciju ar Afganistānas dalību gaidāmajā Šanhajas sadarbības organizācijas samitā.
"Afganistāna ir novērotāja ŠSO, novērotājus vienmēr ielūdz uz ŠSO samitiem, tāpat notika arī šoreiz. Bijušais prezidents Gani savlaicīgi saņēma ielūgumu uz rīt ieplānoto pasākumu, un mēs visi to ņēmām vērā," Lavrovs teica žurnālistiem.
Саммит НАТО в Брюсселе, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Viedoklis
"Turēt Krieviju bailēs": NATO pārāk aizrāvusies ar ekoloģiju
"Tas, kas tālāk notika Afganistānā, prezidents Gani bēga no valsts, nolēmis atstāt savu posteni, lai, kā viņš skaidroja, izvairītos no asinsizliešanas... situācija ir mainījusies," piebilda ministrs.
Preses konferencē pēc KDLO aizsardzības ministru padomes un Drošības padomju sekretāru komitejas sēdes žurnālisti apjautājās arī par NATO attiecībām ar Krieviju.
Sergejs Lavrovs atklāja, ka Ziemeļatlantijas alianse kategoriski atsakās no dialoga ar Krieviju militārpersonu starpā, savukārt Maskava ir gatava pārrunām, taču profesionālam, ne histēriskam tonim.

"Kopumā viņi (Ziemeļatlantijas alianse – red.) kategoriski atsakās no militārpersonu dialoga, kas bija pārtraukts tā saucamajam sodam pēc notikumiem Ukrainā un Krimā. Mēs esam gatavi runāt, taču runāt profesionāli, nevis tādā emocionālā, histēriskā tonī"

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs
Krievijas ĀM vadītājs
Ziņu lente
0